Witam, mam zamiar wykonać prosty interkom (z funkcją wywołania) z dwóch telefonów stacjonarnych Telkom, ale nie wiem jak to połączyć. Mam do dyspozycji dwa rodzaje telefonów (poniżej dodaje zdjęcia poglądowe z internetu).
Proszę o jakiś schemat połączeń dla obu rodzajów telefonów, oraz opis wtyczki stosowanych przez Telkom. Dziękuję.
Dwa na korbkę i dwa z tarczą, takie jak na zdjęciu (wszystkie nowe). Mam zamiar użyć jednego z dwóch rodzajów, np. ten z tarczą, przewód między telefonami około 10 metrów.
Najłatwiej będzie połączyć ze sobą dwa aparaty MB (na korbkę). Będziesz potrzebował: Przewód 2-żyłowy na linię (w zasadzie każdy), dwa koszyki na 3 baterie R20 i baterie alkaliczne LR20. Otwierasz rozety, do zacisku 1 podłączasz plus baterii, do zacisku 2 minus baterii (jest to bardzo ważne, podłączając odwrotnie uszkodzisz aparat). Do zacisków 3 i 4 podłączasz linię. Zacisk 5 pozostawiasz niepodłączony. W drugim aparacie tak samo (oczywiście druga bateria). Kolory przewodów sznura przyłączeniowego: 1 - niebieski 2, 3 - czerwony 4 - zielony 5 - biały Podczas wywołania (kręcenia korbką) trzymasz lewą rękę na mikrotelefonie i dociskasz aparat do stołu. Na drugim zdjęciu masz zespół sekretarsko-dyrektorski. Na 10-ciu metrach też da się zestawić połączenie, ale wymaga to przewodu 8-żyłowego i oczywiście baterii 4,5 V (tym razem jednej). W temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3782976.html masz schemat połączeń zespołu i opis, jak z niego korzystać.
Telefony łączy się szeregowo. Do tego zasilanie maks 12 V. Żeby dzwoniło dorabia się brzęczyki i dodatkowe przyciski, albo kombinować z generatorem 25 Hz 60 V.
Telefon z korbką - generator podłącza się pod słuchawkę, kręcisz korbą to słuchawka wyje. Tak były zrobione aparaty morskie.
Zestaw SD ma w sobie brzęczyki na 4,5 V. 4,5 V, bo można to zasilić baterią płaską w razie W. Były do tego proste zasilacze - transformator, mostek prostowniczy (prostownik) i kondensator filtrujący chyba 470 uF. W aparatach były też schematy połączeń. Zawodziły brzęczyki i styki włącznika słuchawki. Na podstawie schematu zestawu SD można przerobić zwykłe telefony na taki zestaw.
Schemat zestawu CB66 - SD jest w tym wątku Link.
Dziękuję za odpowiedzi, a w jaki sposób połączyć ze sobą te telefony (dyrektorskie) z tarczą, potrzebują dodatkowego zasilania dla dzwonka, gdzie je podać?
Myślę, że najprościej połączyć oba równolegle, zasilając je poprzez dławik od świetlówki (np. takiej 20W, czy 40W) napięciem około 24V. Nie muszą być dyrektorskie, wystarczą zwykłe z tarczą - kręcenie tarczą na jednym powoduje dzwonienie drugiego.
✨ Dyskusja dotyczy wykonania prostego interkomu z funkcją wywołania z dwóch telefonów stacjonarnych Telkom, w tym modeli na korbkę (MB) oraz z tarczą (zestaw sekretarsko-dyrektorski). Do połączenia aparatów na korbkę zaleca się użycie przewodu dwużyłowego, baterii R20 (LR20) oraz podłączenie zgodnie z oznaczeniami zacisków: plus baterii do zacisku 1, minus do 2, linia do zacisków 3 i 4, przy czym odwrotne podłączenie może uszkodzić aparat. Telefony łączy się szeregowo lub równolegle, przy czym modele z tarczą wymagają dodatkowego zasilania dla dzwonka (np. bateria 4,5 V lub zasilacz 24 V z dławikiem). Wywołanie realizuje się przez kręcenie korbką lub tarczą, co aktywuje brzęczyk lub generator sygnału dzwonka. Schematy połączeń i opisy funkcjonowania dostępne są w archiwalnych publikacjach (Radioelektronik 7/1995) oraz na forach elektroda.pl. Ostatecznie zastosowano dwa telefony typu MB, które łatwiej połączyć i zasilić. Wygenerowane przez model językowy.