Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirlpool AWO/D 1130 - Nie startuje, nie pobiera wody, kontrolka serwis

david288 27 Lip 2015 10:23 1200 12
  • #1 27 Lip 2015 10:23
    david288
    Poziom 8  

    Witam,
    Mam pralkę AWO/D 1130. Dodam, że trochę się nie znam ale już trochę poczytałem na ten temat więc chciałbym spróbować sam naprawić usterkę.

    Usterka polega na tym, że po wybraniu programu i załączeniu go, pralka tak jakby chciała pobrać wodę(słychać jakby zadziałała jakaś pompa) ale nie może i po chwili przestaje i zapala się kontrolka serwis.
    Zgodnie z instrukcją, wykonałem opcje "odpompowywania" i "resetowania", ale to nic nie pomogło.
    Zawór wody jest ok, oraz wąż.
    Czytałem coś o elektrozaworze. Czy to może być to? jak go sprawdzić miernikiem?

    0 12
  • #2 27 Lip 2015 10:58
    emoemo
    Poziom 15  

    Miernikiem elektrozawór musi dostać prąd masz tam wsuwki.
    A czyściłeś filtr w elektrozaworze odkręcić trzeba wąż od wody.i tam masz sitko wyjmujesz kombinerkami.

    0
  • #3 27 Lip 2015 11:25
    david288
    Poziom 8  

    mogę prosić instrukcje jak mam zmierzyć elektrozawór. Kiedy powinno być napięcie a kiedy nie ? Widziałem w necie że mogę mieć elektrozawór podwójny.
    A ten filtr znajduje się w elektrozaworze? czy przed elektrozaworem na wężu ?

    1
  • #4 27 Lip 2015 11:33
    emoemo
    Poziom 15  

    Elektrozawór dostaje napięcie kiedy pralka chce pobrać wodę dochodzą do niego dwa kable i mierzysz czy dostaje 230V.
    Elektrozawór się czyści odkręcasz wąż od pralki tam gdzie gwint masz sito wyciągasz je szczypcami ma taki grzbiecik i je się czyści najlepiej szczoteczką od zębów wąż też się czyści jeśli ciężko z niego leci woda.

    0
  • #5 27 Lip 2015 11:38
    david288
    Poziom 8  

    OK dzięki sprawdzę po pracy. A jak nie będzie podawało napięcia 230V? A jak będzie podawało to znaczy ze elektrozawór padł?
    A przy okazji co mogę jeszcze sprawdzić, przeczyścić? Jakiś układ hydrostatu?

    0
  • #6 27 Lip 2015 17:01
    maniek475
    Poziom 23  

    Witam.

    Grzałka do sprawdzenia , a jak to zrobić jest na forum .

    Pozdrawiam maniek475.

    0
  • #7 27 Lip 2015 19:27
    david288
    Poziom 8  

    Przeczyściłem elektrozawór. W sumie nie było z nim tak źle. Niestety nadal to samo. Do elektrozaworu idzie złączka z 3 przewodami. Jak mam go zmierzyć, bo jak mierze z podłączona wtyczką to jest jakieś 24V gdy załączę jakiś program w pralce (mierzone napięcie na dwóch skrajnych pinach złączki). Grzałkę mierzyłem to jest około 25 Ohm.

    Whirlpool AWO/D 1130 - Nie startuje, nie pobiera wody, kontrolka serwis

    0
  • #8 28 Lip 2015 11:17
    david288
    Poziom 8  

    Jakieś propozycje jak mogę sam elektrozawór sprawdzić? Bo jakieś napięcie 24V do niego dochodzi....

    0
  • #9 28 Lip 2015 11:53
    gamoń
    Poziom 15  

    Ustaw miernik na zakres ok.200 ohm , zmierz oporność między środkowym zaciskiem na zaworach a bocznymi , jeśli wskazania będą zbliżone tzn że środkowy zacisk jest wspólny dla dwóch cewek ,, teraz analogicznie zmierz napięcie na wtyczce OSTROŻNIE BO JEST TAM NAPIĘCIE SIECIOWE CZYLI 230V !!( miernik ustawiony na 750-1000 AC ).
    Napięcie będzie najpierw się pojawiało na zacisku np. środkowym i lewym , następnie na środkowym i prawym , ( oczywiście jeśli środkowy jest wspólny ).
    Możesz też sprawdzić elektrozawór podając napięcie na zaciski zaworu PRZY ODŁĄCZONEJ WTYCZCE OD ZAWORU .

    0
  • #10 28 Lip 2015 12:30
    david288
    Poziom 8  

    mierzyłem oporność pomiędzy stykami elektrozaworu i jest jakieś 3,75 Ohm na każdym. A co do napięcia na wtyczce co wchodzi na elektrozaworu to są różne napięcia 1V, 12V, 10V (lewy-prawy, prawy-środkowy, lewy-środkowy) nie pamiętam dokładnie które, gdzie wczoraj mierzyłem.

    A jak mam zrobić to sprawdzenie elektrozaworu? jak mam niby podać te 230V?

    0
  • Pomocny post
    #11 28 Lip 2015 17:34
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zrób foto które diody świecą ( jaki wyświetla błąd ) a elektrozawory zostaw w spokoju.

    1
  • #12 29 Lip 2015 07:17
    david288
    Poziom 8  

    Wyczyściłem jeszcze wszystkie węże, filtry wody odpływowej. Posprawdzałem elektrozawór omomierzem no i nic nie wyszło. Przedzwoniłem kable pomiędzy programator-elektrozawory. Wszystko ok.

    Już taki bezradny siedziałem, że aż ze złości walnąłem ręką w programator.... i UWAGA... ruszyło!!!.... Tak jakby styki w programatorze się odblokowały i było słychać "klikanie" no i poszedł pobór wody....

    Wynika że moduł-programator jest na wykończeniu. Teraz ruszyło, ale za jakiś czas może znowu być to samo i "puknięcie" nie pomoże. Pytanie co było przyczyną tej awarii?

    0
  • #13 29 Lip 2015 07:54
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    david288 napisał:
    Wynika że moduł-programator jest na wykończeniu. Teraz ruszyło, ale za jakiś czas może znowu być to samo i "puknięcie" nie pomoże. Pytanie co było przyczyną tej awarii?

    I Ty nazywasz się elektronikiem ? Nie rób kpin .

    0