logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna-chodzi karta PCI nie chodzi AGP.PILNE

Andzrzej 01 Cze 2005 15:46 2115 8
REKLAMA
  • #1 1541875
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam.Mój kolega ma problem z nieco już archaicznym komputerem.Mianowicie:miał w nim grafikę sis-a 6202 na PCI i wszystko było OK, dostał od kogoś Rivę TNT na AGP i po włożeniu tej karty do kompa nie wstaje.Podczas uruchomienia słychać trzy szybkie "piknięcia"i nic.Karta na 100% sprawna ,sprawdzana na innym komputerze i chodzi.Gdy włożyłem do komputera kartę PCI komputer się uruchamia ale na karcie PCI -gdy przełoże monitor na Rivę -nie ma rzadnego sygnału.Patrzyłem w biosie ale nic nie znalazłem.Gdzie szukać problemu???

Dodano po 1 [minuty]:

Płyta główna to ACORT 5VIA77
  • REKLAMA
  • #2 1541918
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Nie wiem czym to jest spowodowane , ale widziałem już rivy i geforce które były "wybredne" i działały tylko z niektórymi płytami. Wina leży prawdopodobnie po stronie grafiki , a płyta główna jest raczej ok.
  • REKLAMA
  • #3 1541931
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Tak ale koleś ma jeszcze jedną grafę na AGP która też nie wstaje na tym kompie.Czy w biosie są jakieś opcje które mogłyby przełączać karty pomiędzy PCI i AGP??
  • REKLAMA
  • #4 1541937
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Andzrzej napisał:
    Tak ale koleś ma jeszcze jedną grafę na AGP która też nie wstaje na tym kompie.Czy w biosie są jakieś opcje które mogłyby przełączać karty pomiędzy PCI i AGP??

AGP Init First (ma być Enabled)
  • REKLAMA
  • #5 1541961
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Jesli to trzy krótkie piknięcia to wskazywałoby na AMI bios. Błąd wskazuje na kość biosu
    Cytat:
    3 short -> Base 64K memory failure -> A memory failure has occurred in the first 64K of RAM. The RAM IC is probably bad
    oraz
    Cytat:
    Base 64K Memory Testing -> Walking bit test performed on first 64K of RAM which is critical for the BIOS vector area to be initialized. Check for bad RAM chips or a bad data or address line
  • #6 1541962
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Nie przekrecaj nazw, ktore podajesz.
    Plyta to Acorp 5VIA77 -> http://www.acorp.com.tw/
    Skoro dwie karty nie dzialaja to moze plyta ma popsute AGP?

Opcja AGP Init First jest nie wazna, przydaje sie tylko w przypadku kiedy sa podlaczone dwie karty graficzne, jedna na PCI , a druga na AGP, jezeli jest tylko jedna karta opcja ta moze byc ustawiona dowolnie (przyspieszy troche bootowanie jezeli jest ustawiona zgonie z karta jaka jest zamontowana).

:arrow: childmaker
    Ale na karcie pod PCI dziala wiec jakby byl uszkodzony ram to i na PCI tez by nie dzialalo.
  • #7 1542343
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    3 piknięcia - nie widzi gpu
    8 piknięc - problem z ram grafiki
  • #8 1542455
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 316
    Przedmuchaj port AGP z kurzu (jak jest) a może pomoże.
  • #9 1547317
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Cudowałem z tym komputerem na wszystkie sposoby i NIC.AGP nie chodzi i koniec.Jedyne co zrobiłem to ściągnąłem kolesiowi sterowniki do jego karty na PCI,ustawiłem najlepsze opcje i tak zostało.Ani ja ani kumpel nie mamy pojęcia dlaczego nie chodzi to AGP.Kolega ma drugiego kompa a tego chciał jako maszynę do pisania więc PCI mu w zupełności wystarczy.Dziękiwszystkim za zainteresowanie.Pozdrawiam
    Skoro tak to temat zamykamy ! ( TJT )

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z płytą główną Acorp 5VIA77, w którym karta graficzna na PCI (SiS 6202) działa poprawnie, natomiast karta AGP (Riva TNT) nie uruchamia się – podczas startu słychać trzy krótkie sygnały dźwiękowe BIOS-u AMI, co wskazuje na problem z wykryciem GPU. Karta AGP jest sprawna, potwierdzono to na innym komputerze. Próby konfiguracji BIOS-u, w tym ustawienia opcji "AGP Init First", nie przyniosły efektu. Możliwe przyczyny to uszkodzony port AGP na płycie głównej lub niekompatybilność karty graficznej z płytą. Zalecane jest oczyszczenie portu AGP z kurzu. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a użytkownik zdecydował się korzystać z działającej karty PCI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA