logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogniwo fotowoltaiczne-dobór akumulatora i przetwornicy.

inspector_electro 16 Lip 2015 11:09 4626 6
REKLAMA
  • #1 14852293
    inspector_electro
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Witam wsyzstkich.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w dobraniu urządzeń i akumulatora do ogniwa fotowoltaicznego.
    Moim celem jest sprawdzenie, jak wydajny będzie komplet.

Kupiłem ogniwo o takich parametrach:

Polikrystaliczna bateria słoneczna, 70W 12V DC

Napięcie Vmp 17,6V
    Typ ogniw Polikrystaliczne
    Moc 70W
    Napięcie jałowe 22,8V
    Prąd zwarciowy 4,42A
    Prąd Imp 3,88A
    Zakres tolerancji mocy +-4%
    Temperatura pracy -40 do +80st.C
    Waga 10kg
    Wymiary (dł x szer x wys) 790x640x15mm

Ogólna idea wygląda bardzo prosto:

Ogniwo fotowoltaiczne-dobór akumulatora i przetwornicy.

Ogniwo foto.----> regulator ładowania ---->akumulator ----> przetwornica 230v AC.

Jakie urządzenia dobrać do tego ogniwa? chodzi mi o regulator ładowania, przetwornicę i akumulator. Można kombinować i obliczać, ale w praktyce nie wiadomo jak to będzie z wydajnością. Mój budżet to 500zł.
  • REKLAMA
  • #2 14852408
    putas
    Specjalista - odnawialne źródła energii
    Ocena: 534
    Moim skromnym zdaniem z panelem 70W nic konkretnego nie wskórasz. Najczęściej będzie on dawał może 40-50W. Przy tym nie ma sensu stosować przetwornicy 12-230V bo jej straty zjedzą zysk z panela.
    Pomyśl o zasilani tym układem czegoś na 12V. Może tylko oświetlenie?
    Dla zaoszczędzenia kasy można by się pokusić po podłączenie panela bezpośrednio pod aku. Wiem, za wysokie napięcie panela. Ale przy tak małej mocy i tak aku raczej się nie przeładuje i sam aku "dopasuje" sobie parametry tego co dostanie z PV. Ja na początku przygody z PV ładowałem aku 12V zwykłym zasilaczem impulsowym od laptopa o napięciu chyba 18V podpiętym do PV o napięciu ok. 200VDC - i działało.
  • REKLAMA
  • #3 14852419
    inspector_electro
    Poziom 22  
    putas napisał:
    zwykłym zasilaczem impulsowym od laptopa o napięciu chyba 18V podpiętym do PV o napięciu ok. 200VDC - i działało

Czyli mam rozumieć, że podłączyłeś kilka Paneli o napięciu 200v DC? pod ładowarkę do laptopa?
  • REKLAMA
  • #4 14852540
    putas
    Miałem panele amorficzne o napięciu 70V każdy.
    Podłączyłem po 3 w stringu i tym zasilałem zasilacz.
    Następnym krokiem było zastosowanie zasilacza impulsowego do LED bo miał większy prąd i regulowane napięcie na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #5 14861921
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    Tak generalnie przetwornice impulsowe na wejściu mają mostek prostowniczy i szeroką tolerancję napięcia.

Ale do testów możesz coś takiego użyć. Nastawiasz na 13,5V i już masz regulator, tylko pamiętaj, że wg. producenta wytrzyma tylko 3A z radiatorem. Na serwisie aukcyjnym są takie po 5,5zł z wys.
    http://botland.com.pl/przetwornice-step-down/...przetwornica-step-down-lm2596-15v-35v-3a.html
  • #6 14861943
    putas
    Tak jak piszesz na wejściu jest mostek prostowniczy i kondensator.
    Zasilając napięciem 230VAC po wyprostowaniu otrzymujemy ok 320VDC.
    I do tego napięcia możemy spokojnie zasilać nasz zasilacz impulsowy.
    Z doświadczenia powiem, że zaczyna on pracę od ok. 180VDC, a po przekroczeniu 220-230VDC już pracuje normalnie.
  • #7 14897416
    inspector_electro
    Poziom 22  
    Wracam do tematu z informacją.

Tamto ogniwo musiałem zwrócić. Kupione było na Alledrogo od użytkownika
    AlexBrest87. PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH przed kupowaniem u niego.
    Wszystko było ok, póki nie sprawdziłem wydajności samego ogniwa.
    Okazało się że na pełnym słońcu ogniwo miało wydajność coś koło 40W!

Kupiłem drugie Polikrystaliczne. To jest w porządku, i tak:

Ogniwo ma napięcie 35V i 4.62A w pełnym słońcu-sprawdzone.
    Akumulator żelowy 40Ah.
    Regulator ładowania nowy z wyświetlaczem, model EP SOLAR LS2024B.
    przetwornica zwykła samochodowa 12 na 230V 300W / 500W.

Telewizor LCD 42 cale pobierający 40W działał na akumulatorze około 3 godzin.
    Moim zdaniem wynik słabiutki, ale nie mam porównania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w doborze akumulatora i przetwornicy do ogniwa fotowoltaicznego o mocy 70W i napięciu 12V. W odpowiedziach zasugerowano, że panel może generować jedynie 40-50W, co ogranicza jego zastosowanie do zasilania urządzeń 12V, takich jak oświetlenie. Wskazano na możliwość podłączenia panelu bezpośrednio do akumulatora, mimo że napięcie panelu jest wyższe. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z innym ogniwem, które miał napięcie 35V i 4.62A, oraz akumulatorem żelowym 40Ah i regulatorem ładowania EP SOLAR LS2024B. Zastosowana przetwornica 12V na 230V miała moc 300W/500W, co pozwoliło na zasilanie telewizora LCD przez około 3 godziny, co uznano za niewystarczające.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA