logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firmware do kamery APTI-14C2-36W z IMX225 + HI3518C - brak obrazu

sstankie2 03 Sie 2015 13:59 6693 14
  • #1 14895359
    sstankie2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

czy ktoś posiada działający firmware (jakikolwiek działający!) do kamery jak w temacie, rozszerzenie *.fls?
    Ona posiada IMX225 + HI3518C, ale wsady dostępne w polskiej firmie są ometrykowane IMX238+HI3518C i po prostu nie działają. Kamera jest widoczna po IP, można się na nią wbić po WWW (IE only), ale obrazu 'niet'.

Włączone wtyczki OCX, wyłączony firewall, bezpośrednie podłączenie do 'kompa' jak i przez Switch -> nie ma obrazu.

'Helpa poczeba.....'
  • #2 14895512
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Dodaj strone do widoku zgodności, kliknij lewy alt -> wejdz w menu narzędzia -> ustawienia widoku zgodnośći -> dodaj IP kamery.

Jeżeli to nie pomoże, uruchom przeglądarke IE jako administrator.
  • #4 14895727
    sstankie2
    Poziom 10  
    Niestety. ActiveXy powłączane i "zezwolone". Widok zgodności też ćwiczony...
  • #5 14895734
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    A sterowniki do karty graficznej masz zainstalowane? Kliknij Start - potem szukaj / uruchom - wpisz - dxdiag - w zakładce Ekran - funkcje directX -wszystkie powinny być włączone.

Aaaa no i uruchom IE jako administrator

A abstrahując trochę od tematu - masz przykład produktu który jest najtańszy z najtańszych - wykonany podrobionych softem.... gdzie nawet firma która to "coś" sprowadza ... odcina się od pomocy. Kupisz raz - lepiej już nie aktualizuj!.

Cytat ze strony delty: "Starsze modele wymagają aktualizacji oprogramowania.
    Uwaga! Aktualizację oprogramowania użytkownik dokonuje na własną odpowiedzialność. Zła wersja programu, zanik napięcia podczas transmisji danych lub inne czynniki mogą doprowadzić do uszkodzenia urządzenia podczas aktualizacji oprogramowania."

Czyli za rok :) zapomnij o upgrade do kamery, bo ona napewno będzie wymagała aktualizacji - ale po niej stracisz gwarancję.

U mnie na stole .... zdechło 5 kamer na 10 podczas aktualizacji z niewiadomo jakiego powodu. Dobrze że miałem 5 dni po zakupie - odesłałem powołując się na prawo do zwrotu. Polecam - zrób tak samo.
  • #6 14895831
    sstankie2
    Poziom 10  
    Kontrolki powłączane. No niby masz rację, ale kurcze IMX i ten chipek są w miarę popularne.
    Jak działa to nie poprawiać - zgadzam się, ale u mnie nie działało od pierwszego kopniaka.
  • #7 15009875
    Lukas_.
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam ten sam problem. Potrzebuję jakikolwiek firmware ale pod IMX225 z procesorem 3518C.
    Oryginalnie był 3518C+IMX225_X_5.1.17.5 ale obraz był wyłącznie w przeglądarce.
    Nie działało na żadnym rejestratorze przez onviv ani rtsp.
    Co ciekawe rtsp było na porcie 80 zamiast 554.
    Dostawca wysłał mi firmware ale 3518C+IMX238 po wgraniu porty wróciły na swoje miejsce, rejestrator zaczął łączyć się z kamerą, ale obrazu brak zarówno na rejestratorach jak i w przeglądarce, pewnie za sprawą złej wersji IMX.
    Wcześniejsze kamery miały starszy IMX238.
  • #8 15009948
    sstankie2
    Poziom 10  
    Oddałem tę kamerkę w diabły....

Obraz fajny, ale firmware niedopracowany jeszcze. Tak samo zdalnie nie chciało się to wcale łączyć.

Dostałem drugą, działała, ale i tak na sam koniec zbrickowałem ją zmianą numeru portów. Tzn. po prostu po zmianie numerów portów i wciśnięciu Zapisz, juz się nie podniosła.
  • #9 15068423
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    sstankie2 napisał:

Dostałem drugą, działała, ale i tak na sam koniec zbrickowałem ją zmianą numeru portów. Tzn. po prostu po zmianie numerów portów i wciśnięciu Zapisz, juz się nie podniosła.

W jaki sposób zmienił Kolega numer portu? Mam identyczną kamerę i wkurza mnie fakt, że RTSP i HTTP leci po tym samym porcie, co utrudnia/uniemożliwia jednoczesne nagrywanie i konfigurację. Próbowałem zmienić port tylko RTSP na 554 w ONVIF Device Manager, ale po kliknięciu "Zapisz" brak reakcji, a przy zmianie portu poprzez stronę kamery zmienia się port obu protokołów.
  • #10 15071418
    sstankie2
    Poziom 10  
    uuu, to temat inaczej przebiega niż u mnie. Na pierwszej sztuce w panelu konfiguracji zmieniaem numery kilkakrotnie bez problemów. Na drugiej robiłem to tylko dwa razy, przy czym przy drugim razie zbrickowałem.
    Żadnego przepisu nie mam na to specjalnego:
    - wszedłem w panel wpisałem nowe numery,
    - pizdut w Enter
    - ...i po F5 Refresh pojawiły się już nowe dane, i kamera fruwała na nowych portach.
  • #12 15604874
    sstankie2
    Poziom 10  
    Ja niestety odpuściłem już temat i oddałem ten sprzęt.
  • #13 15606853
    itadek
    Poziom 23  
    Ocena: 227
    A ja jestem uparty i muszę zawsze temat do końca drążyć, znalazłem, załadowałem i kamerka działa :)
    Dla potrzebujących paczka z firmware.
    Załączniki:
    • IMX225_3518C_X_5.1.25.5.rar (7.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 16834767
    _Mech_
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam podobny problem, nie mogę się podłączyć do kamerki. Mam nadzieję, że Twój firmware pomoże.
  • #15 19490369
    Javierfer
    Poziom 1  
    Cześć wszystkim!
    Mam problem, że moja kamera przestała działać i mogę się z nią połączyć tylko przez port UART Proszę, aby ktoś mógł mnie poinformować, na której stronie mogę pobrać firmware w formacie .bin?
    dzięki wszelka pomoc będzie mile widziana!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemach z kamerą APTI-14C2-36W, która wykorzystuje sensor IMX225 i procesor HI3518C. Głównym problemem jest brak obrazu po wgraniu firmware, który nie jest zgodny z tym modelem. Użytkownicy wymieniają różne metody rozwiązania problemu, takie jak dodanie adresu IP kamery do widoku zgodności w przeglądarce Internet Explorer oraz uruchamianie przeglądarki jako administrator. Wiele osób zgłasza, że pomimo prób z różnymi wersjami firmware, w tym z IMX238, nie udało się uzyskać obrazu. Niektórzy użytkownicy podzielili się doświadczeniami z brickowaniem kamer po nieudanych aktualizacjach. W końcu, jeden z uczestników znalazł działający firmware, co wzbudziło zainteresowanie innych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA