logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za kabel? Mieszkanie w stanie deweloperskim z dziwnym kablem

Piliniak 01 Sty 2019 13:14 6924 27
  • #1 17667793
    Piliniak
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,

kupiłem ostatnio mieszkanie i w ścianie mam dziwny kabel. Nikt nie wie co to jest. Może pomożecie?

Obok niego jest światłowód, sygnał DVBT, internet, dwa zwykłe gniazdka.

Co to za kabel? Mieszkanie w stanie deweloperskim z dziwnym kablem Co to za kabel? Mieszkanie w stanie deweloperskim z dziwnym kablem
  • #2 17667801
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Zamieść taką fotkę aby było widać środek kabla, w tej chwili widać sznurek do wciągania i jakiś biały kabel niemożliwy do identyfikacji.
  • #4 17668305
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Odklej tę taśmę to będziesz wiedział.
  • #5 17668400
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    Wygląda na koncentryk w tanim wydaniu.
    Dziś żaden liczący się deweloper tak nie robi.
  • #6 17668507
    Brivido
    Poziom 34  
    W tanim tzn jakim, jak nie robi?
  • #7 17668563
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Brivido napisał:
    W tanim tzn jakim, jak nie robi?

Dziś się robi skrzynki teletechniczne z miejscem nawet na ruter. Każdy mieszkaniec sam decyduje z jakiej sieci i czy oraz jak z "teletechniki" skorzysta:
    Co to za kabel? Mieszkanie w stanie deweloperskim z dziwnym kablem Co to za kabel? Mieszkanie w stanie deweloperskim z dziwnym kablem
    Tylko należy najpierw sprawdzić od kogo kupuje się mieszkanie i wydaje pieniądze życia ;)
    To co widzimy na zdjęciach autora wygląda na standard z początku lat 90-tych.
  • #8 17668711
    Brivido
    Poziom 34  
    No może faktycznie nie jest to puszka do podłączenia ewentualnego gniazda antenowego.
  • #9 17668744
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Brivido napisał:
    No może faktycznie nie jest to puszka do podłączenia ewentualnego gniazda antenowego.

A jeśli nawet to konia z rzędem kto podłączy tak krótki przewód.
    Dziś przy odbiorze mieszkania lokator jest po nim oprowadzany. Dostaje też informacje co i gdzie może podłączyć.
  • #10 17668928
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Zdjęcia lepsze odwiń tą taśmę czy co to tam zawinięte jest .
  • #11 17669322
    mvha
    Poziom 10  
    Na moje oko to jest mikrorurka 7mm ze sznurkiem do zaciągania kabli. Stosowane do zaciągania światłowodów. Mniejsze niż peszel i łatwiejsze do późniejszego zaciągania.
  • #12 17669338
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 867
    mvha napisał:
    Na moje oko to jest mikrorurka 7mm ze sznurkiem do zaciągania kabli. Stosowane do zaciągania światłowodów. Mniejsze niż peszel i łatwiejsze do późniejszego zaciągania.

Wczoraj napisałem to samo i mój post się ulotnił. Jakaś cenzura?
  • #13 17669344
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5158
    @Łukasz-O Rzeczywiście piękne .....na ile taka instalacja podbija cenę mieszkania ?
    @Chupacabra Nie, zapomniałes kliknąć ,,wyślij" :D Albo ,,Mafia Deweloperska" skasowała ?
  • #15 17669413
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    Chociaż jestem tylko operatorem żurawia to na budowie widziałem takie rurki. a moja pani pracująca u dostawcy internetu , bez patrzenia na zdjęcie, po samym słownym opisie stwierdziła: to jest mikrorurka do patchkordów, najpopularniejszy obecnie to SC/AP, SC/SC E2000/ APC
  • #16 17669452
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @Łukasz-O Rzeczywiście piękne .....na ile taka instalacja podbija cenę mieszkania ?

Takie skrzynki są obecnie w Polsce montowane we wszystkich nowych mieszkaniach, bo rozporządzenie ministra tego wymaga.
  • #17 17669553
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 220
    Cowboy zagrabie napisał:
    a moja pani pracująca u dostawcy internetu , bez patrzenia na zdjęcie, po samym słownym opisie stwierdziła: to jest mikrorurka

Coś takiego widziałem jakiś czas temu na świeżej budowie. Tylko sznurka nie było. Nie potrafiłem określić znajomemu - co to jest. No cóż - brak wiedzy wyszedł.

:arrow: Cowboy zagrabie

pozdrów swoją Panią :D
  • #18 17670644
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Chupacabra napisał:

Już znalazłem Link Moderator się popisał.

Nie pozostaje nic innego jak przyznać się do błędu - nie jest to przewód antenowy. Zdjęcie oglądałem na telefonie bez powiększenia.
    No cóż zwracam honor i przepraszam za usunięcie posta.
    Jako zadośćuczynienie przesyłam koledze 100pkt.
  • #19 17671158
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Ciekawy motyw z tą rurką (jeśli to faktycznie rurka) ale jaki jest jej sens skoro obok jest światłowód a podejrzewam że do rurki nic innego nie wejdzie, po co dwa światłowody w jednym "punkcie" :?:

Łukasz-O napisał:
    Dziś się robi skrzynki teletechniczne z miejscem nawet na ruter. Każdy mieszkaniec sam decyduje z jakiej sieci i czy oraz jak z "teletechniki" skorzysta

Łukasz-O napisał:
    To co widzimy na zdjęciach autora wygląda na standard z początku lat 90-tych.

Jak nie zapomnę wrzucę jutro fotki "świeżutkiego" mieszkania gdzie lokatorom doprowadzone wszystkie "usługi" w jedno miejsce do puszek pod telewizorem.
  • #20 17671507
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    mawerix123 napisał:
    Ciekawy motyw z tą rurką (jeśli to faktycznie rurka) ale jaki jest jej sens skoro obok jest światłowód a podejrzewam że do rurki nic innego nie wejdzie, po co dwa światłowody w jednym "punkcie" :?:

Tam jeszcze nie ma światłowodu, jest zwykły sznurek aby go w przyszłości wciągnąć.
    Tylko teraz pytanie, czy to jest główna puszka, czy końcowa? Jeśli końcowa to pół biedy, jeśli główna to porażka.
  • #21 17671647
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Łukasz-O napisał:
    Tam jeszcze nie ma światłowodu, jest zwykły sznurek aby go w przyszłości wciągnąć.

Piliniak napisał:
    Obok niego jest światłowód, sygnał DVBT, internet, dwa zwykłe gniazdka.

#1 ;)
  • #22 17671787
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    A ja piszę o tej konkretnej puszce ze zdjęcia, a tam jest sznurek ;)
    Zwyczajna rezerwa?
    Na jednym z moich zdjęć też są dwa obok siebie :D
    Niemniej jednak warto byłoby wiedzieć, czy to jest zasilanie czy koniec, bo autor tego nie napisał.
  • #23 17672679
    Crazy
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    To jest mikrokanaliza abonencka :) jakby co to wątpie, że będzie działać :) Kiedyś dużo takich zakładałem i w sumie fajna sprawa do wciągania światłowodów jednakże nasi kochani tynkarze zawsze musieli dobić to gdzieś młotkiem (lub posadzkarze) przez co traciła swoją przepustowość :)
  • #24 17673029
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    Crazy napisał:
    jednakże nasi kochani tynkarze zawsze musieli dobić to gdzieś młotkiem

Widziałeś tynkarza z młotkiem ?
    Jest taki system stosowany "u nas" Ale ta "rurka" to idzie tylko z rozdzielni głównej (budynku), do rozdzielni mieszkaniowej, a nie do puszki docelowego gniazda. Nie widziałem żeby stosowano tam "jakiś sznurek" Wprowadzenie właściwej instalacji w niego, nie przedstawia żadnych trudności.
  • #25 17673356
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    kokapetyl napisał:

Jest taki system stosowany "u nas" Ale ta "rurka" to idzie tylko z rozdzielni głównej (budynku), do rozdzielni mieszkaniowej, a nie do puszki docelowego gniazda. Nie widziałem żeby stosowano tam "jakiś sznurek" Wprowadzenie właściwej instalacji w niego, nie przedstawia żadnych trudności.

Uważam podobnie.
    Ta rurka to idzie z ZELP-a do skrzynki teletechnicznej w mieszkaniu (mowa o nowym budownictwie). Natomiast dalej najczęściej stosuje się peszle pod wylewką do gniazd teletechnicznych z wciągniętymi już przewodami (skrętki i koncentryki). W każdej chwili zamiast skrętki można wciągnąć światełko do dowolnego punktu, jeśli koniecznie chcemy mieć ruter w pokoju, a nie w skrzynce teletechnicznej.
    Dlatego to co widzimy na zdjęciach autora jest dziwnym rozwiązaniem.
    Niestety autor stracił chęć współpracy i olał wątek.
  • #26 17673700
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    W sprzedaży są rurki z pilotem , taką dostali instalatorzy i taką założyli, inna sprawa że pracując z teletechnikami zauważyłem dziwną tendencję wyciągania nawet stalowych pilotów z peszla a później świdrowanie kablem
  • #27 17673759
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    Cowboy zagrabie napisał:
    zauważyłem dziwną tendencję wyciągania nawet stalowych pilotów z peszla a później świdrowanie kablem

"świdrowania" ?
    Ja tego osobiście nie robiłem, ale widziałem jak to robi ekipa od światłowodów.
    Wprowadzenie ich do tych rurek długości ok. 20-30 m z różnymi zawijasami zajmuje im "moment"
    Potrzebny do tego jeden pracownik, no jest też i ten drugi, ale on kontroluje tylko ile światłowodu jest już na zewnątrz (w mieszkaniu), i czy to wystarczy.
    Ach teraz zauważyłem że kolega odbił od tematu i mówi zupełnie o czymś innym (peszel)
  • #28 17674407
    Crazy
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    kokapetyl napisał:
    Crazy napisał:
    jednakże nasi kochani tynkarze zawsze musieli dobić to gdzieś młotkiem

Widziałeś tynkarza z młotkiem ?

Pewnie że widziałem, z młotkiem murarskim a jakże :-)

Co do samej mikrokanalizy fajna rzecz jednakże nie o tych grubościach ścianek, zbyt wiele rurek było uszkodzonych. Z czasem przeszliśmy na grubościenna mikrokanalize, która dawała dość dobre efekty nawet dla kabli 4j :-) Co do samego montażu tego w puszce no to niestety gdzieś trzeba to schować by klient był zadowolony, zawsze łatwiej do całej ramki zakupić zaślepkę niż kombinować jak zakryć coś wystającego z ściany z możliwością późniejszego wykorzystania :-) Co do późniejszego spawania to kwestia montera jak później dopasował gniazdo i ukrył światłowód :-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat dziwnego kabla w nowym mieszkaniu, który może być koncentrykiem do kablówki lub mikrorurką do wciągania światłowodów. Użytkownicy sugerują, że kabel może być częścią instalacji teletechnicznej, jednak niektórzy zwracają uwagę na jego niską jakość, porównując do standardów z lat 90-tych. Wskazano, że obecnie stosuje się bardziej zaawansowane rozwiązania, takie jak skrzynki teletechniczne z miejscem na router. Pojawiły się również wątpliwości co do funkcji kabla oraz jego przyszłego wykorzystania, zwłaszcza w kontekście podłączenia do internetu i telewizji. Użytkownicy podkreślają znaczenie dokładnego sprawdzenia instalacji przed zakupem mieszkania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA