logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102-T - Jak poprawić dudniący dźwięk i przerobić korektor basów?

waldek38 22 Mar 2003 21:14 3491 11
REKLAMA
  • #1 143996
    waldek38
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam Kolegów

Mam Radmora 5102-T, którego używam jako wzmacniacz. Nie podoba mi sie dźwięk, bo jest strasznie dudniący. Może ktoś przerobił sobie korektor niskich tonów i zechce się swoimi doświadczeniami podzielić.
  • REKLAMA
  • #2 144022
    papaj
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    Nie wiem czy T , ale mam taki w pracy jako radio i piec do kompa i to fakt , regulacja niskich to niezły kicz, ale można pokombinować ze zmianą wartości elementów bo układ jest powilany w każdym polskm wzm praktycznie bez zmian.Jeszcze można się pobawić z napięciową regulacją na 1524 . Ostatnio przeszukiwałem jakieś schematy.Dobra i prosta sprawa.Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 144997
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Jak dlamnie to radmor ma fajny bas(podbicie przy 0k 60-70Hz) a co do TDA 1524 to szjstwo nie z tej ziemi-generuje cholernie głośny szum,bas z tej kostki to dopiero jest dudnienie :!: ja polecam LM1036.
  • #4 145004
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    popieram altona to jest rowniez moja zdanie inaczej odczucie subiektywne
  • #5 145102
    oscypek
    Poziom 11  
    co do TDA 1524 to t z tym jest taka sprawa że przenosi on w dużym zakresie wysokie czestotliwości co może dawać efekt (i tak w rzeczywistości jest ) z nawet tymi jak to nazwałeś dudunieniami fajnego brzmienia.narka!!
  • REKLAMA
  • #6 146416
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    radmor jest naprawdę dobry i jego bas mi nie przeszkadz choć regulacja nie jest zbyt dobra
  • #7 149224
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Nie wiem o co niektorym chodzi. Radmorek 5102-T ma calkiem przyjemny basik...a jeszcze z korektorem...po prostu trzeba uslyszec...moze to wina kolumn ze dudni(np.wszystkie altusy).Radmor swoja droga zawsze byl znany z dosc mocnego basu i nie wszystkim to odpowiada...gdzies mialem cos o przerobkach tego sprzetu...troche poszperam ale nic nie obiecuje...Pozdr
  • #9 149403
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Większość starszego sprzętu ma to do siebie , że jak był projektowany to kolumny były znacznie gorszej jakości niż obecnie i mają za bardzo na środku początki regulacji charakterystyki. Radmor przy amatorze to jest jeszcze nic. Ale do rzeczy:
    1. Kondensatory 33n koło potencjometrów od niskich zmienić na 47n lub nawet 62n
    2. Rezystory koło tego samego potencjometru 3,9k zmienić 5,6k.
    Po tych zmainach zmniejszy się zakres regulacji niskich i obniży częstotliwość od której zacznie regulować potencjometr od niskich.
    Jak inny basik to mogą zacząć zabardzo dominować wysokie i tu proponuję tak:
    Condensatory C912, C914 ,C513, C911 zmienić z 3,3n na 2,2nF
    Następnie
    W konturze kondensatory C812, C811 zmienić z 220n na 330n.
    Rezystory R824, R823 zmienić z 1,2k na 1,8k. Zmniejszyć kondesatory C810, C809 z 2nF na 1,6nF.
    Oczywiście to jest moja propozycja. Możesz pokombinować z innymi wartościami jest to sprawa gustu.
    Po tych zmianach na dennych kolumnach ma się wrażenie , ze regulacje bardzo słabo pracują więc przed przystąpieniem do przeróbki radzę sprawę przemyślec.

Pozdrawiam ALL.
  • #10 149481
    RECIK
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    JA mam zrobiony ( wzmacniacz własnej roboty) regulacjębasy soprany według układu stosowanego w Revox. Polecma . Małezniekształcenia fazowe. Był ten układ publikowany ongis w radioelektroniku.
  • REKLAMA
  • #12 789303
    Stodal
    Poziom 14  
    Witam
    Ja mam radmora 5102 bez zadnych innych literek z korektorkiem 5470 podlaczony do kompa. Muzyka idzie z winampa odpwiednia regulacia na equalizerze i korektorze( te same ustawienia non stop bez znaczenia jaka muza) to musze przyznac ze potencjometr od regulacji basu wkrecam max do powiedzmy 2,8 :) to bas jest ok natomiast na cyferce 3 robi sie dudnik i bas jakby gral z beczki. wiec polecam poprostu nie wkrecac potencjometra na 3. Kolumny mam 2szt ZG25c stare pudla tonsila ale z glosnikiem GDN 16-30/8(1szt) oczywscie tonsil a nie stx i ARN 165-04(1szt) (chyba taki model musialbym zajrzec do srodka bo nie pamietam). Wiec tak jak napisalem basu jest duzo czasem przy techno glowa boli ale na muzyce z lat 60 czy 80 jest ok.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Radmor 5102-T jest krytykowany za dudniący bas i niedoskonałą regulację niskich tonów, głównie z powodu zastosowanego układu korektora opartego na TDA1524, który generuje szumy i dudnienie. Użytkownicy sugerują wymianę TDA1524 na LM1036 dla lepszej jakości dźwięku. Proponowane są modyfikacje elementów korektora basów, takie jak zwiększenie pojemności kondensatorów (np. z 33nF do 47nF lub 62nF) oraz zmiana rezystorów (np. z 3,9kΩ na 5,6kΩ), co obniża częstotliwość regulacji i zmniejsza dudnienie. Dodatkowo zaleca się korekty kondensatorów i rezystorów w innych częściach układu, aby poprawić charakterystykę dźwięku. Wskazuje się, że dudnienie może wynikać także z używanych kolumn głośnikowych, np. Altusów. Jeden z użytkowników opisuje praktyczne doświadczenia z regulacją basu i sopranu według układu stosowanego w Revox, który minimalizuje zniekształcenia fazowe. Inny użytkownik radzi unikać maksymalnego wzmocnienia basu na potencjometrze, gdyż powyżej pewnego poziomu pojawia się dudnienie. W dyskusji pojawiają się także wzmianki o przeróbkach na cyfrowy odczyt i programator, jednak bez szczegółów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA