logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 5 2007 2.0 CIDT 143 - Twardy pedał hamulca po kilku naciśnięciach, brak wspomagania?

piotrekwoj1 09 Sie 2015 19:27 4260 9
REKLAMA
  • #1 14909501
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3420
    Witam otóż mam problem z Mazdą a mianowicie opiszę dokładniej wiec tak. Wsiadam jadę i muszę zahamować jak wcisnę pedał za pierwszym razem to jest ok hamulce brzytwa ale już jak tak np. w korku wcisnę z trzy razy pod rząd to już za trzecim muszę uważać aby w kogoś nie wjechać. Wygląda to tak że pedał staję się coraz twardszy aż praktycznie nie do wciśnięcia, lecz nawet przy takim twardym pedale hamulce delikatne ale są. Z jednej strony wygląda to na zapowietrzony układ a z drugiej na brak wspomagania hamulców. Dopiero po chwili hamulce wracają do pierwotnego stanu i znowu jest tak samo. Pompę vacum słychać i jak zdejmę wężyk od zasilania serwa hamulców to słychać że podciśnienie jest, co do jego wartości to może ktoś się orientuję ile ono powinno wynosić bo w tym aucie jest ok -0.7 Bara.Dobrze stwierdzam że to może być serwo czy szukać innej przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 14910016
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 627
    Moze byc tez problem z plynem hamulcowym jak sie nagrzeje to pedal twardy i hamowcow brak :-(
  • REKLAMA
  • #3 14910026
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3409
    Wygląda to na przetarty wężyk do serwa.
  • #4 14910051
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Nie ma różnicy czy zimny czy ciepły, przewód sprawdzony serwo trzyma ciśnienie. U mnie pomiar wyglada tak z -0.7 na wolnych po 1 wciśnięciu spada do -0.4 bara a po dwóch kolejnych prawie do zera wiec dlatego nie ma wspomagania hamulców. Po ok 5 s podciśnienie wraca do normalnych wartości wiec już sam nie wiem co może być. Serwo wykluczyłem bo zachowuje się prawidłowo, może pompa nie domaga albo jestem przewrażliwiony ale chyba nie.
  • #5 14910072
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3409
    No widzisz, zanika podciśnienie. Jest gdzieś dziurka lub wydajność vacuum pompy zbyt niska. Być może dziura na serwie "ujawnia" się po wciśnięciu hamulca, sprawdź to dokładnie (muszą być dwie osoby do tego).

Byłem ostatnio w Toruniu na obiedzie, piękne miasto.
  • REKLAMA
  • #6 14910363
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Znajdź główny przewód podciśnienia z pompy, odpinaj po kolei wszystkie odbiorniki podciśnienia. Po każdym, sprawdzaj szybkość narastania podciśnienia. Jeśli to nic nie wykaże, istnieje duża możliwość uszkodzenia pompy.
  • #7 14910957
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Witam już tak zrobiłem tu jest tylko serwo i turbina. Ciężko powiedziec czy to pompa czy serwo. Pompa bije do odpowiedniej wartości a znów serwo też trzyma ciśnienie wiec chyba tylko podmianka została. Pompa bije bije do odpowiedniej wartości ale może za wolno dlatego tak jest bo jakby było coś z sero to zazwyczaj gdzieś ucieka.

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

Z podpowiedzi kolegi Jaksa to zapchana jest magistrala olejowa która to powoduje doszczelnienie pompy vacum olejem. Zapchana magistrala to brak oleju w vacum a tym samym brak doszczelnienia ale i pewnie też uszkodzenie pompy.
  • #8 14911807
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Czyli za mała wydajność pompy.
  • #9 14911882
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Dokładnie tak jak mówisz.
  • REKLAMA
  • #10 14941732
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Witam na chwilę obecną auto naprawione, najprawdopodobniej zapchana magistrala a dokładniej wlot do pompy vacum. Po odkręceniu pompy i odpaleniu auta ( wyleciało z pół litra oleju) wałkiem i problem ustał.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z twardym pedałem hamulca w Mazdzie 5 z 2007 roku, który staje się coraz trudniejszy do wciśnięcia po kilku naciśnięciach, co sugeruje brak wspomagania hamulców. W trakcie dyskusji pojawiają się różne hipotezy dotyczące przyczyny problemu, w tym zapowietrzenie układu hamulcowego, uszkodzenie pompy vacum oraz niską wydajność podciśnienia. Użytkownik przeprowadza pomiary podciśnienia, które wskazują na spadek wartości po kolejnych naciśnięciach. Ostatecznie, po dalszych badaniach, problem zostaje zidentyfikowany jako zapchana magistrala olejowa, co prowadzi do usunięcia usterki po odkręceniu pompy vacum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA