logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adaptery PLC - zapytanie o doświadczenia użytkowników.

seb235 08 Sie 2015 09:44 804 3
REKLAMA
  • #1 14906212
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Witam.

Na wstępie zaznaczam, że mam już zbudowaną swoją sieć domową, w sensie ethernet 1Gbit/s i dwa AP które dość ładnie pokrywają powierzchnie budynku. Wszystko działa bardzo sensownie i bez problemu.

Jednakże mieszkając w domku jednorodzinnym z ogrodem korzystanie z wifi na placu praktycznie nie jest możliwe, nie wspominając już o ogrodzie. Samo przekopywanie placu i ogrodu w celu położenia okablowania jest realne, ale dla tych kilkunastu sytuacji w roku wydaje się mało praktyczne.

No więc pomyślałem o adapterach PLC, a konkretnie o zestawach gdzie modeł kliencki ma wbudowane wifi. Rozwiązanie wydaje się być rozsądne jeżeli myślimy o tym pod względami teoretycznymi.

Ale chciałem się zapytać jakie są wasze doświadczenia z tymi adapterami, oraz jakich prędkości można się spodziewać przy ok. 50m kabla (jak nie więcej)? Które adaptery polecacie?

I jeszcze jedna uwaga, nie cierpię sprzętu sieciowego co się wiesza, latanie i resetowanie urządzeń doprowadza mnie do XXXXX. Cenie sobie stabilność i niezawodność.
  • REKLAMA
  • #2 14906398
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Postaw dodatkowy AP (podłączony kablem lub PLC do router) z anteną na zewnątrz domu (może być cały AP na zewnątrz w szczelnej puszcze) od strony ogrodu,
  • REKLAMA
  • #3 14907254
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5406
    seb235 napisał:
    jakie są wasze doświadczenia z tymi adapterami, oraz jakich prędkości można się spodziewać przy ok. 50m kabla

Odpowiem tak - max jakie miałem to 60 Mb (Devolo dLAN-500-AVtriple+) - odległość między PLC w linii prostej 15 metrów - cudów na tym nie ma.

W Twoim przypadku po wifi będzie podobnie - urządzenia łączysz w gniazdko prądowe - im dalej gniazdka od siebie, to transfer spada...
  • #4 14907256
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    bogiebog napisał:
    Postaw dodatkowy AP (podłączony kablem lub PLC do router) z anteną na zewnątrz domu (może być cały AP na zewnątrz w szczelnej puszcze) od strony ogrodu,

Mam wrażenie że zupełnie nie przeczytałeś tematu. Postawienie sobie kolejnego AP nie jest problemem, koszty i instalacja na elewacji także. Z tym że zaraz na przeciw nadajnika znajdowały by się dwa wielkie drzewa (orzechy) i nie sądzę aby to działało znośnie o ile w ogóle.
REKLAMA