logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 1100 - trzy diody świecą, błąd krytyczny po czyszczeniu drukarki

MuNiO 02 Cze 2005 19:45 2416 8
REKLAMA
  • #1 1545291
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Witam

Dostalem w rece taka drukarke, podczas pracy strasznie glosno piszczala i takie tam, drukowala po jednej kartce w odstepie 40 sekund

rozebralem ja na czesci skladowe wyczyscilem , odpowiednio przesmarowalem i zlozylem

teraz pojawil sie problem w postaci fatal error (pala sie wszystkie 3 diody)
    po nacisnieciu podswietlanego przycisku (zapala sie ta dioda pod przyciskiem)

czy moze ktos mnie naprowadzic jak to mniej wiecej usterka ? bo nie wiem gdzie szukac

zmieniłem temat
    kosmita
  • REKLAMA
  • #2 1545319
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1545446
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Uszkodzony kolego masz laser skaner.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1545612
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    MuNiO napisał:
    Witam

Dostalem w rece taka drukarke, podczas pracy strasznie glosno piszczala i takie tam, drukowala po jednej kartce w odstepie 40 sekund

rozebralem ja na czesci skladowe wyczyscilem , odpowiednio przesmarowalem i zlozylem

teraz pojawil się problem w postaci fatal error (pala się wszystkie 3 diody)
    po nacisnieciu podswietlanego przycisku (zapala się ta dioda pod przyciskiem)

czy moze ktos mnie naprowadzic jak to mniej wiecej usterka ? bo nie wiem gdzie szukac

odstęp wynika pewnie z niemożliwości rozkęcenia lustra obrotowego
    rozebrać i przemarować
    powinno pomóc
    pozd
  • #5 1546489
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Generalnie skonczy sie wymiana modulu lasera. Smarowanie w tym przypadku na dlugo nie pomoze o ile wogole pomoze.
  • #6 1547110
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Kazik napisał:
    Generalnie skonczy się wymiana modulu lasera. Smarowanie w tym przypadku na dlugo nie pomoze o ile wogole pomoze.

miałek kiedyś drukare z zatartym lustrem obrotowym
    rozebrałem
    bobrze wyczyściłem
    przesmarowałem takim smarem do wysoko obrotowych łozysk
    jest on troche mniej gęsty od zwykłego
    i chodzi dotej pory
    cichutko jak mysz w kościele
    chodzi ponad rok
  • #7 1547200
    MuNiO
    Poziom 26  
    czesciowo juz ja uruchomielem

1. modul lasera dziala , nikt mi nie powiedzial ze nalezy mechaniczne go odbezpieczyc !! jest plastykowa przeslona ktora zaslania diode

2. jest problem z czujnikiem papieru , trzeba wymienic krzywke

3. jakims cudem gzalka nie grzeje :(

4. wydruk testowy wychodzi ale cala kartka jest pokryta tonerem (prawie czarna) ktory mozna zetrzec palcem

5 . czy grzalka powinna miec folie brazowa czy siwa ?

co dalej robic ?
  • REKLAMA
  • #8 1547356
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    plastikowa przesłona sama się odsłania jak włożysz toner.
    Brązowa folia jest lepsza (są szare, które w ogóle nie zapiekają!).
    Za słaby docisk grzałki (np. wytarte łożyska), czy grzałka jest w ogóle zimna ?
  • #9 1550935
    MuNiO
    Poziom 26  
    grzalka jednak grzeje , zapomnialem ze dociska sie ja takimi dwoma plastykowymi zapieciami

pokrywa przednia odchylana otwiera laser a nie zespol tonera

mam jeszcze jeden problem , w gornej czesci kartki pojawiaja sie szare przebarwienia

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet 1100 miała problemy z bardzo długim czasem drukowania (około 40 sekund na stronę) oraz głośnym piszczeniem. Po rozebraniu, wyczyszczeniu i nasmarowaniu mechanizmu problem uległ zmianie – pojawił się błąd krytyczny sygnalizowany świeceniem trzech diod. Przyczyną pierwotnych problemów był prawdopodobnie uszkodzony lub zatarte lustro obrotowe, które wymagało rozebrania i nasmarowania specjalnym smarem do łożysk wysokich obrotów. W dalszej diagnostyce okazało się, że moduł lasera działa, ale wymaga mechanicznego odbezpieczenia plastikowej przesłony zasłaniającej diodę laserową. Wystąpił też problem z czujnikiem papieru, wymagający wymiany krzywki. Grzałka fusera początkowo nie grzała, co wynikało z braku docisku plastikowymi zatrzaskami, a jej folia powinna być brązowa (szara folia może nie zapiekać tonera). Po poprawnym montażu grzałka działa, jednak na wydrukach pojawiają się szare przebarwienia w górnej części kartki. Wskazane jest dalsze sprawdzenie docisku grzałki oraz ewentualna wymiana modułu lasera, gdyż smarowanie może być tylko tymczasowym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA