logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY TC-KE300 - Blokada mechanizmu, zniekształcony dźwięk

anal_destroyer 22 Lip 2015 13:11 2283 10
REKLAMA
  • #1 14866798
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Postaram się opisać szczegółowo problem i jednocześnie nie motać :)
    W maju kupiłem używany deck model jak w temacie. Pierwsza próba odpalenia kasety skończyła się zablokowaniem mechanizmu (słychać było tylko przez chwilę silniczek i nic poza tym, sprzęt nie reagował na przyciski), co skutkowało niemożnością wyjęcia kasety, po odłączeniu zasilania i odczekaniu kilku minut, po ponownym włączeniu urządzenia mechanizm odblokował się i mogłem kasetę wyjąć. Druga próba powiodła się i kaseta ruszyła, kilkukrotnie sprawdzałem przewijanie, play, stop, play, stop, przewijanie, pauzę, przewijanie itd. Po tych operacjach mechanizm nie zablokował się już ani razu. Dźwięk jednak był nieco zniekształcony, po przeczytaniu kilku tematów na forum stwierdziłem, że najprawdopodobniej tor prowadzenia jest brudny i go wyczyściłem, dokładnie, jednak nie pomogło to nic. Zauważyłem, że na ułamek sekundy, rolka prowadząca się zatrzymuje i to powoduje falowanie dźwięku. Jednak na niektórych kasetach bardziej, na innych mniej, na jednej wcale - dźwięk czysty jak łza. Stwierdziłem, że najpewniej, w niektórych kasetach taśma jest bardziej ściśnięta w innych mniej i po prostu różnie sobie paski radzą. Postanowiłem sprawdzić stan pasków, rozkręciłem sprzęt, wymontowałem mechanizm (wszystko robiłem ostrożnie i delikatnie aby niczego nie uszkodzić). Dobrałem się do pasków - jeden dłuższy, płaski, i szeroki był pokryty śliską substancją (pewnie smar), i w moim odczuciu wyciągnięty, drugi kwadratowy wydawał mi się ok. Odtłuściłem paski, i kółka, w których pracują, założyłem je z powrotem, podłączyłem mechanizm do płyty głównej decka, i odpaliłem kasetę, po czym mechanizm się zablokował, ale operacja z odłączeniem zasilania na kilka minut i ponowne włączenie sprzętu nie pomogła samoistnie odblokować mechanizmu, musiałem to zrobić ręcznie. Kilkukrotnie ściągałem paski, sprawdzałem jak cały mechanizm działa, ale za każdym razem mechanizm po wciśnięciu play, czy przewijania blokował się po chwili. Stwierdziłem, że sprawdzając paski, najprawdopodobniej je rozciągnąłem jeszcze bardziej i to przez nie mechanizm się blokuje, zamówiłem nowe paski jednak zdaję sobie sprawę, że przyczyną może być coś innego. Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc. Postaram się udzielić dodatkowych informacji pomocnych w znalezieniu przyczyny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14866864
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Witam
    Wymiana pasków w tego typu mechanizmach to podstawa.
    Należy zwrócić uwagę na poprawny montaż mechanizmu. Mam konkretnie na myśli ułożenie tego płaskiego paska. Założenie go inaczej może skutkować zacinaniem się mechanizmu.

Pozdrawiam,
    Karol
  • REKLAMA
  • #3 14866972
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź.

karol1996 napisał:
    Witam
    Należy zwrócić uwagę na poprawny montaż mechanizmu. Mam konkretnie na myśli ułożenie tego płaskiego paska. Założenie go inaczej może skutkować zacinaniem się mechanizmu.l

Da się ten pasek zamontować inaczej? Kółko (to, która jest napędzane silnikiem capstan) nie posiada żadnego prowadzenia paska, ale układam pasek pośrodku kółka, na rolce od silnika jest ogranicznik, aby pasek nie spadł. Zakładam go najpierw na kółko, później naciągam na takie trzy bolce i po złożeniu mechanizmu zsuwam pasek z bolców aby spadł swobodnie na rolkę od silnika. Z drugim, mniejszym robię tak samo. Tak jak to opisane jest w serwisówce ;)

SONY TC-KE300 - Blokada mechanizmu, zniekształcony dźwięk
  • Pomocny post
    #4 14867071
    karol1996
    Poziom 19  
    Witam
    W tym przypadku nie ma innej możliwości założenia paska. Sądziłem, że jest to mechanizm z auto-reversem.
    Warto także ręcznie sprawdzić, czy wszystkie funkcje są poprawnie realizowane.

Pozdrawiam,
    Karol
  • #5 14867172
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    karol1996 napisał:
    Warto także ręcznie sprawdzić, czy wszystkie funkcje są poprawnie realizowane.

Nie znam się na terminach zupełnie, w instrukcji serwisowej nie jest to opisane, ale tak: przy "reel motor" jest taki cyngielek, który jak wcisnę odskakuje kolejny cyngiel przy dużym środkowym kole (z przerwami w zębatce więc sądzę, że jest ono odpowiedzialne za wybieranie odpowiednich funkcji) i wtedy kiedy kręcę kółkiem capstain podnosi się mostek z głowicą, następuje kliknięcie i kręci się prawa rolka(chyba play) Kiedy znowu nacisnę ten cyngielek, kręcę kółkiem, mostek nieco się obniża, kliknięcie (chyba przewijanie), kręcę dalej wózek znowu podnosi się max do góry. Operację powtarzam, wózek się obniża i można otworzyć kieszeń na kasetę. Nie pamiętam czy dokładnie taka jest kolejność, możliwe, że jeszcze jakieś zachowania mechanizmu pominąłem, ale generalnie po kręceniu kółkiem i przejściu całego "cyklu" mostek wraca na miejsce i całą zabawę z kręceniem, kliknięciami, podnoszeniem, opuszczaniem można zaczynać od nowa. Tak więc sądzę, że jest ok. Dzisiaj będę miał paski więc wieczorem je założę i zobaczę co będzie. Jeśli nic nie będzie może dokładnie opiszę zachowania mechanizmu po kręceniu capstanem.
  • REKLAMA
  • #6 14868317
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    Paski niestety nie dotarły dzisiaj, ale niestrudzenie posłużyłem się gumką recepturką. Spadała z capstana więc nałożyłem ją razem z oryginalnym, starym paskiem tak, aby ją blokował i mechanizm już się nie blokuje. Co prawda dźwięk nadal zniekształcony, ale cóż gumka to nie pasek więc pewnie dlatego.
  • Pomocny post
    #7 14868478
    karol1996
    Poziom 19  
    Witam
    Dokładnie o takie sprawdzenie mechanizmu mi chodziło :)
    Z opisu wnioskuję, że wszystko działa ok.
    A co do zniekształceń dźwięku, to Kolega sam sobie odpowiedział. Należy założyć nowe paski. Na gumkach recepturkach dźwięk zawsze będzie zniekształcony.

Pozdrawiam,
    Karol
  • Pomocny post
    #8 14869047
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Proponuję wymienić rolkę dociskową. Ma swoje lata i potrafi napsuć. Wymiana jest dziecinnie prosta, nie trzeba nawet wyciągać mechanizmu. Rolka z ośką jest zatrzaśnięta w chassis. Stosowny wkrętak od dołu, przyblokować palcem i śmiało do góry.
  • REKLAMA
  • #9 14869273
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    dybas napisał:
    Proponuję wymienić rolkę dociskową. Ma swoje lata i potrafi napsuć. Wymiana jest dziecinnie prosta, nie trzeba nawet wyciągać mechanizmu. Rolka z ośką jest zatrzaśnięta w chassis. Stosowny wkrętak od dołu, przyblokować palcem i śmiało do góry.

Też to wezmę pod uwagę. Na razie zobaczę co będzie się działo po wymianie pasków kiedy w końcu do mnie dotrą. Nie wiem czy dobrze myślę, ale tak jak pisałem w pierwszym poście zniekształcenia na niektórych kasetach są większe na innych mniejsze, a na jednej kasecie wcale. Gdyby to była wina rolki raczej na wszystkich kasetach byłby takie jaja. Różny naciąg taśmy w kasetach i różnie to wyeksploatowane już paski ciągną?? Zaznaczam, że się nie znam i to tylko moje luźne myśli. Osobną sprawą jest, że widziałem na allegro jedną rolkę i to z całym tym ustrojstwem, w którym owa rolka siedzi i całe toto kosztowało 50 zł O_o Ewentualnie czeka mnie dobór po wymiarach, ale z innego modelu/producenta jeśli okaże się, że rolka jednak nadaje się do kosza.

EDIT: Znalazłem rolkę po numerach z serwisówki, zamówiłem, wymienić nie zaszkodzi chyba, że coś spier***ę ;)
  • Pomocny post
    #10 14870150
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    anal_destroyer napisał:
    zniekształcenia na niektórych kasetach są większe na innych mniejsze, a na jednej kasecie wcale. Gdyby to była wina rolki raczej na wszystkich kasetach byłby takie jaja.

Otóż niekoniecznie. Taśma taśmie nierówna i dlatego rolka, ktora po latach robi się twarda, odkształcona- nie spełnia funkcji.
  • #11 14870821
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    dybas napisał:
    Otóż niekoniecznie. Taśma taśmie nierówna i dlatego rolka, ktora po latach robi się twarda, odkształcona- nie spełnia funkcji.

Nowe paski założyłem i zniekształcenia są znacznie mniejsze. Jednak nadal są. Słychać je najbardziej na pojedynczych instrumentach np. gitara akustyczna, flet, partie gitar elektrycznych bez perkusji, z perkusją zniekształcenia gdzieś się gubią. Pozostaje poczekać na zamówioną rolkę i ją wymienić.

EDIT:

Miał Pan rację. To wina rolki. Dzisiaj ją wymontowałem z zamiarem porządnego umycia w wodzie z mydłem i dokładnie ją obejrzałem pod światłem, była nie tylko wyślizgana, ale miała dziury i wyboje, tragedia. Zmatowiłem ją delikatnie papierem ściernym, zamontowałem w decku i cud. Nie ma zniekształceń dźwięku. Tymczasowo może być, nową rolkę wymienię jak ta zużyje się całkiem, będę miał po prostu zapasową. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Reasumując:

Na blokowanie się mechanizmu - wymiana pasków.
    Na zniekształcenia, falowanie dźwięku - wymiana pasków i reanimacja (jeśli się da) rolki ewentualnie jej wymiana.

Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odtwarzaczem kasetowym SONY TC-KE300, który zablokował się podczas pierwszej próby odtwarzania kasety, a dźwięk był zniekształcony. Po odłączeniu zasilania mechanizm odblokował się, a dalsze próby odtwarzania wykazały, że dźwięk jest falujący. Użytkownik podejrzewał brudny tor prowadzenia, jednak po jego oczyszczeniu problem nie ustąpił. W odpowiedziach zasugerowano wymianę pasków napędowych oraz rolki dociskowej, co może poprawić działanie mechanizmu i jakość dźwięku. Po wymianie pasków zniekształcenia dźwięku zmniejszyły się, a ostatecznie wymiana rolki dociskowej całkowicie rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA