logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

arduino ethernet shield - ethernet shield blokowany przez switch sieciowy

hawker1 15 Sie 2015 20:55 2496 9
REKLAMA
  • #1 14923496
    hawker1
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witajcie
    Mam poważny, niezrozumiały problem z arduino, a właściwie chyba ethernet shield`em. Otóż zakupiłem kiedyś na znanym profilu aukcyjnym eternet shield`a z opisem na naklejce 09/44. Moduł działa świetnie, żadnych problemów. Ostatnio dokupiłem kolejnych kilka modułów, z tym, że mają one oznaczenie 14/31. Na pierwszy rzut oka działały również, ale tylko do momentu próby podłączenia ich do komputera przez switch sieciowy (nowy tp-link TL-SF1008D). Podpięte do komputera w ten sposób nie mają z nim łączności. Po wgraniu przykładu UDP Send Receive String w serial monitor brak jest jakichkolwiek wyników. Jeżeli moduł jest podpięty prosto do komputera, pomijając switch wszystko ładnie działa.

Kable są w porządku, sprawdzane różne, na wszystkich to samo.

Ta sama sytuacja występuje po podłączeniu shielda do innego arduino (sprawdzałem kilka wersji Mega i jedno UNO). Wystarczy tylko zamienić ethernet shield`a na wersję 09/44 i wszystko działa. Wizualnie płytki nie różnią się zbytnio, na płytce 09/44 jest jeden rezystor smd 10k którego nie ma na wersji 14/31, na której pola lutowania rezystora są połączone ścieżką. Przecięcie ścieżki i wlutowanie tam rezystora 10k nie zmienia sytuacji. Dodam, że sprawdziłem kilka płytek 14/31 (wszystkie wcześniej nieużywane) i żadna z nich nie działa poprzez switch czy też router.

Załączam zdjęcie obu płytek, po lewej oznaczona markerem OK jest sprawna. Nad przyciskiem reset jest widoczny rezystor o którym pisałem wcześniej.
    Macie jakieś sugestie i pomysły?
    Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 14923688
    Roman.Adamski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kable są w porządku?
    Czy aby na pewno użyto kabla pin to pin a nie cross.
  • REKLAMA
  • #3 14923743
    hawker1
    Poziom 11  
    Tak jak pisałem wcześniej kable są w porządku, testowałem proste i crossy. W ustalonej konfiguracji połączeń wymiana płytki na inny "typ" załatwia sprawę, więc problem musi leżeć właśnie w ethernet shield`zie. Tylko dlaczego? kilka płytek tego samego "typu", wszystkie nowe i mają ten sam problem.. Może trzeba by coś w kodzie dodać? n
  • #4 14923751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 14923777
    hawker1
    Poziom 11  
    ustawienia sieciowe.. Konfiguracja była testowana na dwóch komputerach, w obu ten sam wynik. IP przypisane ręcznie (192.168.1.2 dla komputera i 192.168.1.177 dla arduino, czyli domyślne z przykładu UDP Send Receive String). Konfiguracja raz ustawiona nie była zmieniania, jedynie podmieniane były płytki, po podmianie oczywiście układ był restartowany, tak samo jak serial monitor.
    Kod: Python
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #6 14923802
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Sprawdzałeś wire sharkiem co się dzieje?
  • #7 14923823
    hawker1
    Poziom 11  
    piotrva, nigdy nie słyszałem o tym programie, z pewnością przetestuję. Ale zastanawia mnie co ma on wykazać, skoro łączność jest (z płytką 09/44) lub jej nie ma (z płytką 14/31). Dobrym testem byłoby gdyby ktoś kto ma płytkę 14/31 zrobił test podłączając ją pod switcha...

Dodano po 18 [minuty]:

Ciekawa sytuacja- sprawdziłem w domu podłączając arduino po kablu do routera TL-WR2543ND z wgranym DD-WRT i działa na płycie 14/31. Co prawda laptop jest podłączony nie po kablu, tylko po wifi (nie mam drugiego kabla w domu).
  • #8 14924839
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    To wskazuje ewidentnie na problem z konfiguracją sieci, a nie ze sprzętem (albo inaczej - sprzęt może coś zmieniać po stronie sieci).
    A program Wireshark pomoże Ci zdiagnozować co z siecią jest nie tak.
  • Pomocny post
    #9 15367546
    Tehnicni
    Poziom 1  
    Pozdrav vsem
    Sem iz Slovenije. Google translate zelo dobro prevede iz Poljskega na Slovenski, zato bom probal pisati kar v Slovenskem jeziku.

Imam enake probleme s TL-SF1008D. Oznaka (na ethernet konektorju) mojih Ethernet shiled je 14/10. Imam 3 enake shielde, eden je na Uno, drugi na Mega in Unicast UDP ne deluje. Na drugem Mega je na videz enak shield vendar kupljen kako leto prej in v UDP Unicast prav tako ne deluje. UDP Broadcast deluje na vseh.
    Ko Arduine priklopim na D-LinkDES-1005D vse deluje brez problemov.

Verjetno je problem v verziji čipa W5100, na mojih shieldih je PHJC7-010

10K upor nad reset tipko je vezan med resetom Arduina (spodnji pin) in resetom W5100 (zgornji pin) in omogoča, da se Arduino zanesljivo resetira, ne resetira pa se W5100. Sam uporabljam drugačno rešitev, ki omogoča softverski reset W5100.
    1. prerezati povezavo med Arduino in W5100 (pod 10K)
    2. 10k zamenjati s 560K (470k do 1M)
    3. Tranzistor BC557 B povezati na Reset Arduina, E na reset W5100, C na maso
    4. Med reset W5100 in maso 100nF

Na sliki je upor 560k vezan med Reseto W5100 (E BC557) in +5V (pull up resistor) kar je v bistvu isto kot na reset Arduina
  • #10 15482119
    hawker1
    Poziom 11  
    nie udało się w 100 procentach rozwiązać problemu. Jedyne co pomogło to zastąpienie switcha innym, starym Cisco kupionym za kilka złotych w internecie.
    Temat zamykam, dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowymi modułami Ethernet Shield (oznaczenie 14/31), które nie łączą się z komputerem przez switch TP-Link TL-SF1008D, podczas gdy starsze moduły (09/44) działają poprawnie. Połączenia były testowane z różnymi kablami, a konfiguracja sieciowa była poprawna. Użytkownik zauważył, że nowe moduły działają, gdy są podłączone bezpośrednio do routera, co sugeruje problem z kompatybilnością z przełącznikiem. Inny uczestnik dyskusji zasugerował, że problem może leżeć w wersji chipu W5100, a także w konfiguracji sieci. Ostatecznie, użytkownik rozwiązał problem, zastępując switch starym modelem Cisco.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA