logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

oki microline 320 elite 9 pin - błąd w czasie durkowania

115750 02 Cze 2005 15:26 2038 10
REKLAMA
  • #1 1544639
    115750
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Ostatnio mam prblem z drukarką oki microline 320 elite 9 pin.
    Przy prubie wydrukowania tekstu na niej, drukują się tylko 3-4 pierwsze wiersze i drukarka zatrzymuje się. Zapala się wtedy kontrolka ALARM i 20.

Opisywany problem pojawia się nawet podczas wydruku tesktu - przycisk LINE FEED w czasie włączania - bez podłączenia do komputera!

Może coś pod wałkiem się zaklinowało, tylko nie wiem, jak go wyjąć :(
  • REKLAMA
  • #2 1544665
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Alarm świeci ciągle w momencie kiedy drukarka nie wykrywa papieru, w związku z tym sprawdź czy papier podawany jest poprawnie, czy drukarka była w ostatnim czasie konserwowana??
  • REKLAMA
  • #3 1544712
    115750
    Poziom 20  
    kosmita napisał:
    Alarm świeci ciągle w momencie kiedy drukarka nie wykrywa papieru, w związku z tym sprawdź czy papier podawany jest poprawnie, czy drukarka była w ostatnim czasie konserwowana??

Dziś rano w czasie drukowania zaciął się papier (składanka) tzn. zaczął się marszczyć pod wałkiem. Nie można było tego przepachać nawet papierem złożonym 8x. Odchyliłem więc taką sprężystą osłonę z przodu wałka i wyjąłem jakieś strzępki papieru. Papier już chodził dobrze, ale później wyszedł na jaw ten problem... :(
  • #4 1544723
    kosmita
    A ta plastikowa osłona to jest teraz w drukace czy jej nie ma??
  • REKLAMA
  • #5 1544787
    Pampuch
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    W OKI 320 bardzo często głupiały czujniki papieru i efekt był taki jak opisujesz. Najlepszym rozwiązaniem jest rozebrać drukarkę i dobrze umyć czujnik papieru (parę plastikowych dzwigienek umocowanych w obudowie drukarki). Z mojego doświadczenia unikałbym smarowania tego czujnika, gdyż lepiej działa jak jest czysty i suchy niż jak jest czymś smarowany.
    Sam czujnik znajduje się pod wałkiem, po lewej stronie.

Powodzenia.
  • #6 1546511
    115750
    Poziom 20  
    kosmita napisał:
    A ta plastikowa osłona to jest teraz w drukace czy jej nie ma??

Tak, osłona jest, bo do czyszczenia tylko lekko ją odchyliłem. Osłona znajduje się na dole przy wałku od strony głowicy.
  • #7 1546521
    kosmita
    Niestety chyba bez rozbierania nie obędzie. Powiedz jeszcze jak zachowuje się drukarka kiedy drukuje się z różnych podajników, czyli z kartek pojedyńczych i z podajnika papieru ciągłego. Tak samo za każdym razem czy różnie z różnych podajników??
  • REKLAMA
  • #8 1546581
    115750
    Poziom 20  
    kosmita napisał:
    ... jak zachowuje się drukarka kiedy drukuje się z różnych podajników, czyli z kartek pojedyńczych i z podajnika papieru ciągłego. Tak samo za każdym razem czy różnie z różnych podajników??

Na obu podajnikach jest tak samo. Próbuję teraz wydrukować test i zawiesza się na końcu 4-tej linii :(

Jak wyjąć wałek z tego cuda?
  • #9 1546652
    kosmita
    Jak zdejmiesz obudowe to bardzo łatwo... możesz powiedzieć dokładnie jak się zawiesza.. bo być może drukarka nie zaczyna świecić alarmem a migać??
  • #10 1546723
    115750
    Poziom 20  
    kosmita napisał:
    Jak zdejmiesz obudowe to bardzo łatwo... możesz powiedzieć dokładnie jak się zawiesza.. bo być może drukarka nie zaczyna świecić alarmem a migać??

Myślałem, że można jakoś bez większego demontażu to zrobić :)
    ...
    Udało mi się już rozwiązać problem. Okazało się, że ta zdejmowana listwa z miarką i rolkami, która jest nad wałkiem była źle zamontowana.

Objaw był taki, że po dojściu głowicy do końca wiersza, drukarka przestawała drukować, zapalała się kontrolka ALARM (świecić ciągle) i PITCH 20.

Dzięki za pomoc i zainteresowanie sprawą.
  • #11 1546782
    kosmita
    Cóż cieszę się, w takim razie temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka OKI Microline 320 Elite 9-pin zgłaszała błąd podczas drukowania – zatrzymywała się po wydrukowaniu 3-4 pierwszych linii, zapalając kontrolkę ALARM i PITCH 20. Problem występował nawet przy próbie wydruku testowego z użyciem przycisku LINE FEED bez podłączenia do komputera. Przyczyną była zacięta i marszcząca się pod wałkiem składanka papieru, którą usunięto po odchyleniu sprężystej plastikowej osłony. Pomimo poprawy podawania papieru, problem z zatrzymywaniem się drukarki utrzymywał się. Sugerowano sprawdzenie i oczyszczenie czujnika papieru znajdującego się pod wałkiem po lewej stronie, unikając smarowania, gdyż czujnik działa lepiej czysty i suchy. Ostatecznie okazało się, że źle zamontowana zdejmowana listwa z miarką i rolkami nad wałkiem powodowała zatrzymanie drukarki i zapalenie alarmu. Po poprawnym zamontowaniu listwy problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA