logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć i skonfigurować Telkom Telos ADYS2/2LM do połączeń wewnętrznych?

11 Sie 2015 18:23 2559 9
REKLAMA
  • #1 14914467
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14914969
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Zasilacz ZS24 przyłączasz do zacisków + i - równolegle do obu puszek (zachowując biegunowość).
    Puszka (a raczej gniazdo przyłączeniowe) aparatu dyrektorskiego nieco różni się od tego sekretarskiego. Posiada dodatkowe zaciski do przyłączenia dwóch linii zewnętrznych. Oczywiście możesz przyłączyć tylko jedną. Jedna linia to zaciski L1A i L1B, druga to L2A i L2B.
    Pozostałe zaciski łączysz zgodnie z oznaczeniami, czyli np. DzA z DzA, DzB z DzB, 1LwA z 1LwA, itd.
  • #3 14915298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14915635
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Vormacht napisał:

Mam tylko jedną wątpliwość. Do całego zestawu zasilacz jest jeden....(domyślam się, że to pozwala na połączenie go tylko z jednym gniazdem)?

Dokładnie tak. Puszki między sobą łączyło się kablem wieloparowym na zasadzie jak wcześniej było wspomniane. Na jednym ze zdjęć widać obcięte końcówki kabla i tego się trzymaj. Zasilacz może być podłączony do zacisków +/- przy dowolnym aparacie.

Vormacht napisał:

Do tego jeszcze tylko dwa pytania: jak mam odróżnić "plusowy" przewód zasilacza od "minusowego" (oba są czarne)

Najlepiej miernikiem. A jak źle podłączysz to nie będzie działać.

Vormacht napisał:
    i czy mogę połączyć odpowiednie zaciski w obu gniazdach za pomocą rozszczepionych przewodów telefonicznych (po usunięciu końcówek RJ11)?

Inaczej się nie da podłączyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14916584
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Napisałem jak masz przyłączyć zasilacz. Każdy z aparatów musi mieć zasilanie. Jeden zasilacz jest dla obydwu aparatów. Masz tu schemat podłączenia zestawu.

Jak połączyć i skonfigurować Telkom Telos ADYS2/2LM do połączeń wewnętrznych?
  • #6 14916702
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 14917111
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Mam opis tego aparatu i schemat ale nie mam skanera i dlatego zrobiłem tylko wyżej zamieszczone zdjęcie ze schematem podłączenia.
  • #8 14921929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14922167
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Przycisk Z służy do zwolnienia linii (gdy były obie zajęte) aby drugi abonent mógł z niej skorzystać. Co się zaś tyczy małego przełącznika to nie wiem o jaki chodzi. Na schemacie jest jedynie WD (wyłącznik dzwonka).
  • #10 14922397
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Przełącznik ten służył do wyłączenia dzwonka w drugim (dyrektorskim) aparacie. Wywołania trafiały do pierwszego aparatu a na drugim była jedynie sygnalizacja optyczna. To po to aby nie przeszkadzać ciężko pracującemu dyrektorowi :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu i konfiguracji telefonu Telkom Telos ADYS2/2LM, który składa się z dwóch aparatów telefonicznych. W odpowiedziach wyjaśniono, że zasilacz ZS-24 należy podłączyć równolegle do zacisków obu puszek, zachowując biegunowość. Wskazano, że jeden z aparatów jest dyrektorski, a drugi sekretarski, co wpływa na ich różne funkcje. Użytkownik musiał użyć dodatkowych przewodów do połączenia aparatów, a także dowiedział się, że klawisz "Z" służy do zwolnienia linii, a przełącznik w dyrektorskim aparacie wyłącza dzwonek, aby nie przeszkadzać w pracy. Po wykonaniu podłączeń, użytkownik potwierdził, że aparaty działają poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA