logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do sterowania bramą przez domofon z pilotem 443,92MHz?

hrns6 11 Mar 2014 20:52 3792 4
REKLAMA
  • #1 13394094
    hrns6
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Chciałbym prosić was o pomoc w stworzeniu prostego układu do sterowania bramą wjazdową na osiedle. Sprawa wygląda tak, że dorobienie pilota u producenta bramy osiedlowej kosztuje ok 250zł (nie wiadomo czemu firma tak sobie dużo życzy, probowałem kopiowanie na nowy pilot ale nic to nie dało). Bramę można otwierać również za pomocą domofonu (odpowiedni przycisk).

Pomyślałem więc, czy dało by się utworzyć odbiornik radiowy, który wpięty w domofon, otwierałby bramę, np na tranzystorze. Tylko należy nim jakoś sterować.

Mam pilot o częstotliwości 443,92MHz.
    Ważna jest też odległość, wynosi ona ok 100m.

Myślę że dla doświadczonych elektroników jest to prościzna, dlatego proszę o pomoc, szukałem w internecie, ale nic zrozumiałego dla mnie nie znalazłem.

Liczę na waszą pomoc i z góry dziękuję =)
  • REKLAMA
  • #2 13394155
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1749
    Witam
    Kup sobie radiolinię do Twojego pilota ,i dołącz pod przycisk domofomu.Dobra radiolinia + może mała antenka, powinno zadziałać .Trochę duży koszt za pilota.Czy ten drugi pilot to taki sam?.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13394896
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1749
    Przykładowo tak,(ta na zdjęciu jest dwukanałowa) wystarczy jednokanałowa.Jeżeli tylko będzie współpracować z Twoim pilotem.Twój pilot to raczej 433,92MHz a nie 443,92MHz.Jeżeli mam rację to poszukaj na stronie ELDRIM.
  • #5 13432828
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    Jeśli dobrze zrozumiałem chcesz sterowaC z pilota sprzed bramy odbiornik, który znajduje sie u Ciebie w mieszkaniu oddalonym 100m od bramy?
    Jeśli tak, to zapomnij o "zwykłej" radiolini i zwykłym pilocie.
    Musisz zastosować radiolinię na min 200m ,a najpewniej by było na 500m.
REKLAMA