Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki multimetr: UT139C, UT60E, KEW1009, CD771 czy MY68

xa19 02 Aug 2015 18:00 3486 5
NDN
    xa19
    Level 9  
    Poszukuję multimetru dla amatora. Dotąd korzystałem z taniego chińczyka, z ręcznymi zakresami i brakiem testu ciągłości. Przez ostatnie 3 dni przeszukiwałem fora i obecnie rozważam takie multimetry:
    - UNI-T UT139C
    - UNI-T UT60E
    - KYORITSU KEW1009 (nie znalazłem do tego recenzji, ale czytałem, że firma jest chwalona)
    - SANWA CD771 (najtańszy model znanej i cenionej firmy)
    - Mastech MY68

Budżet do ok. 200 zł. Moje wymagania:
    - szybki (i nietrzeszczący) test ciągłości obwodu,
    - automatyczny (i w miarę szybki) dobór zakresu,
    - informacja w razie złego podłączenia obwodu (dźwiękowa lub świetlna)
    - pomiar pojemności
    - podświetlenie ekranu
    - pomiar częstotliwości i wsp. wypełnienia
    Dodatkowym (ale niekoniecznym) atutem byłby bargraf i osobny przycisk ON/OFF. Funkcje typu komunikacja po RS232 raczej mnie nie interesują. ;)
    Zastosowania: ogólnie w elektronice (podstawowe pomiary typu napięcie, rezystancja) + sporadyczne pomiary nieco większych wartości (ale nieprzekraczających 230V i 10A).
  • NDN
    osioł123
    Level 18  
    Jeżeli mogę coś poradzić to ja sobie na "początek" zakupiłem Unit UT-201 albo UT-202, piszę albo, bo mam oba i już nie pamiętam, który był pierwszy ;)
    Na podstawowe pomiary wystarczy, a na resztę proponuję osobny mostek. Plusem jest to, że mierniki te są cęgowe, i nie trzeba pruć bebechów aby zmierzyć gdzieś jakiś prąd.
    Jeden z nich, nie chce kłamać bo nie pamiętam który, ma możliwość pomiaru natężenia prądu stałego. Oba mierniki mają ok. 2 lat i dają radę, osobiście nie narzekam, a nawet polecam. Cena obu spokojnie mieści się w zakresie, a polecałbym ten z DC na cęgach.
  • NDN
    xa19
    Level 9  
    Raczej zostanę przy multimetrach uniwersalnych.
    Zastanawiam się nad Mastech MS8250A. O wersji C słyszałem wiele pozytywnych opinii m.in. szybki test ciągłości i autozakresu. W sklepie jest do dostania za 125 zł, ale w zdjęciu poglądowym ma zielone napisy wokół pokrętła:
    https://sklep.avt.pl/media/products/2f841af7cd1034697da1cede172070b1/images/thumbnail/big_MS8250A.jpg?lm=1438112254
    gdzie na stronie producenta są białe:
    http://www.p-mastech.com/components/com_virtuemart/shop_image/product/MS8250A_AUTORANF_542baf33aa437.jpg

Czyżby to była jakaś podróbka, albo wcześniejsza wersja od tego samego producenta?
    zdzisiek1979
    Level 38  
    W tej cenie może być ciężko z tym wszystkim.

Z mojej strony powiem tak byś zwrócił uwagę na zakres ACV a dokładniej do jakiej częstotliwości mierzy napięcie zmienne.
    Sam na to nie zwracałem uwagi w ... teraz żałuję bo 400Hz to mało.

Z tych wszystkich mam mastecha MY-68 nie powala ale też nie narzekam.
    Tylko pomiar pojemności to raczej mało praktyczny w nim i tez pomiar częstotliwości to tylko dodatki jako ... niż coś praktycznego. Ale nie powiem bym go przeklinał. Miernik jak miernik dopiero podczas porównywania z drogimi wypada blado :D Jako miernik główny nie,ale jako dodatkowy tak.
    xa19
    Level 9  
    KEW1009 ma pomiar AC do 400 Hz, zaś SANWA CD772 1kHz (dla napięć >=40V). UT139C ma podobnie: 45Hz ~ 1kHz
    Na chwilę obecną nie mam w planach pomiaru ACV dla częst. większych niż sieciowa.

Nie chcę kupować miernika z wyższych półek. Multimetru używam sporadycznie, przy własnych projektach. Zależy mi na automatycznym zakresie i szybkim, nietrzeszczącym teście ciągłości (tego drugiego nie miał nawet mój poprzedni miernik). Automaty z testem ciągłości są już po 50 zł, tylko ich jakość jest wątpliwa. Szukam więc w miarę zdatnego miernika, ale nie chcę też przepłacać na sprzęt, który będę używał od czasu do czasu.
    xa19
    Level 9  
    Zamówiłem UNI-T UT139C. Temat można zamknąć.