logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung R530 - brak systemu po połączeniu partycji C i D, dysk SSD niewidoczny w BIOS

krzysztof_antczak 05 Paź 2024 09:59 393 16
REKLAMA
  • #1 21251070
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    Ocena: 24
    Witam szanownych forumowiczów.
    Potrzebuję pomocy z moim laptopem Samsung R530 i dyskiem SSD
    Otoż sytuacja wygladała nastepująco.
    Brakowalo juz miejsca na partycji C i postanowilem polaczyć C i D z menadzera dyskow.
    Wszystko przebieglo prawidłowo, natomiast na nastepny dzień po odpaleniu lapka brak systemu.
    Wchodzę w Bios BOOT a tam brak dysku ssd chodz w info o lapku widnieje iz na sata 1 jest dysk.
    Coz moglo się stać.....
    Dodam iz probowalem instalować Win10 od nowa ale instalator nie pozwala na instalacje.
    Dysk wypiety z sata i podpiety do USB odpala i mozna przegladać pliki.
    Bios stary ale wszystko dzialalo do w/w momentu...
    PROSZĘ O POMOC
  • REKLAMA
  • #2 21251120
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    krzysztof_antczak napisał:
    probowalem instalować Win10 od nowa ale instalator nie pozwala na instalacje

W jaki sposób nie pozwala? Nie uruchamia się w ogóle instalator, czy podczas jest jakiś problem?
    Wchodzę w Bios BOOT a tam brak dysku ssd chodz w info o lapku widnieje iz na sata 1 jest dysk

Wygląda na to że uszkodził się sektor rozruchowy systemu, a sam dysk jest sprawny skoro widoczny jest pod kontrolerem i w obudowie zewnętrznej.
  • REKLAMA
  • #3 21251147
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    ArturJK napisał:
    probowalem instalować Win10 od nowa ale instalator nie pozwala na instalacje

W jaki sposób nie pozwala? Nie uruchamia się w ogóle instalator, czy podczas jest jakiś problem?

Wchodzę w Bios BOOT a tam brak dysku ssd chodz w info o lapku widnieje iz na sata 1 jest dysk

Wygląda na to że uszkodził się sektor rozruchowy systemu, a sam dysk jest sprawny skoro widoczny jest pod kontrolerem i w obudowie zewnętrznej.

Instalator dochodzi do momentu widoku partycji i wskazuje brak kontrolera dysku oraz info abym sprawdził czy jest wlaczony w Biosie. Przejrzalem caly bios i nie wiem gdzie mailbym to zrobić.......
  • #4 21251160
    ArturJK
    Poziom 39  
    nstalator dochodzi do momentu widoku partycji i wskazuje brak kontrolera dysku oraz info abym sprawdził czy jest wlaczony w Biosie. Przejrzalem caly bios i nie wiem gdzie mailbym to zrobić.......

W notebookach zazwyczaj nie ma opcji wyłączenia kontrolera dysków. Przywróć na wszelki wypadek BIOS do ustawień fabrycznych i spróbuj uruchomić jeszcze raz instalatora. Jeśli nic to nie zmieni, sprawdź jak będzie zachowywał się instalator Windowsa 7, a jeśli będzie bez zmian, to podmień dla testu dysk na inny.
  • #5 21251175
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    ArturJK napisał:
    nstalator dochodzi do momentu widoku partycji i wskazuje brak kontrolera dysku oraz info abym sprawdził czy jest wlaczony w Biosie. Przejrzalem caly bios i nie wiem gdzie mailbym to zrobić.......

W notebookach zazwyczaj nie ma opcji wyłączenia kontrolera dysków. Przywróć na wszelki wypadek BIOS do ustawień fabrycznych i spróbuj uruchomić jeszcze raz instalatora. Jeśli nic to nie zmieni, sprawdź jak będzie zachowywał się instalator Windowsa 7, a jeśli będzie bez zmian, to podmień dla testu dysk na inny.

BIOS przywrócilem do ustawień fabrycznych i nic...
    Podmieniłem dysk na HDD i wszystko widzi oraz instalator instaluje Win10.
    Nie chcę wracać do 7 tym bardziej iz lapek smigał dluszy czas na SSD z Win10.... tylko ta w/w operacja coś pozmieniała ze stał się niewidoczny w BOTOWANiU...
    Dziekuje Ci za wszelkie info i pomoc
  • #6 21251184
    ArturJK
    Poziom 39  
    Nie chcę wracać do 7 tym bardziej iz lapek smigał dluszy czas na SSD z Win10

Instalacja Windowsa 7 tylko dla testu, czy będzie jakaś różnica pomiędzy nim a dziesiątką choćby, w wykryciu dysku w pierwszej fazie. Jeśli z HDD jest wszystko w porządku, oznacza że kontroler jest ok. Jeśli nie zależy Ci na danych na dysku SSD, usuń z niego wszystkie partycje i taki podłącz do Samsunga. Zobacz czy instalator Windowsa 10 będzie miał cały czas problem.
  • REKLAMA
  • #7 21251293
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    Załączam zdjęcia BIOSU może coś wniosą do tematu.

Ekran BIOSu Phoenix SecureCore z opcjami zapisywania zmian Zdjęcie ekranu BIOS z ustawieniami priorytetu urządzeń rozruchowych. Ekran BIOS z ustawieniami zaawansowanymi na laptopie. Ekran BIOS-u z informacjami o systemie i sprzęcie.
  • #8 21251314
    ArturJK
    Poziom 39  
    Dysk jest widoczny w kontrolerze SATA Port 1, ale rzeczywiście nie ma go w opcji bootowania. "AHCI Mode Control" masz ustawione na "Auto", przestaw ręcznie na opcję AHCI i sprawdź czy będzie jakaś zmiana. Jakie masz opcję w menu "Large Disk Access Mode"?
  • REKLAMA
  • #9 21251335
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    >>21251314 AHCI moge zmienic na manual i to nic nie zmienia a w Large Disc Access Mode jest opcja OTHER i po zmianie też nic.....

Dodano po 1 [minuty]:

Teraz co najciekawsze to juz w USB pendrive nie widzi z nowym Win10......
    Moze to BIOS siada ?
  • #10 21251349
    ArturJK
    Poziom 39  

Jeśli system utworzony w UEFI to nie będzie widoczny. Twój sprzęt nie posiada tego trybu, tylko Legacy.
    Moze to BIOS siada ?

Skoro z dyskiem HDD jest wszystko ok, to raczej nie. Tym bardziej że napisałeś wyżej iż instalator normalnie działa i wykrywa dysk, jeśli jest włożony HDD.
  • #11 21251366
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    ArturJK napisał:

Jeśli system utworzony w UEFI to nie będzie widoczny. Twój sprzęt nie posiada tego trybu, tylko Legacy.
    Moze to BIOS siada ?

Skoro z dyskiem HDD jest wszystko ok, to raczej nie. Tym bardziej że napisałeś wyżej iż instalator normalnie działa i wykrywa dysk, jeśli jest włożony HDD.

Ja wysiadam..... nie wiem co mu jest
  • #12 21251388
    ArturJK
    Poziom 39  

Jeśli nie czujesz się na siłach, to odpuść temat. Ewidentnie widać że problem jest po stronie SSD-kontroler, skoro z HDD wszystko działa. Chyba że jeszcze coś się zmieniło.
  • #13 21251399
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    ArturJK napisał:

Jeśli nie czujesz się na siłach, to odpuść temat. Ewidentnie widać że problem jest po stronie SSD-kontroler, skoro z HDD wszystko działa. Chyba że jeszcze coś się zmieniło.

Bedę walczył do utraty sił ;) nie poddam się tak łatwo. Tymbardziej ze lapek dlugo smigał na tym ssd. Ale co mu się stalo po tym polaczeniu partycji to mnie strasznie zastanawia....
    Bardzo Ci dziekuję za zainteresowanie i pomocne info.
  • #14 21252729
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    Wgraj BIOS 07JD
    https://www.samsung.com/pl/support/model/NP-R530-JA07PL/
    Niestety aktualizator Windowsowy i to z wymaganiami:

Komunikat błędu Driver Load Fail z informacją o braku aktualizacji i EDM.

W ostateczności Clear_CMOS - wyjmij aku. i rozbierz laptopa, przy krawędzi płyty powinna być bat. CR2032

Wstaw obrazek okna DMDE z rozkładem/typami partycji po wybraniu SSD (podpięty do innego komputera)

BTW: R530/R730 z 07JD uruchomiony z CT240BX500SSD1
    https://linux-hardware.org/?probe=02dfdcedc8
  • #15 21253210
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    >>21252729 witaj. Niestety BIOS nie chce się zainstalować, wybija błąd.
  • #16 21255623
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    WojtasJD napisał:
    Wgraj BIOS 07JD
    https://www.samsung.com/pl/support/model/NP-R530-JA07PL/
    Niestety aktualizator Windowsowy i to z wymaganiami:

Nie mogę zainstalować. Wywala błąd
    WojtasJD napisał:
    W ostateczności Clear_CMOS - wyjmij aku. i rozbierz laptopa, przy krawędzi płyty powinna być bat. CR2032

Zrobiłem i nic nie pomoglo poza ustawiniem w Biosie daty i godziny.
    WojtasJD napisał:
    Wstaw obrazek okna DMDE z rozkładem/typami partycji po wybraniu SSD (podpięty do innego komputera)

Jaki to program....
    WojtasJD napisał:
    BTW: R530/R730 z 07JD uruchomiony z CT240BX500SSD1
    https://linux-hardware.org/?probe=02dfdcedc8

Jak to pobrać i zainstalować ?
  • #17 21283571
    krzysztof_antczak
    Poziom 6  
    Temat rozwiązałem wymianą dysku na nowy.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Samsung R530 zgłosił problem z brakiem systemu operacyjnego po połączeniu partycji C i D. Po tym zdarzeniu dysk SSD nie był widoczny w BIOSie, mimo że był rozpoznawany w systemie. Użytkownik próbował reinstalacji Windows 10, jednak instalator nie wykrywał dysku SSD, a HDD działał poprawnie. Wskazano na możliwość uszkodzenia sektora rozruchowego lub problem z kontrolerem dysku. Użytkownik przywrócił BIOS do ustawień fabrycznych, zmieniał ustawienia AHCI, ale to nie przyniosło rezultatu. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę dysku na nowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA