Witam
Programem MHDD skanowałem dysk 250 Gb , wyszło 800 bad sektorów ponad , zerowałem , remap trwał 1,5 doby i się nie skończył więc dałem se spokój , zrobiłem S.M.A.R.T i mam pytanko co wynika ze smarta czy dysk jeszcze do uratowania czy czas na nowy ?
Reallocation Event Count
Ilość operacji remapowania (przenoszenia danych z uszkodzonego sektora do specjalnego zarezerwowanego obszaru - obszaru rezerwowego). Wartość RAW tego atrybutu określa łączną ilość prób transferu danych z relokowanego sektora do obszaru rezerwowego. Liczone są zarówno próby udane jak i nieudane.
(Im niższa wartość tym lepiej)
Current Pending Sector
Liczba sektorów niestabilnych, oczekujących na remapowanie.
Przecież RAW atrybutu 05 wynosi zero (0), chociaż VAL rzeczywiście dość dziwnie niski. Tym niemniej jeśli po zerowaniu ma dalej niestabilne sektory (atrybut 197), to i tak nie nadaje się on do dalszej eksploatacji.
I dalej będzie wynosił tyle w raw jeśli mam rację i faktycznie to dysk Hitachi, bo tylko w nich spotkałem się z takimi sytuacjami. Gdy wartość w kolumnie Current w atrybucie 05 spadnie do 5 to podczas uruchamiania komputera i podczas jego użytkowania, gdyby było to możliwe, będą wyświetlane komunikaty o złym stanie dysku.
Ostatecznie tak jak zostało to już napisane, dysk jest w stanie tragicznym, nie nadaje się na trzymanie na nim danych, ponad 1300 realokowanych sektorów.
Dysk twardy o pojemności 250 GB z 800 bad sektorami został poddany analizie S.M.A.R.T. oraz skanowaniu programem MHDD. Użytkownik zadał pytanie, czy dysk jest do uratowania. Odpowiedzi wskazują, że dysk jest w tragicznym stanie, z ponad 1300 realokowanymi sektorami, co czyni go nieodpowiednim do przechowywania danych. Kluczowe atrybuty S.M.A.R.T., takie jak Reallocation Event Count i Current Pending Sector, wskazują na problemy z dyskiem. Użytkownicy sugerują, że czas na wymianę dysku, zwłaszcza że jest to model Hitachi, który często wykazuje takie uszkodzenia. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.