logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać usunięty folder z VM Ubuntu na SSD po Shift+Delete?

kamyk60 21 Lip 2015 15:36 2112 12
REKLAMA
  • #1 14864569
    kamyk60
    Poziom 9  
    Witam, usunalem folder zawierajacy VM'ke ubuntu poprzez delete+shift na dysku SSD. Miałem na niej pare programow napisanych przezemnie oraz danych ktore wartoscia ida w tysiace. Czy jest jakis program ktorey przywrocilby mi dysk z wczoraj?
  • REKLAMA
  • #2 14864574
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Dysku z wczoraj nie przywrócą, ale dane da się odzyskać o ile nie zostały nadpisane.

Dysk jest systemowy ?
    Czy zapisywałeś na nim coś po skasowaniu pliku ?
  • REKLAMA
  • #3 14864585
    kamyk60
    Poziom 9  
    Dysk nie jest systemowy, zapisalem na nim dane ktore zostaly wyekstraktowane przy uzyciu Active@ Undelete, ale sa to dane tak chaotyczne i podejrzewam ze niekompletne. Problem jest taki ze VM'ki skladaja sie z ogromu plikow ktorych nie znam.

EDIT: jest szansa na uzyskanie odpowiedzi?

Dodano po 26 [minuty]:

BUMP

Dodano po 21 [minuty]:

Ponawiam pytanie, czy jest szansa na uzyskanie odpowiedzi? Dane nie zostaly nadpisane bo caly folder B:\ubuntu zostal usuniety? Prosze o pomoc. Jezeli ktos pomoze mi przy odzyskaniu folderu? Za konkretna pomoc moge zaplcacic.
  • REKLAMA
  • #5 14864704
    kamyk60
    Poziom 9  
    Zobacze jak sobie poradzi. Dzieki za naprowadzenie.
  • REKLAMA
  • #6 14864719
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    kamyk60 napisał:
    Dysk nie jest systemowy, zapisalem na nim dane ktore zostaly wyekstraktowane przy uzyciu Active@ Undelete, ale sa to dane tak chaotyczne i podejrzewam ze niekompletne.

A co to ma do rzeczy?

kamyk60 napisał:
    Dane nie zostaly nadpisane bo caly folder B:\ubuntu zostal usuniety?

A co to ma do rzeczy?

Usunięcie danych z dysku zwalnia dany obszar i udostępnia go systemowi do zapisywania nowych danych. Windows cały czas mieli po dyskach (systemowych i nie systemowych) odświeżając zawartość - np: folder "System Volume Information". Może i po systemowym mieli bardziej, jednak moje doświadczenia z odzyskiwaniem plików skasowanych trwale z dysku niesystemowego to jakieś 80% prawidłowo odzyskanych plików i 20% plików, których się odzyskać już nie dało (na dysku nie były wykonywane żadne jawne operacje zapisu). Kiedyś (b. dawno temu) używałem do tego celu programiku NTFS recovery (shareware). Inne narzędzie to DMDE, ale musisz mieć pełną wersję, w darmowej są jakieś drakońskie ograniczenia.

Moim zdaniem, jeżeli folder Ubuntu zawierał dużą ilość plików i pliki te tworzyły jakoby jedną całość to odzyskanie VM jest niewykonalne.
  • #7 14864735
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Kroovka napisał:
    jeżeli folder Ubuntu zawierał dużą ilość plików i pliki te tworzyły jakoby jedną całość to odzyskanie VM jest niewykonalne.

Oh... poczytaj ile plików można odzyskać wersją DMDE Free.
  • #8 14864748
    kamyk60
    Poziom 9  
    Nie wiem co to mialo do rzeczy, zwyczajnie odpowiedzialem na zadane mi pytanie. Nie ma jakis serwisow ktore zajelby sie przywroceniem czegos takiego. Moge zaplacic spora kwote, jezeli zostanie to przywrocone tak, abym VM'ka sie odpalila z jej danymi.
  • #9 14864792
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 742
    kamyk60 napisał:
    abym VM'ka sie odpalila z jej danymi.
    VM to Virtualna Maszyna. Jeżeli tak to kiepsko widzę odzyskanie danych. Z tego co widzę u siebie to tworzy kilka plików. Kilka krótkich i jeden duży podzielony na mniejsze częśći (obraz dysku). Jeżeli ten obraz się uszkodzi to system już nie wstanie ewentualnie dane będą uszkodzone.
  • #10 14864836
    Kroovka
    Poziom 23  
    sPeRaCz.PL napisał:

Oh... poczytaj ile plików można odzyskać wersją DMDE Free.

4000 w jednej sesji (sprawdziłem). Więc DMDE idealnie się do zadania nadaje. Spróbować można, choć moim zdaniem trud próżny.
  • #11 14864855
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    Zapisałeś na nim dane ktore zostaly wyekstraktowane przy uzyciu Active@ Undelete, Jedną z podstawowych zasad jest to, że na dysku, z którego coś poleciało, nic nie zapisujemy. Właśnie w obawie przed nadpisaniem danych.
    Druga, bardzo mądra zasada, to robienie kopii posektorowej takich dysków i praca na kopii - wtedy popełnienie błędu nie powoduje nieodwracalnych konsekwencji.
    Zrób kopię posektorową i spróbuj przeszukać dysk DMDE. Odzyskiwane dane zapisuj na innym nośniku. Jak nie nadpisałeś danych, powinieneś sobie poradzić, najwyżej będziesz musiał wykupić najtańszą licencję na DMDE. Jak nadpisałeś, to i tak nikt tego nie odzyska.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 14864863
    kamyk60
    Poziom 9  
    w zasadzie DMDE nie pokazuje niczego innego od Active@, tak wiec to co wyekstraktowalem powinno wystarczyc. Zobacze co uda mi sie wyciagnac z tych plikow. Wyciagnalem z niego wszystko pliki te nie powinny byc nadpisane, bo zrobilem to bardzo szybko. Dam znac za pare dni co z tego wyszlo.
  • #13 14866779
    Kroovka
    Poziom 23  
    kamyk60 napisał:
    Wyciagnalem z niego wszystko pliki te nie powinny byc nadpisane, bo zrobilem to bardzo szybko. Dam znac za pare dni co z tego wyszlo.

Życzę koledze powodzenia, ale dwie uwagi:
    - odzyskane pliki nie muszą mieć takiej samej zawartości. Nadpisanie pliku nie oznacza, że Active Undelete nie będzie go widział. Będzie widział nazwę, rozmiar, lokalizację, tylko że to co plik miał zawierać będzie zupełnie inne.
    - "zrobiłem to bardzo szybko" - w czasie owego "szybko" procesor zdążył wykonać miliony operacji. Z jego perspektywy "twoje szybko" jest bardzo wolno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik usunął folder z maszyną wirtualną Ubuntu na dysku SSD za pomocą kombinacji Shift+Delete, co spowodowało utratę ważnych danych. W odpowiedziach podano, że odzyskanie danych jest możliwe, o ile nie zostały one nadpisane. Zasugerowano użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak DMDE oraz Active@ Undelete. Użytkownik próbował już odzyskać dane za pomocą Active@ Undelete, ale wyniki były chaotyczne. Wskazano również, że przy odzyskiwaniu danych z dysków, na których coś zostało usunięte, nie należy zapisywać nowych danych, aby uniknąć nadpisania. Użytkownik rozważał również możliwość skorzystania z usług profesjonalnych w celu przywrócenia maszyny wirtualnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA