logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel wystający w rogu ściany w nowym mieszkaniu - do czego służy?

owen1011 11 Sie 2015 21:47 4434 6
  • #1 14915023
    owen1011
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Odebrałem ostatnio nowe mieszkanie. Wszystko gniazdka elektryczne zamontowane.

Moją uwagę przykuł kabel wystający ze ściany w rogu pomieszczenia.
    Do czego on służy ?
    Czy trzeba go podłączać ?

Jeżeli developer założył gniazdko z bolcem w ścianie, to można zakładać, że jest tam odpowiednio podpięte uziemienie ?
  • Pomocny post
    #2 14915046
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    owen1011 napisał:
    Odebrałem ostatnio nowe mieszkanie. Wszystko gniazdka elektryczne zamontowane.

Do czego on służy ?

Jeżeli developer założył gniazdko z bolcem w ścianie, to można zakłądać, że jest tam odpwowiednio podpięte uziemienie ?

Jest to zapewne przewód sterowniczy, na przykład w celach montażu instalacji alarmowej. O ile wisi on wysoko, w narożniku pomieszczeń (w zasadzie wszystkich). Przeważnie skupia się on przy domofonie (dla centralki).

Jeżeli chodzi o gniazda, to w dokumentacji technicznej (protokole pomiarowym) powinny być zawarte takie informacje, my nie wywróżymy jak jest.
  • #3 14915063
    owen1011
    Poziom 10  
    ten przewód znajduje się w rogu w łazience (i drugi w kuchni) na wysokości 50 centymetrów nad ziemią. Mój "fachowiec" powiedział, że tego nigdzie nie będzie podpinał, bo to podpinano dawno temu do metalowych wanien, a mój brodzik od prysznica nie jest metalowy.
    Niestety, nie darzę tego fachowca (nie jest to elektryk) jakimś wielkim zaufaniem, wiec chciałbym się dopytać o to...

Co do gnaizdek, sprawdzę w dokumentacji od developera.
  • #4 14915073
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    owen1011 napisał:
    Do czego on służy ?

Informacja w poprzednim temacie nie wystarczyła?
    Wróżki mają wolne.
  • Pomocny post
    #5 14915080
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    A przepraszam, skojarzyłem nie z tym przewodem.
    Ten przewód o którym kolega wspomina, to przewód do połączeń wyrównawczych.
    Jest koloru zielonego i żółtego?
  • #6 14915086
    owen1011
    Poziom 10  
    chyba tak, w takim razie do czego on służy ? czy trzeba go gdzieś podpiąć w łazience/kuchni ?

Podsumowanie tematu

✨ W nowym mieszkaniu użytkownik zauważył kabel wystający ze ściany w rogu pomieszczenia, który może być przewodem sterowniczym do instalacji alarmowej lub przewodem do połączeń wyrównawczych. Użytkownik zasięgnął opinii fachowca, który zasugerował, że kabel nie będzie podłączany, ponieważ był używany do metalowych wanien, a obecny brodzik nie jest metalowy. Użytkownik planuje sprawdzić dokumentację techniczną od dewelopera, aby uzyskać więcej informacji na temat gniazdek elektrycznych i uziemienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA