Witam, wykonałem ostatnio układ klaskacza AVT 721/2. Całość umieściłem na samodzielnie wytrawianej płytce, ponieważ nigdzie nie mogłem dostać fabrycznego zestawu. Jest to pierwsza wytrawiona przeze mnie płytka. Elementy zamontowałem powierzchniowo, ponieważ nie mam czym przewiercić otworów. Po zmontowaniu układu okazało się że nie reaguje on na klaskanie. Poprawiłem już błędy, sprawdziłem wszystkie przejścia i zgodność układu ze schematem i wszystko wydaje się być w porządku. Jedynie kiedy dotykam drucikiem emitera tranzystora T2 układ odpowiednio steruje diodą i przekaźnikiem. Zwieranie kolektora z emiterem tranzystorów T1 i T3 nie wywołuje żadnej reakcji. Wydaje mi się że przyczyna jest w układzie wzmacniacza, ale nie wiem w czym dokładnie tkwi problem, proszę o wskazówki.
Tak wygląda płytka. Ścieżki były odwzorowywane manualnie z obrazka na monitorze, dlatego tak amatorsko wyglądają
Tak wygląda płytka. Ścieżki były odwzorowywane manualnie z obrazka na monitorze, dlatego tak amatorsko wyglądają