logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić sygnał na komputery przez routery D-Link DWL-2000AP+ i Asus RX3041?

marikami 12 Lip 2015 21:55 1218 15
REKLAMA
  • #1 14843466
    marikami
    Poziom 8  
    Dzień dobry, normalnie mam internet przez kabel podłączony do modemu i komputera. Chciałbym ten sygnał podzielić na więcej niż jeden komputer przez router, który mam i podłączam do modemu. Jak zrobić wifi i jak zakodować tę sieć hasłem, jakie ustawienia w komputerze trzeba zrobić? Nazwa dwóch urządzeń do wifi istniejących razem to D-Link DWL-2000AP+, a drugi to Asus RX3041. Bardzo proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuje Tomek

A jak ma być połączony router z modemem? Bo router z komputerem połączyłem poprzez port WAN i nie wykrył żadnej sieci, tylko było default z wykrzyknikiem. Chodzi o to jak połączyć ten router z modemem, router jest złożony z dwóch osobnych urządzeń, jeden z antenka i portem LAN, a drugie urządzenie z portami LAN i jednym portem WAN. Urządzenia te są takie jak napisałem na samym początku w pierwszej mojej wiadomości, natomiast modem ma porty LAN i inne wejścia, które wychodzą do podłączeń w ścianie. Pozdrawiam.

Posty scaliłem, przenoszę do właściwego działu na Forum. [dt1]
  • REKLAMA
  • #2 14846245
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    Witaj.
    Prawidłowe połączenie tego zestawu wygląda tak: modem (gniazdo RJ-45) - router (port WAN). Do jednego z portów LAN routera podłączony jest Access Point. Do trzech pozostałych portów LAN routera można podłączyć "kable ze ściany".

Oczywiście zarówno router (Asus) jak i access point (dlink) należy odpowiednio skonfigurować (tutaj może się przydać informacja od jakiego operatora posiadasz łącze).
  • REKLAMA
  • #3 14846967
    marikami
    Poziom 8  
    Dziękuje, a jak i gdzie skonfigurować i zalozyc haslo na router asus i access point dlink, pozdrawiam
  • #4 14847371
    dt1
    Admin grupy komputery
    Linksys: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/Networking/VPN_Firewall/RX3041/RX3041_QSG_QPL3419.zip
    Dlink: ftp://ftp.abcdata.com.pl/d-link/instrukcje_pl/DWL-2000AP+_QIG_pl.pdf

Linksysa skonfiguruj według instrukcji, tyle że sugeruję później w zakładce LAN jego menu konfiguracyjnego zmienić mu adres z 192.168.1.1 na 192.168.0.1. Jako że access point ma ip 192.168.0.50 możesz ustawić dodatkowo w zakładce LAN parametry: IP pool starting address na 192.168.0.100, ending address na 192.168.0.150. Zapisz zmiany i połącz się jeszcze raz z routerem. Access point powinien już być podłaczony do jednego z portów LAN Asusa. Od tego momentu będzie już dostępny w przeglądarce pod adresem http://192.168.0.1 a access point będzie dostępny pod adresem http://192.168.0.50 (zakładając, że ma ustawienia domyślne - jeśli nie ma i nie znasz aktualnych ustawień - przycisk RESET takie ustawienia domyślne przywróci). W menu konfiguracyjnym access pointa ustawiasz nazwę i klucz (hasło) sieci bezprzewodowej. Niestety ten punkt dostępowy jest trochę starszy od węgla, więc obsługuje jedynie zabezpieczenia WEP. Nie są one trudne do złamania, ale na sąsiadów nie zainteresowanych tematem będzie starczyć. W zabezpieczeniach routera możesz ustawić WEP, 128bit, ASCII i wpisać dokładnie 13 literowe hasło w polu key1.
  • REKLAMA
  • #5 14849559
    marikami
    Poziom 8  
    Dziękuję za wskazówki , będę próbował, do routera nie mogę podłączyć żadnych kabli ze ściany bo nie ma takich wyjść w routerze , są tylko 4 porty lan i 1 wan i wyjście na zasilanie , także kable z gniazdka w ścianie mogą być podłączone tylko do modemu. Rozumiem ze komputer musi wykryć siec bezprzewodowa żeby można konfigurować router i Access ? pozdrawiam
  • #6 14849956
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pisząc "kable ze ściany" licho wie, co to za kable, więc jeśli to nie kable ethernet, to fakt, nie podłączasz ich do routera. W drugiej rundzie zgaduj-zgadula (bo dalej nie podałeś, od kogo masz łącze) mogę zgadywać, że te kable to telefoniczne i jeden z nich podłączasz do modemu ADSL.

Konfigurację tych urządzeń przeprowadzasz będąc podłączony kablem do dowolnego portu LAN routera. Punkt dostępowy, jeśli go będziesz konfigurował, musi być w tym samym czasie podłączony również do dowolnego portu LAN routera.
  • #7 14852966
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5358
    marikami napisał:
    do routera nie mogę podłączyć żadnych kabli ze ściany bo nie ma takich wyjść w routerze

A zdjęcia tych kabli można prosić?.
  • #8 14853898
    marikami
    Poziom 8  
    Dziękuje. Z kablami już jest ok , podłączyłem i wynajduje siec przez router ale z konfiguracja będę działał jeszcze w wolnym czasie bo brak czasu mam na razie, a czy wystarczy jak zrobię na swoim komputerze konfiguracje routera i accessa czy na drugim tez muszę zrobić żeby mógł się połączyć z siecią bezprzewodowa? pozdrawiam dziekuje
  • REKLAMA
  • #10 14875198
    marikami
    Poziom 8  
    Witam mam problem z przejściem do następnego punktu konfiguracji access pointa a mianowicie nie mogę przejść dalej po wpisaniu hasła w key 1 , i ustawieniu opcji WEP 128 bit przycisk next jest nie aktywny , mogę przejść tylko do tylu , router skonfigurowałem i zmieniłem hasła dla administratora i w accessie tez to samo hasło, nie wiem dlaczego nie mogę zakończyć tej konfiguracji accessa?, poproszę o pomoc , dziękuje pozdrawiam
  • #11 14875419
    KOCUREK1970
    marikami napisał:
    ustawieniu opcji WEP 128 bit

Może sama wartość, albo długość klucza jest zbyt mała, albo za słaba.

Pamiętaj też, że zabezpieczenie powinno być tej samej kategorii i wersji co na pierwotnym sprzęcie.
  • #12 14875517
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wybrałeś hasło HEX czy ASCII? Jeśli HEX to musisz wpisać dokładnie 26 znaków i mogą to być cyfry oraz litery od A do F (i żadne inne znaki), jeśli ASCII to musi być dokładnie 13 znaków dowolnych.
  • #13 14876160
    marikami
    Poziom 8  
    rożne opcje próbowałem z tymi hasłami i nie idzie dalej przejść.
    Na pierwotnym sprzęcie , czyli jakim?
    pozdrawiam dziękuję
  • #14 14876166
    dt1
    Admin grupy komputery
    Spróbuj 128 bit, ASCII i wpisz dokładnie 13 znaków w key 1. Jeśli będzie dalej źle to wpisz ten sam klucz w miejscu reszty kluczy. To musi zadziałać. Jak nie będzie to zrób zrzut ekranu i umieść go tutaj.
  • #15 14876510
    KOCUREK1970
    marikami napisał:
    Na pierwotnym sprzęcie , czyli jakim?

Który jako pierwszy jest podłączony do modemu operatora.

Jakie masz hasło sieci wifi, nazwę sieci i klucz zabezpieczający - to dokładnie to samo wpisujesz w drugi sprzęt.
  • #16 14876868
    marikami
    Poziom 8  
    a w opcji wizard muszę ostawiać dns adres ?
    ?
    a nazwę hosta i nazwę domeny to tez jakieś określone nazwy muszę wpisać , czy to ma znaczenie co wpisze ?

Dodano po 18 [minuty]:

w opcji remote management jest opcja do wpisania IP adresu, muszę go tam wpisać i jaki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podzieleniu sygnału internetowego na kilka komputerów za pomocą routerów D-Link DWL-2000AP+ i Asus RX3041. Wskazówki dotyczące prawidłowego połączenia obejmują podłączenie modemu do portu WAN routera, a następnie podłączenie Access Pointa do jednego z portów LAN routera. Użytkownik pyta o konfigurację sieci Wi-Fi oraz zabezpieczenia hasłem. Odpowiedzi sugerują, aby skonfigurować router i Access Pointa przez podłączenie do portów LAN, a także podają linki do instrukcji obsługi. Problemy z konfiguracją hasła WEP 128 bit są omawiane, z zaleceniem użycia odpowiednich długości kluczy oraz zgodności z ustawieniami pierwotnego sprzętu. Użytkownik dowiaduje się, że konfiguracja może być przeprowadzona na dowolnym komputerze, a pozostałe urządzenia mogą łączyć się z już skonfigurowaną siecią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA