logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Regulacja strumienia świetlnego w zależności od natężenia oświetlenia

solidny' 13 Sie 2015 14:52 1194 0
  • #1 14918859
    solidny'
    Poziom 9  
    Witajcie,

szukam rozwiązania dla systemu regulacji strumienia świetlnego z uwzględnieniem wpadającego światła dziennego.

Mam istniejącą instlację: 2 panele LED (60x60), zasilane driverami prądowymi 2,2A oraz dwie duże powierzchnie typu backlight, oświetlone taśmami LED - jedna powierzchnia zasilana z 3 x LPV-150-12, druga z 1 x LPV-100-12.

Drivery prądowe do paneli mają wejścia DIMM via PWM/ 1-10. Dysponuję też konwerterami z DALI na PWM/ 1-10.

Pomyślałem, że wykorzystam czujnik natężenia oświetlenia, który wystawia na wyjściu DALI (np. DALIeco, PRO IR Quattro, itp), poprzez konwerter DALI->PWM przekażę go do driverów z wejściami DIMM do paneli. Pytanie co zrobić z taśmami LED? Drivery napięciowe z wejściami DALI DIMM? Jakiegoś LCM'a z MW? Czy mogę użyć jednego drivera z wejściem ściemnialnym, a resztę podzielić na sekcje i obsłużyć wzmacniaczami?

Może macie inne doświadczenia, jak najprościej doposażyć opisaną instalację w tę funkcjonalność (auto ściemniania względem światła dziennego).

Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam,
    solidny.
REKLAMA