logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić przejściówkę z micro USB na DIN 5 do starszego wzmacniacza audio?

szybki10 08 Sie 2015 14:17 2814 16
REKLAMA
  • #1 14906796
    szybki10
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Jak zrobić przejściówkę z micro usb (telefon) na stary wtyk DIN 5 występujący w starszych sprzętach audio? Micro usb wyjście, a DIN 5 wejście.To znaczy chcę wypuścić sygnał audio np. z telefonu na starszy wzmacniacz. Może ktoś posiada jakiś link do schematu podłączenia?
  • REKLAMA
  • #3 14906834
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 14906848
    szybki10
    Poziom 10  
    Telefon ma gniazdo micro USB, poprzednio napisałem mini przez pomyłkę, wtyk DIN-5 posiadam nawet kilka i chciałem właśnie w ten sposób podłączyć Radmora. Myślałem, że wystarczy wykorzystać stare słuchawki, odciąć wtyk z kawałkiem kabelka i przylutować do gniazda DIN-5. Źle kombinuję?
  • #6 14906872
    Chudy988
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Zdecyduj się czy z mico USB czy z Jacka bo to zupełne inne rzeczy
  • REKLAMA
  • #7 14906890
    szybki10
    Poziom 10  
    DoChudy988 - Oczywiście z micro usb a nie małego jacka. Przecież nigdzie nie napisałem że z małego jacka.Pomyliłem tylko micro z mini.

Do jdubowski: Czyli rozumiem że wymagany byłby konwerter?
  • #8 14906897
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 876
    Ja był bym jednak za tym, abyś podał chociaż z jakiego (marka, model, itp...) telefonu chcesz pobrać sygnał :D . To rozwiąże wszystkie wątpliwości :idea: .
  • REKLAMA
  • #9 14906918
    szybki10
    Poziom 10  
    Telefon to B2710 Samsung. Doczytałem, że istnieje przejściówka z micro usb na mały jack.
    Poniżej jej zdjęcie.
    Jak zrobić przejściówkę z micro USB na DIN 5 do starszego wzmacniacza audio?

Więc sygnał raczej jest w wersji analogowej. To kwestia "rozkminienia" wyjść w tym telefonie.
  • #10 14906957
    Chudy988
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Może lepiej kup taki kabel, a potem kabel z Jack na DIN-5.
  • #11 14907063
    szybki10
    Poziom 10  
    Generalnie tak bym zrobił, ale znalazłem go tylko na zagranicznym znanym portalu aukcyjnym. Koszty samej przesyłki + czas to skórka nie warta wyprawki. Wolałbym to sam zrobić, trzeba tylko znać układ wyjść w tej przejściówce.
  • #13 14907177
    szybki10
    Poziom 10  
    Wystarczyłby gdyby można go dodać do koszyka. Ale niestety jest niedostępny.
    Znalazłem tu Link ale 2710B nie ma w spisie.
  • #14 14907252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 14907423
    szybki10
    Poziom 10  
    No tak, ale jak pomierzyć w telefonie który pin jest odpowiedzialny za sygnał, a który za ładowanie?

znalazłem coś takiego:

Pin Name Cable color Description
    1 VCC, V_BUS_IN Red +5 VDC
    2 D- White USB Data -
    3 D+ Green USB Data +
    4 ID_CON Mode Detect
    5 GND Black Ground

dotyczy to rozkładu pinów w gniazdku telefonu b2710. Nie wiem co to jest mode detect,podejrzewam że chodzi o detekcję podłączonego urządzenia (rozpoznanie go).

Pin 1 to zasilanie-czyli tego nie podłączamy. Jeżeli teraz
    D+ podłacze do pin3 kanał lewy we wtyczce din
    D- pin5 kanał prawy we wtyczce din
    Gnd do pinu2 (masa) we wtyczce din

to wtedy to zadziała ? Ponieważ to gniazdo pełni potrójną rolę gniazda słuchawkowego,do ładowania,transmisji danych. To podejrzewam że trzeba jeszcze podłączyć gdzieś to mode detect podłączyć żeby "powiedzieć" telefonowi że ma podłączone słuchawki.Proszę mnie poprawić jeśli źle myślę.[/table]
  • #16 14907542
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 14908162
    szybki10
    Poziom 10  
    Panowie dziękuje za podpowiedzi,zrobiłem tak jak myślałem i jak radził phantom48.
    Obciąłem dedykowane słuchawki do tego telefonu przy samych przetwornikach. Tak że uzyskałem kabel tak jakby z tą częścią mikrofonową. Masę połączyłem razem a kable poprzedłuzałem innym kablem bo te co szły do przetworników były niewiele grubsze od włosa. Następnie podłączyłem masę słuchawek do pinu 2 w wtyczce din,a kable sygnałowe odpowiednio do pinu 2 i pinu 5.Po podłączeniu kabla do telefonu sygnał zostaje od razu wypuszczony na gniazdo.Niby taka mała rzecz,a cieszy.Piszę to ponieważ może komuś kto będzie chciał zrobić podobny kabel przyda się ten opis.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na stworzenie przejściówki z micro USB na wtyk DIN 5, aby podłączyć telefon do starszego wzmacniacza audio. W odpowiedziach zasugerowano, że można połączyć wyjście słuchawkowe z telefonu z wtyczką DIN, wykorzystując kabel audio. Użytkownik wyjaśnił, że jego telefon to Samsung B2710, a sygnał audio jest analogowy. Wskazano, że do prawidłowego działania konieczne jest podłączenie odpowiednich pinów w gnieździe micro USB oraz zastosowanie dedykowanych słuchawek, które umożliwiają przełączenie na wyjście analogowe. Ostatecznie użytkownik zrealizował projekt, łącząc masę i kable sygnałowe, co pozwoliło na uzyskanie sygnału audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA