logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa pamięci 128MB SDRAM z błędami w Memtest - czy to możliwe?

moro25 31 Maj 2005 00:49 1401 10
REKLAMA
  • #1 1537703
    moro25
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Witam. Mam taki problem, bo sprawdziłem pamięć programem Memtest i wykazał mi błędy. Przy 5% było już 120 błedów,a dalej już nie czekałem bo wszystko jasne. Ta pamięc to 128MB SDRAM. Chodzi mi o to czy taką pamięć można jakoś naprawić?? Czy nie da się już z nią nic zrobić i trzeba ją wyżucić?? Pamięc jest normalnie widziana w biosie i można jej używać, tylko są problemy jak instaluję się system Xp. Wtedy podczas kopiowania plików występują błędy w stylu że nie można skopiować pliku, a czasami wogóle się nie da zainstalować windowsa. Nie można również zainstalować service packa 2 do XP, bo albo się komputer restartuje sam, albo instalacja stanie w miejscu i stoi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1537725
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Pamiec mozna naprawic, wystarczy wylutowac uszkodzona kosc i wymienic na sprawna ;-)
    Sprawdz czy na innym komputerze bedzie to samo, sprobuj zmniejszyc taktowanie pamieci jak to nic nie da to sprzedaj ja na np. na allegro.
  • #3 1537795
    moro25
    Poziom 24  
    Z wymianą kości raczej nie będe się bawił. Jest jednak nikła szansa że na innym komputerze będzie działać poprawnie ta pamięć?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1537842
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    moro25 napisał:
    Z wymianą kości raczej nie będe się bawił. Jest jednak nikła szansa że na innym komputerze będzie działać poprawnie ta pamięć?? Pozdrawiam

Tu nie chodzi o to, czy na innym będzie działać. Jeśli ktoś ma możliwości, to sobie tą uszkodzoną wymieni.
    Przy sprzedaży, musisz zaznaczyć, iż są na niej błędy.
  • #5 1537880
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    moze w innym gniezdzie pamieci bedzie dzialac lepiej.
  • REKLAMA
  • #6 1537907
    Parbat
    Poziom 12  
    Zdaje się że gdzieś miałem namiary na firmę zajmującą się naprawą uszkodzonych pamięci. I nawet cenowo nie wyglądało to najgorzej (w zależności od rodzaju i pojemności kości) - około kilkudziesięciu złotych (do 30-40 zł zdaje się). Informacje te pochodzą z przed 1.5 roku więc nie wiem na ile są aktualne. Jakbyś był zainteresowany to napisz - a postaram się gdzieś dokopać do tych danych.

Pozdrawiam
    Parbat
  • #7 1537971
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Nie sądzę abyś bawił się w typu allegro. Kto Ci to kupi.... w dodatku uszkodzoną....
  • REKLAMA
  • #8 1538004
    moro25
    Poziom 24  
    Bardzo bym prosił o ten adres od naprawy pamięci. Ewentualnie mogę sprzedać na allegro, ale dostane nie więcej niż 10zł. pewnie. Tylko że nie wiem czy opłacało by się tą pamięć naprawiać. Niewiadomo ile taka naprawa dokładnie może kosztować. Na allegro taką pamięć kupie za 40zł. Pozdrawiam
  • #9 1538083
    coralgol
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    @ moro25
    http://www.wilk.com.pl/ naprawia pamieci, ale ztcw koszt bedzie wiekszy niz 40 zl, bo przeciez bedziesz musial jeszcze zaplacic za transport.
  • #10 1538088
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    anddd napisał:
    Nie sądzę abyś bawił się w typu allegro. Kto Ci to kupi.... w dodatku uszkodzoną....
    Są chętni na uszkodzone elementy, wystarczy spojrzeć na licytacje w/w części. ;)

Co do zlecania naprawy to jest ona nieopłacalna, gdyż koszty przewyższą cenę zakupu sprawej.
  • #11 1538121
    moro25
    Poziom 24  
    Naprawa raczej nie będzie opłacalna. Włożyłem tą pamięć do innego komputera kolegi. Niech pochaodzi tam jakiś czas i zobacze czy coś się dzieję z nią. Jeśli tak to sprzedam ją na allegro w licytacji. Nie ma sensu się bawić w naprawę. gdyby to była pamięć 512MB to może wtedy by się opłacało. Pozdrawiam
    Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki ! (TJT)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pamięcią 128MB SDRAM, która wykazuje błędy w programie Memtest, co powoduje problemy z instalacją systemu Windows XP oraz Service Pack 2. Pamięć jest wykrywana w BIOS-ie, ale podczas kopiowania plików pojawiają się błędy, a instalacja systemu często się zawiesza lub restartuje komputer. W dyskusji podkreślono, że naprawa pamięci polega na wymianie uszkodzonej kości pamięci, co jednak jest rzadko praktykowane ze względu na koszty i trudność. Zalecane jest przetestowanie pamięci w innym komputerze lub gnieździe, aby potwierdzić uszkodzenie. Istnieją firmy oferujące naprawę pamięci, np. serwis pod adresem wilk.com.pl, jednak koszty naprawy mogą przewyższyć wartość nowej pamięci, która na rynku używanych kosztuje około 40 zł. Sprzedaż uszkodzonej pamięci jest możliwa, ale za niską cenę. W przypadku małej pojemności (128MB) naprawa jest zwykle nieopłacalna, natomiast przy większych modułach (np. 512MB) może mieć sens.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA