logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HT-E350 - Brak dźwieku z dekodera Cyfrowego Polsatu

borsuq7 12 Sie 2015 19:59 2517 10
REKLAMA
  • #1 14917121
    borsuq7
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z prawidłowym podłączeniem kina domowego Samsung HT-E350 z Dekoderem Cyfrowego Polsatu HD5500s oraz telewizor Samsung Smart TV UE50H5500 50. Problem polega na tym, że nie mogę ustawić dźwięku, aby dźwięk szedł przez kino domowe. Nie mogę przestawić dźwięku na kino. Podłączenie:
    Dekoder - HDMI - TV
    Kino domowe - HDMI - TV (HDMI ARC)
  • REKLAMA
  • #2 14917172
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 617
    Włącz w obu urządzenia Anynet + a w tv ustaw wyjście dźwięku jako Hdmi Arc, ustaw głośniki zewnętrzne i powinno działać. Kabel hdmi powinien być w wersji 1.4.
  • #3 14917495
    borsuq7
    Poziom 2  
    Kabel HDMI obsługuje HDMI-CEC, nie wiem w jaki sposób włączyć w Kinie Domowym Anynet+. Funcka Anynet+ jest włączona w TV. Wyszukuję urządzenie, znajduje DVD Theater, jednak później wyskakuje informacja że nie może się połączyć. Z tego co czytałem ten system Antynet+ powoduje zespolenie urządzeń i korzystanie z jednego pilota, tak? Do telewizora dostałem przedłużacz podczerwieni dzięki któremu mogę utworzyć pilot uniwersalny. Czy mam najpierw stworzyć pilot uniwersalny i później spróbować połączyć urządzenia przez TV w wyszukiwaniu Antynet+ czy jest jakiś sposób włączenia tej funkcji w Kinie Domowym?
  • REKLAMA
  • #4 14917882
    intenso
    Poziom 39  
    Kabel w wersji 1.3 też obsługuje Anynet + za to ARC już nie.
  • #5 14917889
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    borsuq7 napisał:
    czy jest jakiś sposób włączenia tej funkcji w Kinie Domowym?

W tym kinie - HT-350 - funkcja Anynet jest pod nazwą HDMI-CEC.

Także należy włączyć (w kinie) HDMI-CEC najprzód, a potem uaktywnić funkcję "Audio Return Chanel" -> ustawić na "Automatycznie".

Powodzenia :_)
  • #6 14918038
    borsuq7
    Poziom 2  
    W Kinie Domowym - Kanał zwr. audio jest ustawiony na "automatycznie", w telewizorze jest włączone Anynet+ a mimo wszystko, kiedy w TV wyszukuję urządzeń Anynet+ wyskakuje mi "DVD Theater". Wyskakuje "Łączenie z urządzeniem Anynet+" i po chwili "Urządzenie Anynet+ nie jest połączone".
  • REKLAMA
  • #7 14918340
    Polon_us
    Poziom 42  
    Na miejscu kolegi użyłbym innego kabla HDMI. Aby ARC działało musi on spełniać wymagania normy HDMI 1.4a lub wyższej. Tak jak już to wspomniał kolega Intenso.

Również można wykonać "reset" kina do ustawień fabrycznych.
  • REKLAMA
  • #8 14919567
    borsuq7
    Poziom 2  
    Kabel jest HDMI 1.4 Zastanawiam się gdzie w menu Kina Domowego można zrobić reset ustawień. Do ustawień mogę wejść jedynie w trybie "USB" i w ustawieniach nie mogę znaleźć takiej opcji. Zastanawiałem się także nad wgraniem nowych sterowników, jednak są aktualne.
  • #9 14919578
    intenso
    Poziom 39  
    Od wgrania najnowszych wersji oprogramowania powinieneś zacząć od samego początku.
  • #10 14919943
    Polon_us
    Poziom 42  
    intenso napisał:
    Kabel jest HDMI 1.4

Mimo wszystko, dobrze byłoby przetestować inny kabel. Dużo problemów spowodowane jest uszkodzonymi kablami lub ich niską jakością.
    Przy okazji, jakiej długości jest ten kabel?
    borsuq7 napisał:
    w ustawieniach nie mogę znaleźć takiej opcji.

Proszę przejrzeć instrukcję tego urządzenia - str. 35
    borsuq7 napisał:
    Do ustawień mogę wejść jedynie w trybie "USB"

Na czas prób z ARC sugerowałbym odłączenie urządzenia USB z kina, o ile takowe jest podłączone.
  • #11 15153930
    Kfatraciq
    Poziom 11  
    Witam,

Borsuq7 udało Ci się rozwiązać problem?
    U mnie niemat identyczna sytuacja. Kino domowe Samsung HT-Z310. Telewizor ten sam -Samsung UE50H5500. Dekoder Cyfrowy Polsat HD5500s.
    Połączenia TV - HDMI - HD5500s oraz TV - HDMI - HT-Z310. Kable HDMI w standardzie 1.4
    U mnie również telewizor potrafi znaleźć urządzenie Home Theater, lecz nie może połączyć.
    Komunikacja jakaś jest, gdyż zmieniając głośność pilotem od TV zmienia się ona na zestawie kina domowego na wyświetlaczu. Brak jednak cały czas dźwięku.
    Może to jednak z tym modelem TV jest jakiś problem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem kina domowego Samsung HT-E350 do dekodera Cyfrowego Polsatu HD5500s oraz telewizora Samsung UE50H5500. Dźwięk nie jest przesyłany przez kino domowe, mimo że podłączenie jest wykonane przez HDMI z obsługą ARC. Użytkownicy sugerują włączenie funkcji Anynet+ (HDMI-CEC) w obu urządzeniach oraz ustawienie wyjścia dźwięku na HDMI ARC w telewizorze. Wskazują również na możliwość problemów z kablem HDMI, zalecając użycie kabla w standardzie 1.4 oraz wykonanie resetu ustawień kina domowego. Inny użytkownik z podobnym problemem z kinem HT-Z310 również nie może uzyskać dźwięku, mimo że telewizor wykrywa urządzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA