logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chkdsk ciągle sprawdza dysk Seagate ST1000DM003 1TB - co może być przyczyną?

Galdi 10 Sie 2015 14:37 1029 8
REKLAMA
  • #1 14911210
    Galdi
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam!

Od pewnego czasu mam problem z chkdsk tzn. podczas uruchamiania komputera ciągle chkdsk sprawdza mi partycje systemową oraz od czasu do czasu drugą partycję, wcześniejszy dysk oddałem na gwarancję ponieważ robił to samo teraz gdy dostałem nowy akcja się powtarza, mam też drugi stary dysk maxtor 250 gb i tutaj jest bez problemów. Pytanie czego to może być wina, Czy jest możliwe że 2 dyski pod rząd są uszkodzone? Zaznaczę że słychać było zarówno w starym dysku dziwne "przeskakiwanie" jak i w tym nowym słychać to samo.Stary dysk jak i ten nowy to te same dyski 1tb seagate, ST1000DM003.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 14911215
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Pokaż SMART (pełny screen z CrystalDiskInfo).
  • REKLAMA
  • #3 14911264
    Galdi
    Poziom 9  
    Chkdsk ciągle sprawdza dysk Seagate ST1000DM003 1TB - co może być przyczyną?
    Dodam że teraz tak sie porobiło że jak wchodzę w google chrome i chcę wejść obojętnie gdzie to jest komunikat "Połączenie nie jest prywatne" nie da sie wejść na żadną stronę oraz nie włączają sie wszystkie programy.Jakby się system posypał całkowicie.Niektóre programy działają ale większość nie.
  • #4 14911338
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Problemy z zasilaczem, wtyczką zasilania albo pamięcią RAM mogą powodować takie problemy. Zwróć uwagę na wartość przeliczoną RAW Error Rate - dla zdrowych dysków Seagate utrzymywała się ona w granicach 115, u Ciebie jest 105. Jeśli dodać do tego dziwne dźwięki to najpierw sprawdziłbym zasilacz.
  • #5 14911414
    Galdi
    Poziom 9  
    Tak ,bardzo możliwe że to wina zasilacza z racji tego że on jest firmy "no-name" chodzi już 3 lata i może powodować takie rzeczy ale dziwi mnie fakt że na starym dysku na którym aktualnie jestem nie ma żadnych problemów, ten dysk działa normalnie, nie wydaje żadnych "dziwnych" dźwięków pracuje stabilnie.Jeśli chodzi o sprawdzenie zasilacza to jedyna opcja to wymiana na inny? czy jest jeszcze coś co można zrobić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 14930464
    Galdi
    Poziom 9  
    W końcu udało mi się sprawdzić zasilacz i jest on dobry tzn. napięcia są zgodne z tamtą tabelką.
  • #8 14935125
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Galdi napisał:
    W końcu udało mi się sprawdzić zasilacz i jest on dobry tzn. napięcia są zgodne z tamtą tabelką.

A sprawdzałeś je pod obciążeniem?
    Najprościej podmienić zasilacz na inny sprawny.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #9 14935234
    Galdi
    Poziom 9  
    tak, był sprawdzony pod obciążeniem, został także wymieniony zasilacz na inny ten mój jest sprawny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągłym sprawdzaniem dysku Seagate ST1000DM003 1TB przez chkdsk podczas uruchamiania komputera. Po wymianie uszkodzonego dysku na nowy, problem się powtarza, podczas gdy starszy dysk Maxtor 250 GB działa bez zarzutu. Użytkownik zauważa dziwne dźwięki z nowego dysku oraz problemy z działaniem systemu, w tym komunikaty o nieprywatnych połączeniach w przeglądarce. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu dysku za pomocą SMART oraz zasilacza, który może być przyczyną problemów. Po weryfikacji zasilacza, użytkownik potwierdza, że napięcia są zgodne, a zasilacz działa poprawnie. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach problemów z dyskiem oraz na konieczności dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA