logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować zapasowy pilot do bramy 433,92 MHz - samokopiujący z Allegro?

viamarimar 09 Mar 2019 23:09 1569 9
REKLAMA
  • #1 17831239
    viamarimar
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam. Chcialem wyrobic zapasowy pilot do bramy wejsciowej (jeden juz posiadam). Brama znajduje sie w podworku, w budynku wspolnty. Nie mam dostepu do skrzynki ale zrobilem zdjecie silownikow. Chcialem kupic pilot na allegro i jakos go zaprogramowac ale nie wiem jak powinienem to zrobic. Ponadto wszystkie piloty z allegro dzialaja na częstotliwości 433,92. Jak moge okreslic lub dac wskazokw by ktos okreslil czy taki pilot mi zadziala.

Co to znaczy ze pilot jest samokopiujacy? Czy wart kupować taki pilot z Allegro? Czy on po prostu przekopiuje parametry z piereszego pilota? Prosze o podpowiedzi
    Załączniki:
    • Jak zaprogramować zapasowy pilot do bramy 433,92 MHz - samokopiujący z Allegro? IMG_20190309_223906.jpg (1.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17831257
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15457
    Skoro teren należy do wspólnoty z nią należy się kontaktować w celu wyrobienia nowego pilota.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17831523
    glider33
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    viamarimar napisał:
    Witam. Chcialem wyrobic zapasowy pilot do bramy wejsciowej (jeden juz posiadam). Brama znajduje sie w podworku, w budynku wspolnty. Nie mam dostepu do skrzynki ale zrobilem zdjecie silownikow.

Pomyliłeś fora, to pytanie raczej na http://hack.pl/forum/hacking/ :|
  • REKLAMA
  • #4 17831731
    viamarimar
    Poziom 8  
    Nie bardzo rozumiem odpowiedz. Chce tylko wiedziec czy zakupiony pilot bedzie dzialal na czestotliwosci w/w. Jak bym chcial napisac na innym forum to bym to zrobil.
  • #5 17831786
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    viamarimar napisał:
    Chce tylko wiedziec czy zakupiony pilot bedzie dzialal na czestotliwosci w/w.

Zapewne będzie działał na tej częstotliwości na którą zostal zaprojektowany a bramy otwierał nie będzie bo co by było warte takie zabezpieczenie gdyby każdy mógł kupić pilota na allegro i bramę otwierać.
  • #6 17832859
    viamarimar
    Poziom 8  
    OK. Jak sprawdzic czestotliwoac bramy?
  • #7 17832862
    sosarek

Poziom 43  
    Zgłoś się do ADMINISTRACJI/ZARZĄDCY terenu z prośbą o wyrobienie dodatkowego pilota i tyle.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17833102
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Częstotliwość 433,92MHz jest od wielu lat najczęściej wykorzystywaną w tego typu pilotach. Ostatnio spotyka się co prawda 868,35MHz, ale u ciebie raczej chodzi o tę pierwszą. Po prostu nie robi się systemów na np. 438,92 czy 450,00MHz. To regulują odpowiednie przepisy i nie ma sensu tego roztrząsać.
    Piloty samouczące można przyuczyć do własnego, posiadanego już systemu sterowania. Procedura uczenia jest opisana przy zakupie tego typu pilota.
    Nie chodzi tu zatem o częstotliwość a konkretny rodzaj jakby szyfrowania. Przecież w Polsce mamy tych pilotów setki tysięcy, na tę samą częstotliwość, a jednak nie otwieramy komuś bramy a jedynie swoją.
    W przypadku wspólnot mieszkaniowych sprawa może wyglądać inaczej. Być może zrobienie kopii nie jest możliwe przez zwykłego użytkownika i konieczna jest dodatkowa opłata.

Tu jest trochę informacji o pilotach. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3373991.html
  • REKLAMA
  • #9 17837145
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Daj zdjęcie działającego pilota przy tej bramie.
    Wtedy dowiesz się czy jest możesz myśleć w ogóle o dorobieniu kolejnego pilota lub zrobieniu jego klona. Jak na razie po fotce siłownika nic rozpoznać się nie da.
  • #10 17837348
    sosarek

Poziom 43  
    Mstasik napisał:
    Jak na razie po fotce siłownika nic rozpoznać się nie da.

sosarek napisał:
    Skoro teren należy do wspólnoty z nią należy się kontaktować w celu wyrobienia nowego pilota.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat programowania zapasowego pilota do bramy, który działa na częstotliwości 433,92 MHz. Zwraca uwagę, że nie ma dostępu do skrzynki z elektroniką bramy, a jego obecny pilot jest już używany. Odpowiedzi wskazują, że zakupiony pilot powinien działać na tej samej częstotliwości, ale kluczowe jest, aby był zgodny z systemem szyfrowania używanym przez istniejący pilot. Piloty samokopiujące mogą być przyuczone do istniejącego systemu, ale w przypadku wspólnot mieszkaniowych może być konieczne uzyskanie zgody zarządcy. Użytkownik powinien skontaktować się z administracją w celu uzyskania dodatkowego pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA