logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzacja w aucie z modułami Peltiera 266W - czy to efektywne?

zoles1 31 Maj 2005 00:28 4288 5
REKLAMA
  • #1 1537663
    zoles1
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Po upalnych dniach zacząłem zastanawiać się nad klimatyzacją do auta, ale przy zastosowaniu modułów Peltiera. Widziałem takie moduły o mocy 266W i pobór prądu 30A przy 15,4V. Mam pytanie czy ktoś z Was już rozważał taki pomysł? Czy jeden duży moduł wystarczy?

pozdrawiam zoles
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1537673
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    w dziale dowload jest artykul na ten temat. :) Jak nie znajdzies to moge ci wyslac na priva.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1537679
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Jest tez duzy watek na ten temat [kilkuletni z tego co pamietam:P] i ogolnie wychodzi na to ze nie bardzo jest sens...
  • REKLAMA
  • #4 1550803
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Nie ma sensu za drogo.
    Lepiej kup sobie jakąś lodówke tą czarną chłodnicę z tyłu lodówki wystaw na zewnątrz, a tą białą ze środka wstaw do wnętrza samochodu. Będzie chłodzić jak tra lala.
  • REKLAMA
  • #5 1551018
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Moze pomijajac iryniczna wypowiedz przedmowcy, powiem, ze nie ma sensu wykonywac tego na peltierach. Nie jest to rozwiazanie zbytnio tanio, bo oprocz samych peltiwerow i ich sterownikow trzeba jeszcze dokladnie zaizolowac termicznie kanal dmuchawy tak aby nie byl ogrzewany z zewnatrz poprzez swoja obudowe.

Pozatym temat juz byl poruszany i jak wspomnial moj pierwszy przedmowca - nieoplacalny i raczej niewydajny...

pozdr
  • #6 2293914
    ratt_bert
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Nie warto.
    Ja probowalem i problemem byla (bardzo) niska wydajnosc.
    Pomysl zarzucilem jako nieoplacalny.
REKLAMA