logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada do 20 Mb/s – czy DLM ogranicza maksymalną synchronizację linii?

johnrambo1 27 Lip 2015 18:21 942 5
REKLAMA
  • #1 14879420
    johnrambo1
    Poziom 10  
    Aktualnie mam umowę na Neostradę do 20 Mb/s. Przeszedłem na tą opcję tydzień temu, wcześniej miałem opcję do 10 Mb/s i parametry były takie same z wyjątkiem maksymalnej dopuszczalnej synchronizacji (ok. 21000 kb/s). Teraz jak widać na zdjęciu jest ona zdecydowanie niższa, prawdopodobnie DLM zrobił swoje. Czy na tej linii to max co mogę osiągnąć?

Speedtest:

Prędkość przy pobieraniu:

Parametry linii:
  • REKLAMA
  • #2 14879765
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Jeśli margines jest na poziomie typowym, tzw. "granicznym" 6 dB to nie można nic twierdzić o DLM, mógł zadziałać albo nie. Gdybyś miał te 14493 niezmienne po restartach i margines 15 dB to wtedy byłoby jasne, że to DLM.
    johnrambo1 napisał:
    wcześniej miałem opcję do 10 Mb/s i parametry były takie same
    Takie same to znaczy? Jeśli przy 10 Mb/s margines na down był ok. 6 dB to już wtedy było mocno nieprawidłowo (bo powinien wynosić typowo 15-20 dB).

Osiągi masz tragiczne jak na to tłumienie. Warto sprawdzić instalację (w tym inny router). Można też zgłosić reklamację, nie masz żadnych podstaw (bo jest zgodnie z umową, o ile nie rwie często synchro), ale w przypadku pierwszej reklamacji i umiejętnego ściemniania szanse, że sprawdzą linię są spore (choć są też szanse na karę 39 zł ze "bezpodstawne" wezwanie). Dobrze żeby sprawdzili też port i jego ustawienia.
  • REKLAMA
  • #3 14880109
    johnrambo1
    Poziom 10  
    Takie same tzn. że margin i tłumienie było na tym samym poziomie co teraz. Przy opcji do 10 Mb/s nie było zrywania wcale, nawet przy synchronizacji przez 20-30 dni. Teraz czasem się zdarzają. Po przejściu na 20 Mb/s przez jeden dzień router synchronizował się na ok. 18-19 Mb/s. Teraz to max to co wyżej na zdjęciu nawet po restartach. Jutro sprawdzę na innym routerze.
  • REKLAMA
  • #4 14881511
    Rognor
    Poziom 24  
    W takim przypadku brak zmian po restartach o niczym nie świadczy, bo teoretycznie nie masz zapasu do rozdysponowania. Ale skoro było synchro 19000 to całkiem możliwe, że DLM zastosował poprawiacze typu INP itp. Szansa, że się nagle uszkodził router lub linia są bardzo małe, przynajmniej masz co zgłaszać: rwanie synchronizacji.
  • REKLAMA
  • #5 14881639
    johnrambo1
    Poziom 10  
    Parametry po zmianie routera:

Jak widać SNR Margin się poprawił nieznacznie i router zsynchronizował się o wiele wyżej. Czy to świadczy o awarii poprzedniego routera?
  • #6 14882410
    Rognor
    Poziom 24  
    Zapewne tak, a przynajmniej, że jest gorszy. Można się upewnić podłączając u kogoś innego, ale takie numery tu tylko u śmiertelnego wroga (a nie u znajomych). Z pewnością nie uszkodził się ostatnio, bo już wcześniej (przy 10 Mb/s) negocjował zbyt nisko (6 zamiast 15-20 dB).
REKLAMA