logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider DTV2 - Zbyt jasny obraz, poprawna grafika, gdzie szukać usterki?

Ziaja 30 Maj 2005 23:47 966 3
REKLAMA
  • #1 1537572
    Ziaja
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam!
    Mam następujący problem ze Schneider DTV2 - dwa egzemplarze zachowują się podobnie - Treść obrazu jest widoczna ale mocno za jasna - tzw mleko. Grafika wyświetlana jest normalnie (czarne paski, białe literki). W jednym przy kolejnych próbach załaczenia obraz czasem pojawia się normalny, a czasem mocno zajasny, w drugim zawsze jest zajasny.
    W trybie serwisowym nieda się tego skorygować, napiecie G2 jest wyregulowane dobrze.
    Do tej pory w wyniku podmian z posiadanymi zapasami zdiagnozowałem:
    - płytki kineskopu są dobre i prawidłowo wyregulowane (sprawdzałem i na scalaku i na tranzystorach), pozatym grafika wyświetlana jest poprawnie
    - procesory i pamięci nie mają wpływu na obiawy
    - płyty analogówki (trafo itp) sa sprawne i nie wpływaja na obiawy
    - uszkodzenie nie ma charakteru zimnego lutu - nie reaguje na czas pracy czy wibracje

Wynika z tych eksperymentów że uszkodzenie jest gdzieś w cyfrówce - tylko od którego układu zaczac dłubanie bo niema podstawek i wolałbym nie rozlutowywac całej płyty.
  • REKLAMA
  • #2 1537944
    goralandrzej
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Witam
    Stawiałbym na VCU 2136 ale 100% pewności nie ma . W takiej sytuacji szukam płyty na giełdzie i najczęściej znajduję gołą tzn. bez głowicy i p.cz. za około 50zł. i po problemie.
  • REKLAMA
  • #3 1538190
    Ziaja
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Spróbuje podmienić i zobaczymy.
    Co do płyt to wogóle drugi egzemplarz sie skompletował w trakcie szukania podmiany - ale podmiana ma ten sam obiaw a dwie inne cyrówki które mam wogóle nie "wstają" dlatego wolałbym juz w to nie inwestować tylko "fachowo" naprawić posiadane :)
  • #4 1539163
    _Krzysiek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    wymień DTI2223 i (lub) pvpu 2204.VCU bym się nie czepiał.
REKLAMA