logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dokupienie pamięci RAM zwiększy wydajność laptopa w grach?

szynsz87 22 Lip 2015 19:59 8031 16
REKLAMA
  • #1 14867811
    szynsz87
    Poziom 7  
    Ocena: 16
    Witam

Posiadam laptop Samsung RC530, który używam głównie do gier, niestety w nowszych tytułach (nie mówię o najnowszych), odczuwam niestety brak FPSów. Laptop już ma z 3 lata i problemem jest najprawdopodobniej za słaba karta graficzna. Niestety nie da się jej wymienić i dlatego chciałbym wiedzieć czy dołożenie RAMu (obecnie mam 4 GB) poprawi choć trochę moja sytuację?
  • REKLAMA
  • #2 14867862
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14867928
    szynsz87
    Poziom 7  
    Niestety spadek FPSów jest powiedziałbym stabilny na 90% jestem pewny że to wina karty graficznej. A da się coś z tym zrobić? Nie uśmiecha mi się wydawać 3000 zł na nowy laptop
  • REKLAMA
  • #4 14867979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14867994
    szynsz87
    Poziom 7  
    Pytaj pytaj, dzięki w ogóle za pomoc. Co do rozdzielczości, to wielkiej poprawy fpsów nie ma ot kilka klatek więcej. Choć mam wrażenie że kiedyś przybywało ich więcej.
  • #6 14868018
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14868027
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1066
    szynsz87 napisał:
    Samsung RC530

Proszę o screen z programu cpu-z zakładka cpu, oraz gpu-z zakładka graphics card, gdyż były różnie wyposażone.
  • #8 14868032
    szynsz87
    Poziom 7  
    Pełna specyfikacja mojego lapka:

Summary
    Operating System
    Windows 8.1 Pro 64-bit
    CPU
    Intel Core i7 2630QM @ 2.00GHz 73 °C
    Sandy Bridge 32nm Technology
    RAM
    4,00GB Single-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
    Motherboard
    SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. RC530/RC730 (CPU 1) 80 °C
    Graphics
    Generic PnP Monitor (1366x768@60Hz)
    Intel (Samsung)
    2047MB NVIDIA GeForce GT 540M (Samsung) 65 °C
    Storage
    465GB Western Digital WDC WD5000LPVX-00V0TT0 (SATA) 41 °C
    Optical Drives
    TSSTcorp CDDVDW TS-L633J
    Audio
    Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio

Chyba pozostaje kupić nowy gamingowy laptop, zwłaszcza że jak mówisz da się w nim wymieniać więcej podzespołów

A zapytam jeszcze da się wymienić procesor w tym laptopie?

Dodano po 41 [minuty]:

Przepraszam nie zauważyłem postu o CPU-Z już wklejam screeny

Czy dokupienie pamięci RAM zwiększy wydajność laptopa w grach? Czy dokupienie pamięci RAM zwiększy wydajność laptopa w grach?
  • #9 14868258
    Dra98
    Jaka karta graficzna jest używana w grach? Ten model korzysta z HD Graphics 3000 i wykorzystuje technologię Nvidia Optimus służącą do automatycznego przełączania układów graficznych. Może coś funkcjonuje nie tak jak powinno?
    HDD jest sprawny, S.M.A.R.T. jest OK, ilość wolnego miejsca na partycji systemowej OK?
    Pamięć można dołożyć chociaż karta GT 540M jest wyposażona w 2GB DDR3.
    CPU i7-2630QM jest dość wydajny ponadto uzyskuje taktownie w trybie Turbo Boost maksymalnie 2,9 GHz (dla jednego rdzenia).
  • #10 14868279
    szynsz87
    Poziom 7  
    W grach, powinna być wykorzystywana GT540M, przynajmniej tak mam ustawione w panelu sterowania Nvidia. Podam może przykład wymagań gry w którą gram:

RECOMMENDED:
    Processor: 3.0 Ghz Quad Core CPU or faster.
    Memory: 6 GB RAM.
    Graphics: 2 GB Dedicated Memory.
    DirectX: Version 10.
    Network: Broadband Internet connection.
    Hard Drive: 3 GB available space.
    Sound Card: Sound Card: DirectX Compatible.
  • #11 14868312
    Dra98
    szynsz87 napisał:
    Podam może przykład wymagań gry w którą gram
    szynsz87 napisał:
    Memory: 6 GB RAM.

IMO trzeba dołożyć pamięć skoro zalecane jest 6GB.
    szynsz87 napisał:
    Processor: 3.0 Ghz Quad Core CPU or faster.

CPU również nie spełnia do końca wymagań [ chociaż lepiej by było gdyby był podany przykładowy model], lecz gdy ma odpowiednie chłodzenie to przechodzi w tryb turbo, gdy nie ma może się przegrzewać i nawet obniżać taktowanie. Ponadto to są rekomendowane nie minimalne.
  • #12 14868320
    szynsz87
    Poziom 7  
    Dra98 napisał:
    lecz gdy ma odpowiednie chłodzenie to przechodzi w tryb turbo, gdy nie ma może się przegrzewać i nawet obniżać taktowanie

O i tu mi przychodzi kolejna rzecz do głowy. Powietrze jakie wylatuje z laptopa podczas granie, prawie parzy, czy może tu być problem?

Sprawdziłem temperatury podczas grania w grę której wymagania podałem. Wyniki są z programu Speccy

Procesor: 70-71 C
    Grafika: 99 C
    Płyta główna: 70 C
  • REKLAMA
  • #13 14868467
    Dra98
    Przy przegrzewaniu procesor przechodzi w tzw. throttling. Obecnie panujące upały mogą temu zjawisku znacząco dopomóc.
    Wydajność w grach może zwiększyć wyłączenie oszczędzania energii w opcjach karty graficznej NVidia.
  • #14 14868473
    szynsz87
    Poziom 7  
    Ustawienia zarządzania energia mam ustawione na maksymalna wydajność, natomiast co do procesora to wynalazek typu podstawki chłodzącej może pomóc? I kolejne pytanie czy wysoka temperatura grafiki w tym przypadku 99C może tez obniżać jej wydajność i przede wszystkim czy nie zaszkodzi podzespołom?

A i czy wspomniana przeze mnie temperatura procesora powoduje już spadek wydajności? Niestety kiepsko znam się na sprzęcie
  • #15 14874034
    szynsz87
    Poziom 7  
    Panowie, a zadam ostatnie pytanie. Czy w ogóle procesor to da się wymienić w tym lapku?
  • #16 14874490
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    szynsz87 napisał:
    Ustawienia zarządzania energia mam ustawione na maksymalna wydajność

To źle z punktu widzenia generowanego ciepła. Tryb zrównoważony powinien minimalnie obniżyć temperatury (przy obciążeniu niższym niż maksymalne będzie mógł obniżać zegar i stygnąć szybciej).
    szynsz87 napisał:
    natomiast co do procesora to wynalazek typu podstawki chłodzącej może pomóc?

Lepiej zainwestuj te pieniądze w wyczyszczenie chłodzenia, wymianę pasty termoprzewodzącej (która przy takim wygrzewaniu może już być kamieniem) i ewentualnie wymianę termopadów, jeśli takie są i będą uszkodzone (popękane) po zdjęciu chłodzenia.
    szynsz87 napisał:
    I kolejne pytanie czy wysoka temperatura grafiki w tym przypadku 99C może tez obniżać jej wydajność i przede wszystkim czy nie zaszkodzi podzespołom?

Może i na dłuższą metę zaszkodzi. Obniży też żywotność samej karty. Chłodzenie definitywnie do czyszczenia!
    szynsz87 napisał:
    Panowie, a zadam ostatnie pytanie. Czy w ogóle procesor to da się wymienić w tym lapku?

Prawdopodobnie tak, ale procesor masz raczej dobry.
  • #17 14874543
    szynsz87
    Poziom 7  
    No właśnie podobno procesor też jest już nieco słaby, przynajmniej do gier

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa Samsung RC530 z 4 GB RAM i doświadcza spadków FPS w grach, co przypisuje słabej karcie graficznej NVIDIA GeForce GT 540M. W odpowiedziach podkreślono, że dodanie pamięci RAM może pomóc w przypadku skokowych spadków wydajności, ale nie rozwiąże problemu stabilnych spadków, które są najprawdopodobniej spowodowane ograniczeniami karty graficznej lub procesora Intel Core i7 2630QM. Użytkownik zauważył wysokie temperatury komponentów, co może prowadzić do throttlingu i obniżenia wydajności. Sugerowano czyszczenie chłodzenia oraz wymianę pasty termoprzewodzącej jako potencjalne rozwiązania. Wymiana procesora w tym modelu laptopa jest możliwa, ale niekoniecznie opłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA