logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino: Jak zbudować pilot do bramy z nadajnikiem 433.92 MHz?

jedrus55 09 Lip 2015 22:13 3108 8
REKLAMA
  • #1 14836502
    jedrus55
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Nie wiem w jakim dziale umieścić pytanie, ale jest chyba na tyle nieskomplikowane, że może pasuje do Newbie. Chodzi mi o zbudowanie na Arduino systemu otwierającego moją bramę. Chciałbym z przycisku wysyłać sygnał na płytkę, a płytka miałaby sterować nadajnikiem radiowym, który otwiera bramę.
    Do otwierania bramy na co dzień używam takiego pilota: http://www.systemydlaciebie.pl/p/1254/Pilot-MOOVO-MT4G

Nie wiem czy jest duża różnica między częstotliwością pilota 433.92 MHz, a częstotliwością powszechnych nadajników 433 MHz oraz czy zwykłym nadajnikiem da się ominąć kodowanie i stopień ochrony. Jeżeli nie to zapewne pozostałoby mi tylko przerobienie pilota. Napiszcie proszę czy według was jest to możliwe i co o tym myślicie.
  • REKLAMA
  • #2 14836515
    xdiax
    Poziom 22  
    Ocena: 212
    Jest to możliwe, ale ... Bez sensu. Po to pilot ma kodowaną transmisję, by przeciętny Kowalski z nadajnikiem za 5 zł i arduino nie otwierał Twojej bramy.
  • #3 14845771
    jedrus55
    Poziom 12  
    To chyba najlepszym wyjściem w tej sytuacji byłoby kupienie pilota kopiującego i przerobienie go.
  • REKLAMA
  • #4 14845864
    xdiax
    Poziom 22  
    Ale co w ogóle chcesz zrobić ?
  • REKLAMA
  • #5 14845876
    jedrus55
    Poziom 12  
    Chciałem zrobić sterowanie bramą z pomieszczenia, bez ingerowania w napęd, po prostu zamontować gdzieś pilot i po wciśnięciu przycisku w którymś miejscu w domu, pilot wysyła sygnał do bramy, ale widzę, że mój sposób już chyba nie ma sensu, bo pilot do bramy kosztuje 100 zł, a kopiujący nie zadziała ze względu na zmienne kodowanie pilota.
  • #6 14845888
    xdiax
    Poziom 22  
    A czemu nie użyjesz do tego pilota, który już masz ? Ma za mały zasięg ?
  • #7 14845893
    jedrus55
    Poziom 12  
    Z zasięgiem wszystko ok, ale mamy tylko 2 piloty do dwóch samochodów i chciałem zrobić coś nowego.
  • REKLAMA
  • #8 14846008
    xdiax
    Poziom 22  
    No niestety zbudowanie od zera pilota do sterowania bramą nie jest takie proste. Nie mówiąc już o problemach z kodowaniem itd. Możesz zrobić powiedzmy wieszak na pilota, który będzie wciskał nań przyciski po przełączeniu jakiegoś przełącznika w mieszkaniu.
  • #9 14846309
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Napędy bram z jakimi się spotkałem mają przecież możliwość sterowania za pomocą przycisku z mieszkania. Przycisk ten można dowolnie powielać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zbudowanie systemu otwierania bramy za pomocą Arduino i nadajnika radiowego 433.92 MHz, korzystając z istniejącego pilota MOOVO MT4G. Dyskusja wskazuje na trudności związane z kodowaniem sygnału oraz bezpieczeństwem, co może uniemożliwić stworzenie własnego pilota. Uczestnicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłoby przerobienie pilota kopiującego, jednak ze względu na zmienne kodowanie, może to być problematyczne. Alternatywnie, proponowane jest wykorzystanie istniejącego pilota lub stworzenie mechanizmu, który automatycznie naciśnie przycisk pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA