logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klaskacz AVT 721/2 nie reaguje na dźwięk - możliwe problemy z układem wzmacniacza

Wini 230 14 Maj 2015 02:03 1995 7
REKLAMA
  • #1 14692146
    Wini 230
    Poziom 23  
    Ocena: 309
    Witam, wykonałem ostatnio układ klaskacza AVT 721/2. Całość umieściłem na samodzielnie wytrawianej płytce, ponieważ nigdzie nie mogłem dostać fabrycznego zestawu. Jest to pierwsza wytrawiona przeze mnie płytka. Elementy zamontowałem powierzchniowo, ponieważ nie mam czym przewiercić otworów. Po zmontowaniu układu okazało się że nie reaguje on na klaskanie. Poprawiłem już błędy, sprawdziłem wszystkie przejścia i zgodność układu ze schematem i wszystko wydaje się być w porządku. Jedynie kiedy dotykam drucikiem emitera tranzystora T2 układ odpowiednio steruje diodą i przekaźnikiem. Zwieranie kolektora z emiterem tranzystorów T1 i T3 nie wywołuje żadnej reakcji. Wydaje mi się że przyczyna jest w układzie wzmacniacza, ale nie wiem w czym dokładnie tkwi problem, proszę o wskazówki.

Tak wygląda płytka. Ścieżki były odwzorowywane manualnie z obrazka na monitorze, dlatego tak amatorsko wyglądają :)

Klaskacz AVT 721/2 nie reaguje na dźwięk - możliwe problemy z układem wzmacniacza Klaskacz AVT 721/2 nie reaguje na dźwięk - możliwe problemy z układem wzmacniacza Klaskacz AVT 721/2 nie reaguje na dźwięk - możliwe problemy z układem wzmacniacza
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14692185
    Zbiniu72
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam! Lutując elementy od strony druku zmieniłeś polaryzacje diod kondensatorów!!! zamieniłeś kolektor z emiterem w tranzystorach!!! Nie wspomnę o scalaku!!!
  • REKLAMA
  • #3 14694099
    Wini 230
    Poziom 23  
    Okazało się jednak, że wszystkie elementy układu wlutowane były poprawnie, brakowało natomiast plusa na tranzystorach T2 i T3. Po jego doprowadzeniu układ ruszył, jednak reaguje na klaśnięcia wybiórczo. Dźwięk musi być dosyć głośny i z dość wąskiego zakresu barwy. Da się go używać, jednak chciałbym zwiększyć trochę jego czułość i rozszerzyć zakres klaśnięć, na jakie będzie reagował. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie potencjometru, zamiast rezystorów R2 i R6 ? Proszę o wskazówki czy można zwiększyć czułość układu i ewentualnie w którym jego miejscu najlepiej dokonać zmian.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14694517
    Zbiniu72
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam! Zdaje się że użyłeś mikrofonu pojemnościowego i stąd tak kiepsko zbiera?!
    Zmień R1 na potencjometr 100kΩ i spróbuj się dostroić. Pozdrawiam! :D
  • #5 14699989
    Wini 230
    Poziom 23  
    Sprawę zwiększenia czułości na razie zostawiam na później, istnieje bowiem poważniejszy problem. Układ reaguje na przepięcia w sieci. Na początku zmieniał stan nawet przy zapalaniu światła w innym pokoju. Pomogło nieco szeregowe wlutowanie w plus zasilania dławika wyjętego ze starej świetlówki, jednak układ nadal wzbudza się przy włączaniu i wyłączaniu urządzeń elektronicznych w jego pobliżu. Wszystkie trzy przewody na rdzeniu zlutowałem szeregowo. Czy jest to prawidłowy sposób wykorzystania tego dławika ? Zawinąłem klaskacz w folię aluminiową założyłem na przewód zasilający rdzeń ferromagnetyczny, ale to nie pomogło. Proszę o wskazówki jak skompensować zakłócenia zasilania układu ?
    Klaskacz AVT 721/2 nie reaguje na dźwięk - możliwe problemy z układem wzmacniacza
  • #6 14709644
    Wini 230
    Poziom 23  
    Klaskacza używam do włączania rutera. Z przypadkowym jego wyłączaniem przy korzystaniu z komputera stacjonarnego poradziłem sobie montując dodatkowy układ zaznaczony przerywaną linią. Przy korzystaniu z WiFi ruterem steruje klaskacz.
    Jeżeli Koledzy mają jakieś pomysły odnośnie filtracji zakłóceń na zasilaniu klaskacza, lub uwagi dotyczące dodatkowego układu proszę pisać

• REKLAMA
  • #7 14870350
    Wini 230
    Poziom 23  
    Po długiej analizie schematu udało mi się w końcu w dużym stopniu wyeliminować wzbudzanie się układu pod wpływem zakłóceń sieciowych. Głównym miejscem w którym wyższe harmoniczne przedostawały się do wzmacniacza była najprawdopodobniej baza tranzystora T1. W oryginalnym projekcie jest ona połączona bezpośrednio z dzielnikiem napięcia. Plusowe połówki z mikrofonu o wysokiej częstotliwości, którą odfiltrowuje kondensator C1 powodują dodatkowe wzbudzenie tranzystora, oraz zadziałanie dalszych stopni układu. Okazało się jednak że układ filtracji nie działa w pełnym stopniu, ponieważ przez rezystor R2 na bazę tranzystora T1 przedostawały się wyższe harmoniczne o różnych częstotliwościach, co wystarczyło do wygenerowania sygnału na przerzutnik. W dużym stopniu pomogło połączenie bazy tranzystora przez kondensator 100nF. Odcina on niskie częstotliwości, do poziomu akustycznego na jakie powinien reagować klaskacz, co znacznie ogranicza częstotliwość wyższych harmonicznych wzbudzających układ. Obecnie reaguje on tylko na przepięcia w urządzeniach o dużej indukcyjności, lub pojemności którym towarzyszy znaczny łuk elektryczny

• #8 14872329
    Wini 230
    Poziom 23  
    Jednak zbyt pochopnie oceniłem skuteczność modyfikacji. Okazało się że układ nadal reagował na zakłócenia. Tym razem postanowiłem podejść do problemu kompleksowo. Odlutowałem dodatkowy przylutowany wcześniej kondensator między bramką tranzystora T1, a dzielnikiem napięcia. Zastosowałem natomiast kondensatory odsprzęgające 10 nF między masą, a bramką tranzystora T1, bramką tranzystora T3, pinem 16 VCC, oraz pinem 14 CLK przerzutnika. Układ przestał reagować na jakiekolwiek zakłócenia. Nie wzbudza go już nawet lutownica transformatorowa. Zmniejszyła się nieco czułość mikrofonu, ale jest ona dla mnie nadal wystarczająca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował układ klaskacza AVT 721/2 na samodzielnie wytrawionej płytce, jednak początkowo nie reagował on na dźwięk. Po sprawdzeniu połączeń i poprawieniu błędów, okazało się, że brakowało zasilania na tranzystorach T2 i T3, co zostało naprawione. Układ działał, ale reagował wybiórczo na klaśnięcia, co skłoniło użytkownika do rozważenia zastosowania potencjometru w celu zwiększenia czułości. Problemy z zakłóceniami sieciowymi były również zgłaszane, a użytkownik próbował różnych metod filtracji, w tym zastosowania dławika oraz kondensatorów odsprzęgających, co ostatecznie pomogło w eliminacji zakłóceń. Użytkownik z powodzeniem dostosował układ, aby zminimalizować wpływ zakłóceń na jego działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA