logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop MSI GX660 - ekran czarny, dyski nie działają przy starcie

2zerozero7 30 Gru 2018 21:14 1233 21
  • #1 17664360
    2zerozero7
    Poziom 11  
    Ocena: 69
    Witam
    Od kilku dni mam taki problem - włączam laptopa, ekran czarny nawet nie mignie - dysk też nie startuje.
    Po kilku próbach włączenia uruchamia się. Co może być przyczyną?

W środku dwa dyski:

Dodano po 10 [minuty]:

Laptop MSI GX660 - ekran czarny, dyski nie działają przy starcie Laptop MSI GX660 - ekran czarny, dyski nie działają przy starcie
    Dołączam dwa zdjęcia z crystal dysk info
    Mhdd niestety nie działa ;(
  • #3 17664549
    2zerozero7
    Poziom 11  
    - włączam włącznik podświetla się włącznik , ale wyświetlacz nie wstaje ,dyski nie ruszają . Dopiero po kilku włączeniach i wyłączeniach rusza obraz ruszają dyski . Po kilku takich cyklach pisze bo za każdym razem jak nacisnołem włącznik podświetla się on więc traktuje to jako włączenie co prawda bez uruchomienia obrazu i uruchomienia dysków ale włączenie
  • Pomocny post
    #4 17664553
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    Na samej baterii jak i bez niej to samo?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17664568
    2zerozero7
    Poziom 11  
    Bateria jest zużyta - laptop działa na zasilaczu tylko

Dodano po 1 [minuty]:

enhanced napisał:
    Bez dysków włącza się za każdym razem? On ma zawsze takie problemy z włączaniem czy tylko przy pierwszym uruchomieniu?

Na 10 włączeń jedno uruchamia dyski i wyświetlacz
    Pozostałe 9 nie reaguje nic oprócz lampki w przycisku power

Dodano po 4 [minuty]:

Dziwne to jest bo nie ma tak że przy pierwszym uruchomieniu , dziś robiłem restart i już się nie włączył , dopiero za około 15 razem wstał

Dodano po 3 [minuty]:

Odpinalem.zasilacz podpinalem spowrotem ( sprawdzałem połączenie zasilacza z gniazdem i łączenie go i spowrotem) , nic .! power on power off tylko to działa za którymś razem zalapie , raz jest to power on power off za 10 razem raz piętnastym raz trzecim różnie - loteria

Dodano po 3 [minuty]:

Screenshot działa, ale pisze do was z telefonu i wygodniej było mi zrobić zdjęcie ., Jak się załączy to.wszytko działa ;/ dziwne
  • #7 17665136
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Do sprawdzenia kondensatory.
  • #8 17665150
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    Mostek może padać. Ale może być i włącznik i może zasilanie coś nie tak.
    Wywalić z obudowy i testować bez włąćznika tylko zwierając piny.
    W krakowie masz troche serwisów choćby sk1977
  • #9 17665252
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Sprawdź czy dobrze podałeś model laptopa (a nie np. karty grafiki).
    Jeśli karta grafiki jest na MXM - na początek do podstawienia na próbę sprawna karta.
    Nie podajesz najważniejszej informacji - jaki prąd pobiera płyta w momencie w którym nie pokazuje się obraz (oraz jak ten prąd się zmienia w czasie) oraz czy pojawia się obraz na zewnętrznym monitorze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17665261
    2zerozero7
    Poziom 11  
    Rzeczywiście msi gx 660
    To model laptopa

Dodano po 2 [minuty]:

sk1977 napisał:
    Sprawdź czy dobrze podałeś model laptopa (a nie np. karty grafiki).
    Jeśli karta grafiki jest na MXM - na początek do podstawienia na próbę sprawna karta.
    Nie podajesz najważniejszej informacji - jaki prąd pobiera płyta w momencie w którym nie pokazuje się obraz (oraz jak ten prąd się zmienia w czasie) oraz czy pojawia się obraz na zewnętrznym monitorze.

Nie no nie mam takiej aparatury aby podać prądy , na zewnetrzym monitorze nie działa obraz tak samo jak na wyświetlaczu laptopa
  • Pomocny post
    #11 17665334
    sk1977
    Spec od komputerów
    Włącz i zostaw bez obrazu na kilka, kilkanaście minut. Potem wyłącz i od razu włącz. Sprawdź czy pojawi się obraz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #12 17665359
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Raczej jak masz sentyment do laptopa szukaj dobrego serwisu.
    *lub kogos z forum ogłaszają się

Na jednym z ok. 100-tematów o tym laptopie napisano Link
    Cytat:
    płyta MS-16F11 rev.1.1 chipset PM55 (lub HM55)

Brak SM, tylko po rozwiązaniach firmy MSI ze zbliżonych SM , oparte o te same układy.
    - SM jest obecnie na Elvikom Link
    Cytat:
    MS-16F1 / MS-16F11 Rev: 1.0 Wersja: MS-1V0Y1

U17 -Bios, U27 - kbc

:idea: opisywano tutaj podobne uszkodzenie.
    - pomocne min. Link

Laptop MSI GX660 - ekran czarny, dyski nie działają przy starcie Laptop MSI GX660 - ekran czarny, dyski nie działają przy starcie
  • #13 17665752
    2zerozero7
    Poziom 11  
    sk1977 napisał:
    Włącz i zostaw bez obrazu na kilka, kilkanaście minut. Potem wyłącz i od razu włącz. Sprawdź czy pojawi się obraz.

Narazie od wczorajszego uruchomienia pracuje bez zarzutów ale jak tylko będzie miał problem ze "wstaniem " zrobimy tak jak pan pisze
  • #14 17668446
    2zerozero7
    Poziom 11  
    sk1977 napisał:

Zrobiłem tak jak mówisz oto zdjęcie laptopa - stal 30 minut bez obrazu więc chyba wystarczy, po czym wyłączyłem i włączyłem odrazu Laptop MSI GX660 - ekran czarny, dyski nie działają przy starcie Laptop MSI GX660 - ekran czarny, dyski nie działają przy starcie
    Dyski stoją obrazu brak - ale wydaje mi się że to chyba wina grafiki bo komputer się zawiesił zaczol migotać obraz jakieś artefakty i potem już się nie uruchamia - pewnie po kilkunastu próbach się uruchomi - co o tym myślisz ?

Dodano po 2 [minuty]:

Za drugim razem jak komputer tak stał włączony jak na zdjęciu czyli załączony ale bez reakcji dysków i reakcji grafiki ( nic na wyswietlaczu?) Ponowny restart czyli szybkie wyłączenie i włączenie uruchomiło go .. nie wiem co mam o tym myśleć
  • #15 17668458
    sk1977
    Spec od komputerów
    Jeśli pokazały się artefakty - jest spore prawdopodobieństwo uszkodzenia grafiki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 17668489
    2zerozero7
    Poziom 11  
    lisek napisał:
    Raczej jak masz sentyment do laptopa szukaj dobrego serwisu.
    *lub kogos z forum ogłaszają się

Na jednym z ok. 100-tematów o tym laptopie napisano Link
    Cytat:
    płyta MS-16F11 rev.1.1 chipset PM55 (lub HM55)

Brak SM, tylko po rozwiązaniach firmy MSI ze zbliżonych SM , oparte o te same układy.
    - SM jest obecnie na Elvikom Link
    Cytat:
    MS-16F1 / MS-16F11 Rev: 1.0 Wersja: MS-1V0Y1

U17 -Bios, U27 - kbc

:idea: opisywano tutaj podobne uszkodzenie.
    - pomocne min. Link

Nie wiem czy źle czytam te postyale każdy ma co innego, jeden gniazdo drugi jakieś piny itd. u mnie laptop jest nie otwierany - nikt nie grzebie w bebechach a zasilanie jest. Może i ta płyta jest lipna ale nie znalazłem nic podobnego do mojego problemu - laptop się włącza i działa ale nie za każdym razem

Dodano po 11 [minuty]:

sk1977 napisał:
    Jeśli pokazały się artefakty - jest spore prawdopodobieństwo uszkodzenia grafiki.

Są jeszcze jakieś inne opcje ? Ta grafikę kiedyś to robiliśmy u pana po moim złym wgraniu biosa pamięta pan ten bios ? Ale to było z rok temu ., Od tamtego momentu mam na wyświetlaczu taka kreske ale nie miało to wplywu na użytkowania
    a w codziennej pracy wogole tego nie widać w, czyli co grafika na śmietnik ? Laptop MSI GX660 - ekran czarny, dyski nie działają przy starcie Laptop MSI GX660 - ekran czarny, dyski nie działają przy starcie
    Dziś zauważyłem.ze jest tego więcej a było tylko to jedno są tak plamkami porozrzucane po całym wyświetlaczu

Dodano po 7 [minuty]:

Oczywiście zeby było.jasne
    : byłem.zadowwooony z naprawy ta kreska w l
    Prawym gornym rogu wogole mi nie przeszkadzała i było to we wrześniu 2017 a nie rok temu , chociaż zauważyłem ja prawie odrazu to nie zgłaszałem tego no mi to nie przeszkadzało - było nie widoczne na codzien , Podczas używania programu do badania pixeli wyskakują te plamomkreski. I podczas jakiejś tam gry gdzie kolorystyka się zmienia dynamicznie . Ale tak.jak wspomniałem była tylko ta kreska - dziś to już masa plamek po całej matrycy porozrzucana

Dodano po 33 [sekundy]:

• #17 17668743
    sk1977
    Spec od komputerów
    Pamiętam. Wtedy tylko programowaliśmy VBIOS w karcie.
    Ślady na matrycy wyglądają na wady matrycy - np. odciśnięcia czy uszkodzenia mechaniczne - raczej nie będzie to związane z grafiką (ale na zdjęciach nie wszystko widać).
    2zerozero7 napisał:
    czyli co grafika na śmietnik ?
    - najpierw trzeba sprawdzić czy winna jest grafika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17669073
    2zerozero7
    Poziom 11  
    Będę musiał jakoś się zebrać i podjechać do pana z tym , myślałem że to jakaś pierdola a to jednak coraz bardziej staje się uciążliwe . Na tą chwilę juzwogole nie odpala
  • #19 17669106
    sk1977
    Spec od komputerów
    2zerozero7 napisał:
    Będę musiał jakoś się zebrać i podjechać do pana z tym
    - Zapraszam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 17669360
    2zerozero7
    Poziom 11  
    Jest tak jak pan pisał. Po włączeniu jak sobie pochodzi chwilę ( 10 czy 15 minut ) ponowny restart już go uruchamia załączają się dyski załącza się obraz na wyswietlacz
  • Pomocny post
    #21 17669365
    sk1977
    Spec od komputerów
    W takim przypadku prawdopodobnie grafika padła.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 17682387
    2zerozero7
    Poziom 11  
    Dziwna sprawa to jest bo to wyłączanie i włączanie się " zniknęło " od wizyty u pana ;) dziwne - oczywiście ciesze się i wiem że długo to już nie pociągnie ale naprawdę cuda ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem MSI GX660, który nie uruchamia się poprawnie - ekran pozostaje czarny, a dyski nie startują. Po wielokrotnych próbach włączenia, laptop czasami się uruchamia. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie kondensatorów, problemy z mostkiem, zasilaniem, a także uszkodzenie karty graficznej. Użytkownik zauważa, że laptop działa tylko na zasilaczu, a bateria jest zużyta. Wskazówki obejmują testowanie bez dysków, sprawdzanie połączeń oraz ewentualne wizyty w serwisie. Po pewnym czasie laptop działał bez zarzutów, ale problem z uruchamianiem może powrócić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA