logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung P2470HD - uszkodzone trafo TM-08190, rezystancja uzwojeń

Silol 11 Lip 2015 11:58 2979 11
REKLAMA
  • #1 14839853
    Silol
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Dzień dobry

Dostałem uszkodzony monitor Samsung P2470HD. Na pewno nie działa podświetlenie, (widać obraz). Przeczytałem sporo tematów i doszedłem do następujących wniosków. Uszkodzone jest trafo TM-08190. Wylutowałem je. Pomiary rezystancji wskazały, że na obu uzwojeniach wtórych mam rezystancję około 1,1 kOhm. Uzwojenie pierwotne wskazuje 0 Ohm. Teraz pytanie, z tego co mi się wydaje to nie powinno tak być? Jeśli to trafo jest uszkodzone to czy jego uszkodzenie mogło uszkodzić coś innego? Kondensatory wyglądają OK. Na płytce nic nie jest nadpalone. W najbliższym czasie kupię to trafo, ale chciałbym się upewnić czy jest uszkodzone. Na razie miałem trochę stracha, że by robić pomiary przy podłączonym napięciu, ale jeśli bez tego się nie uda to podłączę.
    Zasilacz Typu:
    BN44-00226H
    IP-58155A
    Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam Silol
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14844320
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Zostaw to trafko w spokoju. Rezystancja jest prawidłowa. Co do kondensatorów to nie określamy ich dobroci na oko tylko trzeba wykonać pomiary. W inwerterze jest więcej elementów mogących być uszkodzonych jak i same świetlówki.
  • REKLAMA
  • #3 14844717
    Silol
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. Ok, zostawię go w spokoju. To ja się pomyliłem, bo rezystancja uzwojenia pierwotnego faktycznie oscyluje koło 0.3Ohm teraz to do mnie dotarło. Znalazłem schemat podobnego zasilacza do tego co jest w tym moim monitorze, ale niestety nie ma tam podanych napięć jakie powinny być na wyjściach, choćby na świetlówki i w żadnym temacie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.
    Nie mam też świetlówek do podmiany. Da się to jakoś sprawdzić czy po prostu w ciemno kupić nowe? Z tego co patrzyłem to drogie nie są.
    Spróbuję porobić pomiary napięcia w różnych miejsca może to komuś coś powie.
  • Pomocny post
    #4 14845029
    Jakant
    Poziom 35  
    Na świetlówki wychodzi z inwertera wysokie napięcie mierzone w kV. Sprawdź tranzystory kluczujące. Jeżeli nie masz doświadczenia w naprawie monitorów LCD to jest ryzykowna wymiana świetlówek bo to wymaga rozebrania matrycy, którą podczas rozbierania przez laika bardzo łatwo uszkodzić bezpowrotnie. Jeżeli chcesz się przekonać czy masz uszkodzone świetlówki to podłącz na zewnątrz sprawne i jeżeli będą świeciły to dopiero bierz się za wymianę swoich, najlepiej z pomocą kogoś bardziej doświadczonego w tego typu naprawach.
  • REKLAMA
  • #5 14845376
    Silol
    Poziom 10  
    Ok, z ciekawości zmierzyłem napięcie na uzwojeniu pierwotnym transformatora od świetlówek i pokazało mi 4.5V AC. Nie jest to trochę za mało?
    Tranzystory nie są przebite. Mam w domu oscyloskop, ale na razie nie mam do niego dostępu. Później sprawdzę sygnały bramkowe.
    Musze w takim razie kupić te świetlówki i porównać, można podłączyć tylko jedną do jednego wyjścia i później jedną do drugiego? Czy od razu trzeba dwie? Domyślam się, że jak podłączę jedną to jest nierówne obciążenie, ale świetlówka pobiera mało mocy.
    Tak, z tą matrycą nie mam zamiaru się bawić. jeśli wyszło by, że to świetlówki to oddam to do serwisu. Chcę się po prostu jak najwięcej nauczyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14845444
    Jakant
    Poziom 35  
    Trzeba dwie bo tyle ich jest w jednej rynience i stanowią obciążenie jednej gałęzi inwertera. W rynience może być uszkodzona jedna i asymetria obciążenia powoduje zadziałanie zabezpieczenia inwertera.
  • #7 14846530
    Silol
    Poziom 10  
    Ok, nie za bardzo mogę znaleźć specyfikację tych świetlówek aby je kupić. W internecie znalazłem tylko ogólny opis jak:
    -Średnica świetlówki 2,4 mm
    -Długość szklanej rurki 524 mm
    Ale nie wiem czy to będzie pasowało do mojego monitora?
    Zastanawiam się czy nie darować sobie tej naprawy bo dość średnio się na tym znam. Miało by to sens aby po kolei wymieniać elementy? Świetlówki, kondensatory, ewentualnie tranzystory? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. Widzę, że żeby to zrobić to musiał bym mieć dokładny poradnik co i jak sprawdzać.
  • Pomocny post
    #8 14846686
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1286
    Silol napisał:
    Ok, nie za bardzo mogę znaleźć specyfikację tych świetlówek aby je kupić. W internecie znalazłem tylko ogólny opis jak:
    -Średnica świetlówki 2,4 mm
    -Długość szklanej rurki 524 mm
    - i to będzie wszystko co jest potrzebne do ewentualnego zakupu.
    Silol napisał:
    Zastanawiam się czy nie darować sobie tej naprawy bo dość średnio się na tym znam. Miało by to sens aby po kolei wymieniać elementy? Świetlówki, kondensatory, ewentualnie tranzystory?
    -dlatego też osoby zajmujące się naprawą monitorów najczęściej posiadają świetlówki na podstawienie -szybko można wtedy wykluczyć jedną z możliwych usterek.
    Silol napisał:
    Zastanawiam się czy nie darować sobie tej naprawy bo dość średnio się na tym znam.
    - a może lepiej dać do serwisu, czasami to wyniesie taniej niż próby samodzielnej naprawy.
  • Pomocny post
    #9 14849300
    waldezzo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam
    Koledzy dobrze Ci podpowiadają podstaw świetlówki, jeżeli problem się powtarza to śmialutko zmień trafo. Polecam zamienić podświetlenie na LED na portalu Aukcyjnym znajdziesz komplet. Wypruwasz świetlówki i do rynienki za pomącą dwustronnej taśmy klejącej mocujesz listwę z diodami i spoko. Ostrzegam jeżeli nie masz doświadczenia w tego typu pracach poproś speca bo stracisz matrycę.
    Pozdrawiam W.Cz
  • #10 14849301
    Silol
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc, jutro pojadę do serwisu i zobaczę ile mi za to policzą. Jeśli uda się tanio naprawić to nie będę sam z tym walczył. Jeśli dużo powiedzą to wtedy będę się uczył :)
  • #11 14849307
    waldezzo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Tutaj masz namiar
    Moderowany przez Dzimi:

Odnośnik do Użytkownika portalu aukcyjnego usunięty. Myślę że Autor tematu bez problemu znajdzie coś dla siebie.

rozsądna cena i doskonały efekt
    Pozdrawiam
  • #12 14863761
    Silol
    Poziom 10  
    Wszystko stało się jasne. Jednak to był transformator. Zaniosłem do serwisu, pogadałem gościem i powiedział, że rezystancja trafo to nie wszystko. Miernikiem indukcyjności pokazał jak różna jest indukcyjność od tej w nowym transformatorze. Zapłaciłem nie duże pieniądze i mam działający monitor. Serwisant wymienił jeszcze wszystkie kondensatory w zasilaczu.
    Ponadto nie polecam traf z portali aukcyjnych tylko raczej z dobrych sklepów bo te tanie nie trzymają dobrze parametrów. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uszkodzonego monitora Samsung P2470HD, w którym nie działa podświetlenie, mimo że obraz jest widoczny. Użytkownik zdiagnozował uszkodzenie transformatora TM-08190, który wykazał zerową rezystancję uzwojenia pierwotnego. Odpowiedzi sugerują, że rezystancja uzwojenia pierwotnego może być prawidłowa, a problem może leżeć w innych elementach, takich jak świetlówki lub tranzystory kluczujące. Użytkownik został poinformowany o ryzyku związanym z wymianą świetlówek oraz o konieczności podłączenia ich w parze dla prawidłowego działania inwertera. Ostatecznie, po konsultacji w serwisie, wymieniono transformator oraz kondensatory, co przywróciło monitor do działania. Użytkownik został również ostrzeżony przed zakupem tanich części z portali aukcyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA