logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aprilia RS 50 [2007] - Montaż wyświetlacza biegów Datatool DIGI

konradxdx 15 Sie 2015 15:27 2043 3
  • #1 14922861
    konradxdx
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam.Mam 16 lat i uczę się jeździć na motorowerze aprilia rs 50 z roku 2007. Dużym problemem dla nowicjusza takiego jak ja jest brak wyświetlacza biegów. Widziałem w internecie coś co nazywa się "Datatool DIGI" ale nie wiem czy będzie to pasowało do aprilki i jeśli tak jak to zamontować. Jestem także w stanie zrobić coś takiego jeśli naprowadzicie mnie na schemat takiego urządzenia czy coś w tym stylu. (ogarniam podstawy elektroniki oraz znam się trochę na mikrokontrolerach avr). Z góry dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    #3 14922994
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2555
    Ten wyświetlacz biegów wymaga silnika wyposażonego we wskaźnik położenia wałka krzywkowego skrzyni biegów z osobnymi stykami na bieg, więc praktycznie nadaje się do chińskich silników które takie czujniki mają w standardzie.
    Niestety silnik Piaggio nie posiada możliwości zamontowania takiego czujnika.
    Pozostaje montaż wyświetlacza działającego na zasadzie pomiaru przełożenia (odczyt prędkości pojazdu i prędkości obrotowej silnika), tyle że zapłon nie posiada odpowiedniego wyjścia do podłączenia obrotomierza. Fabryczny obrotomierz bierze sygnał obrotów z zasilania CDI lub alternatora.
    Naucz się pamiętać na którym biegu jeździsz, a zapomnisz o konieczności montowania takich gadżetów.
  • #4 14923011
    konradxdx
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    szkoda że nie się nie da bo ułatwiłoby mi to naukę :) ale dzięki za pomoc
REKLAMA