logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akustyczny włącznik AVT 721/2 nie reaguje na klaśnięcia

Nemezys 02 Sie 2015 14:25 1383 7
REKLAMA
  • #1 14893199
    Nemezys
    Poziom 2  
    Witam, zakupiłem ostatnio włącznik akustyczny AVT 721/2 do samodzielnego montażu. Niestety po jego zlutowaniu okazało się że układ nie reaguje na klaśnięcia, zasilanie 9v i pali się tylko zielona dioda jednak nic dalej się nie dzieje.

Brak jakiś zwarć czy zimnych lutów, układ sprawdzony kilka razy i wszystko jest jak na schemacie.

Schemat: Akustyczny włącznik AVT 721/2 nie reaguje na klaśnięcia

Tutaj zdjęcia:
    Akustyczny włącznik AVT 721/2 nie reaguje na klaśnięcia Akustyczny włącznik AVT 721/2 nie reaguje na klaśnięcia Akustyczny włącznik AVT 721/2 nie reaguje na klaśnięcia Akustyczny włącznik AVT 721/2 nie reaguje na klaśnięcia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14893226
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    Na schemacie masz podane napięcia w kilku miejscach. Zmierz je i podaj jakie są u Ciebie.
  • REKLAMA
  • #3 14893294
    Nemezys
    Poziom 2  
    Zmierzyłem napięcia i okazało się że napięcia są takie jak na schemacie niestety gdy chciałemzmierzyć napięcie na T3 ( w chwili zamknięcie obwodu miernikiem napięcia zaczęło skakać od 0v-16v i przekaźnik zaczął bardzo szybko zmieniać stan wyjścia z zamkniętego na otwarty i w 2 stronę-byłem zmuszony odciąć zasilanie bo mogło by to uszkodzić układ. Po chwili znów zmierzyłem i teraz wszystkie napięcia dobre jak na schemacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14893327
    Adam-T
    Poziom 41  
    Jakie masz napięcie na mikrofonie? Czy prawidłowo wlutowałeś mikrofon?
  • REKLAMA
  • #5 14893476
    Nemezys
    Poziom 2  
    Napięcie na mikrofonie to 7,2v. Tak dobrze wlutowany i już chciałbym zaznaczyć, że nie jest to wina mikrofonu gdyż wymieniałem go na nowy dwa razy i dalej nie reaguje na klaśnięcia.
  • #6 14896403
    Adam-T
    Poziom 41  
    W pierwszy poście piszesz, że zasilasz 9V, potem jak układ się wzbudził to napięcie skakało od 0 do 16V. To jakie jest wreszcie to zasilanie? Jakie masz napięcie na bazie T3? Możesz na próbę na chwilę do R1 dołączać równolegle rezystor o wartości nie mniej jak 10kΩ, powinien załączać i wyłączać przekaźnik.
  • #7 14897991
    Nemezys
    Poziom 2  
    Zasilacz własnej roboty regulowany od 1,25v do 35v 0,8A i ustawiam na 9v. Zrobilem zwarcie miernikiem i nagle napięcie oszalało dlatego taka zmiana w zasilaniu. Na T3 mam 1,8v.
  • #8 14898034
    Adam-T
    Poziom 41  
    Nemezys napisał:
    Na T3 mam 1,8v.

No to wracamy do początku.
    Nemezys napisał:
    Zmierzyłem napięcia i okazało się że napięcia są takie jak na schemacie

Zmierz jeszcze raz te napięcia wskazane na schemacie i podaj konkretnie ile one wynoszą. Nie pisz, że są takie jak na schemacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z akustycznym włącznikiem AVT 721/2, który po zlutowaniu nie reaguje na klaśnięcia, mimo że zasilanie wynosi 9V i świeci się zielona dioda. Po sprawdzeniu układu, nie znaleziono zwarć ani zimnych lutów. Użytkownik zmierzył napięcia na schemacie, które były zgodne z wartościami, jednak podczas pomiaru napięcia na tranzystorze T3 wystąpiły skoki napięcia. Po wymianie mikrofonu na nowy problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują dalsze pomiary napięć oraz sprawdzenie poprawności lutowania mikrofonu.
REKLAMA