logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Series 5 - Brak możliwości zainstalowania systemu na SSD.

tzu 16 Lip 2015 20:47 1020 0
REKLAMA
  • #1 14853793
    tzu
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dobry wieczór,

kupiłem laptopa marki Samsung, model Series 5 NP530U4C-A01PL.
    Posiada on domyślnie w konfiguracji sprzętowej HDD 500GB oraz ExpressCache 24GB, dodatkowo w zestawie Windows 8. Instalator W8 jest na HDD 500GB.

Niestety HDD trochę hałasuje i chcę wrzucić do niego mój dysk SSD. Pojawia się problem przy próbie instalacji Windowsa, tworzę partycję podstawową na SSD (instalator nie prosi o utworzenie partycji systemowej). Przy naciśnięciu przycisku "dalej" wyskakuje komunikat:
    Cytat:
    "nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować istniejącej. aby uzyskać więcej informacji zobacz pliki dziennika instalatora systemu windows"

Ten 24GB Expresscache posiada już utworzone kilka partycji. Czy to on blokuje możliwość instalacji systemu? Czy mogę bezpiecznie użyć diskparta, aby go wyczyścić i wtedy spróbować postawić system na SSD?

Pozdrawiam,
    tzu

Dodano:

Rozwiązanie problemu, może dotyczyć wszystkich komputerów z połączeniem dysków msata/issd + hdd.

Generalnie podczas instalacji z systemu wypalonego na USB występuje problem, że tworzy on partycję systemową na mSata/iSSD, przez co system nie chce potem się uruchomić.
    Najprostszym rozwiązaniem jest instalacja systemu wypalonego na płytce - instalator tworzy wtedy partycję systemową na tym samym dysku, na którym wypalamy system.

Jeżeli natomiast nie ma takiej możliwości należy podczas instalacji na dysku utworzyć samodzielnie partycję 350MB, zainstalować system normalnie i potem przekopiować pliki systemowe na utworzą wcześniej partycję.
    Poradnik tutaj: http://forum.notebookreview.com/threads/guide...indows-7-or-8-via-usb-on-np700z.697841/page-4

Ja swój mSata zrobiłem jako dysk do przechowywania danych.

Pozdrawiam.
    Samsung Series 5 - Brak możliwości zainstalowania systemu na SSD.
  • REKLAMA
REKLAMA