logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować regulator ładowania 24V PWM do wiatraka z prądnicą?

Carcik_W 06 Sie 2015 11:28 2874 5
REKLAMA
  • #1 14902008
    Carcik_W
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam

Mam pytanie ponieważ chciałbym ładować akumulator (2x12V) przy pomocy mojego wiatraka, wiatraczek wiadomo daje całe spektrum napięć w moim przypadku od kilku V do 60-70V gdy jest wichura.

Przy podłączeniu bezpośrednim pradnica <-> akumulator ładnie zaczyna ładować akumulator ale przy porywach prąd skacze do 2-3A a moja prądnica nawinięta drutem 0,42 ma maksymalny ciągły prąd dozwolony w okolicach 1,2A podejrzewam wg tabeli. Winą jest za wysokie napięcie które po jakimś czasie przeładowuje mi akumulatory i następuje gazowanie.

Wymyśliłem taki układ, ponieważ umiem zaprogramować Atmege i podłączyć do niej nawet MOSFET'a, sterować silnikiem DC to może taki sam układ zastosować tylko w wersji prądnica <-> akumulator.

Na szybko nabazgrałem schemat o co mi chodzi:
    Jak zbudować regulator ładowania 24V PWM do wiatraka z prądnicą?

Po przekroczeniu napięcia 27,2V (czyli 13,6V na jednym) zacznie maleć wypełnienie i przy 28V (czyli 14,0V na jednym) MOSFET przestanie przewodzić mimo że napięcie na prądnicy rozhula się do 60V np w czasie wichury.

Czyli taki układ ochroni mi akumulatory przed przeładowaniem a także możliwie szybko rozpocznie ładowanie gdy pojawi się ok 26V na zaciskach.

Proszę o weryfikację mojego pomysłu czy to będzie działać tak jak to opisałem.
    Z góry dziękuję z pomoc.

Pozdrawiam
    Carcik
  • REKLAMA
  • #2 14902060
    elele
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    W trosce o bezpieczeństwo nie obciążonego wiatraka u mnie w takim razie są włączane grzałki w zbiorniku na ciepłą wodę. Podwójna korzyść. Ciepła woda za free i brak możliwości " rozkręcenia " się wiatraka do niebezpiecznych dla niego wartości.
  • REKLAMA
  • #3 14902146
    Carcik_W
    Poziom 12  
    Wiatrak ma mechaniczny hamulec tarczowy więc prędkość to nie jest problem, jednak problemem jest niewspółmierna wielkość śmigieł do prądnicy, prądnica kilkadziesiąt-set watów mocy a śmigła mam 3,5m średnicy, tak potężny moment że nawet zwarcie prądnicy nieznacznie tylko wpływa na prędkość obrotową (nie ma mowy o zatrzymaniu). Dlatego pojawia się problem że prąd rośnie do kilku amperów 2-3A napięcie leci w górę a mimo to śmigła nie zwalniają bo te 20-40W to dla nich nic a prądnica się może upalić, narazie kilka godzin miała pracy z tym prądem i nic się nie stało ale może pyknąć w najmniej oczekiwanym momencie a szkoda sprzętu więc ochronę jest lepiej zrobić jakimś układem.

Od bezpieczeństwa jest hamulec i spisuje się świetnie.
  • REKLAMA
  • #4 14904031
    elele
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Ja jestem taki zboczony że raczej dołożył bym drugą prądnicę niż ograniczał elektrycznie prąd ładowania i zmieniał energię w bezużyteczne ciepło. To już raczej wolał bym zastosować składane wzdłuż wału łopaty niż hamowanie mechaniczne.

A w ogóle to pomysł który przedstawiłeś jest w porzo. Będzie to działało i nawet nie trzeba do tego Atmegi.
  • REKLAMA
  • #5 14904313
    Carcik_W
    Poziom 12  
    Niestety trudniej jest mi zaprojektować coś na NE555 niż wziość podstawową płytkę z Atmegą, dać dzielniki i MOSFET'a + program pestka i działa. A w takiej analogowej elektronice trzeba się już trochę znać na teorii.
  • #6 14905566
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6026
    Cytat:

Niestety trudniej jest mi zaprojektować coś na NE555 niż wziość podstawową płytkę z Atmegą...
    Bo to jest fakt, że prościej zrealizować konkretną charakterystykę zmiany wypełnienia w funkcji napiecia w procesorze, wersja na 555 może mieć conajwyżej miniej bug-ów softtware-owych (0).

Cytat:
    ...dać dzielniki i MOSFET'a + program pestka i działa. A w takiej analogowej elektronice trzeba się już trochę znać na teorii.
    Bo wydaje ci sie że MOSFET i dzielniki to prosta sprawa, że tu elektroniki analogowej "nie ma", a podłaczenie MOSFETa to temat tak "trudny" że co drugiemu programiscie atmeg nic z tego nie wychodzi, a jak jeszcze mamy 24V i dzielnik dochodzi to kompletna klapa. Lepiej narysuj schemat to powiem ci co jest do poprawki, bo ze nie bedzie dobrze to pewne.
REKLAMA