logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65/ gdzie i jak wymienić tranz podsw. LCD brak V

DJiM 02 Cze 2005 15:22 1355 6
REKLAMA
  • #1 1544627
    DJiM
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam serdecznie poszukuje informacji na temat lokalizacji tranzystora podswietlania LCD bo w serwisie powiedzieli ze padł i nie ma V ani A na nózce zasilajacej podswietlanie. prosze o informacje nawed na gg 1138983 prawie zawsze na niewidocznym.

Ps: Moze szło by podebrać V z klawiatórki z podswietlania?
  • REKLAMA
  • #2 1545326
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    Trzeba sprawdzic lub wymienić jeden lub dwa elementy:
    Masz na rysunkach:

A..........
    Załączniki:
    • Siemens C65/ gdzie i jak wymienić tranz podsw. LCD brak V v2303.JPG (98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens C65/ gdzie i jak wymienić tranz podsw. LCD brak V v2302.JPG (112.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens C65/ gdzie i jak wymienić tranz podsw. LCD brak V podświetlanie.JPG (75.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1547347
    DJiM
    Poziom 17  
    No mam rozebrany telefon i mam schemat i dokładnie spogladam i nie mam tych elemetów poprostu nie ma elemętu V2303 R1309 moze mam inny typ C65

Ps:Mam inna płyte znalazłem na schemacie i zamieszczam na spodzie róznice schematów i lokalizacje, zgóry dziekuje.
    Załączniki:
    • Siemens C65/ gdzie i jak wymienić tranz podsw. LCD brak V c65.GIF (180.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens C65/ gdzie i jak wymienić tranz podsw. LCD brak V mojc65.GIF (151.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1549555
    DJiM
    Poziom 17  
    Witam, mam jeszcze jeden problem z danym podswietlaniem ze tranzystor BC847BS/BC846S jest uszkodzony to wiem na 100% naszczescie przerwy w druku nie ma :)ale za to problem jest inny. Mianowicie nie dostaje VBOOST <podwyrzszenia napiecia> na nózke 2 pod wyswietlaczem.
    Załączniki:
    • Siemens C65/ gdzie i jak wymienić tranz podsw. LCD brak V vboost.GIF (24.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1550649
    andyka
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam,
    mam ten sam problem i tą samą płytę.
    telefon ruszył po praniu, wszystko chodzi tylko na wyświetlaczu brak podświetlenia.
    Gdzie ten tranzystor leży?
  • REKLAMA
  • #6 1552036
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    DJiM - musi być ten tranzystor v1304.
    A jak tam przerwy ??

Andrzej.
  • #7 1553208
    andyka
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    widzę, że imiennikom trafił się podobny problem.
    zimne luty miałem na płycie wyświetlacza.
    nie miałem wcześniej tej wersji schematu, ktory podałeś, sprawdę co się dzieje za tranzystorem.
    telefon był prany w pralce, i już wszystko idzie poza podświetleniem klawiatury, też zastanawiam się nad zasileniem zklawiatury.
    czy używasz HotAira

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z podświetleniem LCD w telefonie Siemens C65, gdzie brak jest napięcia zasilającego (V) i prądu (A) na nóżce tranzystora odpowiedzialnego za podświetlenie. Użytkownik poszukuje lokalizacji tranzystora podświetlania oraz możliwości alternatywnego zasilania, np. z podświetlenia klawiatury. Wskazano, że uszkodzony może być tranzystor BC847BS/BC846S, a także element oznaczony jako V1304 na schemacie, który jest kluczowy dla podświetlenia. Występują różnice w wersjach płytek i schematów, co utrudnia identyfikację elementów (np. brak elementów V2303, R1309 w niektórych wersjach). Zauważono, że problem może wynikać z braku napięcia VBOOST na nóżce tranzystora pod wyświetlaczem. W jednym z przypadków telefon po praniu działał, ale bez podświetlenia, co sugeruje możliwe zimne luty na płycie wyświetlacza. Dyskutowano również o metodach naprawy, w tym sprawdzeniu przerw w obwodach i użyciu HotAira do lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA