logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 128 WRL - brak wysyłania SMS, operator Orange, środki na karcie są

synology1 17 Sie 2015 20:52 14838 9
REKLAMA
  • #1 14928123
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 146
    Witam zwracam się z pytaniem czy ktoś z was miał podobna sytuację.Zainstalowana centrala Integra 128 WRL operator Orange.Wszystkie powiadomienia sms dochodziły prawidłowo .Od tygodnia jest problem znajomy poinformował mnie że sms nie dochodzą.Odpaliłem zdalne połączenie po GPRS centrala odpowiedziała połączyłem się
    z systemem i okazuje się że po zdarzeniu widnieje komunikat błąd wysyłania SMS.Zrobiłem zdalnie test powiadomienia niestety komunikat ten sam błąd wysyłania SMS.Zadzwoniłem do biura obsługi poinformowano mnie ze środki na karcie są i konto jest aktywne.A co ciekawe to system przekazuje informacje sms na zaprogramowane numery (np wiadomości sieciowe)podczas zdarzenia w histori jest wpis błąd wysyłania sma może ktoś z was miał podobny problem i poradzi co można jeszcze sprawdzić. Integra 128 WRL - brak wysyłania SMS, operator Orange, środki na karcie są
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14928839
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Skoro działają na karcie usługi (GPRS), to głównym podejrzanym byłby numer centrum SMS.
  • REKLAMA
  • #3 14928889
    synology1
    Poziom 16  
    fred4u napisał:
    Skoro działają na karcie usługi (GPRS), to głównym podejrzanym byłby numer centrum SMS.

Ale SMS które zostają wysyłane np przez operatora dochodzą na te telefony w których ustawiłem opcję przekazywania.Dodatkowo przeprowadziłem test wysyłając wiadomość z telefonu nie uprawnionego na nr telefonu w centrali alarmowej.Centrala odesłała mi wiadomość,dodatkowo przepisałem jeszcze raz nr centrum .W opcji powiadomienia ustawiłem w celu sprawdzenia dodatkowo dwa te same numery ale z różną konfiguracją prefiksa np:
    +48333333333
    48333333333
    333333333
    zobaczymy czy pomoże jeśli nie będzie działać to pozostaje chyba wymiana tymczasowo innej karty sim innego operatora może macie jeszcze jakieś pomysły które mógłbym zdalnie wypróbować ?
  • Pomocny post
    #4 14929516
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    To rzeczywiście wygląda bardzo dziwnie. Skoro potrafi coś-tam wysłać SMSem, to dlaczego nie wychodzą powiadamiania?..
    Spróbowałeś zrobić pełny restart centrali? Tzn. pełne zdjęcie zasilania, lub chociaż zapis ustawień do Flash'a?
  • #5 14929744
    synology1
    Poziom 16  
    Właśnie zamierzam wybrać się na obiekt spróbuję tak jak kolega napisał zrobić. Być może restart centrali pomoże na wszelki wypadek wezmę inne karty startowe. Dziękuję i pozdrawiam.
  • #6 14933120
    synology1
    Poziom 16  
    Witam problem rozwiązany pomogło całkowite wyłączenie centrali,wyjęcie karty sim i przełożenie jej do telefonu następnie wysłałem sms .Ponownie włożyłem kartę sim do gniazda uruchomiłem centrale, SMS zaczęły wychodzić ze zdarzeniami z centrali.Tak naprawdę nie wiem co było powodem ważne że chodzi dziękuje wszystkim za porady odnośnie mojego problemu pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 14940168
    GregZorbaEmmanuelYork
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Zaprogramuj restart GSM-a
  • #8 14941222
    synology1
    Poziom 16  
    Automatyczny restart GSM miałem ustawiony już na etapie programowania na restart automatyczny co 6 godzin.Pomogło dopiero to co wyżej napisałem nawet serwis satel zdalnie logował się w celu usunięcia usterki pomogło fizycznie wyciągnięcie karty sim.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14941364
    GregZorbaEmmanuelYork
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Tak przyjrzałem się dokładniej i wygląda na zwiechę OS-a w SIM-ce. Pamiętaj że to karta SIM wysyła i odbiera sms-y, wystarczy że dostaniesz spreparowanego SMS-a i potrafi SIM wywalić w kosmos. Przełożenie karty odłączyło ja od zasilania. Dzisiaj sprawdzę czy na WRL-ce restart wyłącza zasilanie sim-ki. Zaintrygowałeś mnie ;).
  • #10 14941649
    synology1
    Poziom 16  
    Jeśli możesz sprawdzić i podzielić się testem będę wdzięczny, być może ktoś będzie w podobnej sytuacji . Poniżej log zdarzeń po restarcie centrali tak jak widać test wybranych numerów i powiadomienie działa.
    P.s
    Kiedy system nie jest monitorowany przez agencję Ochrony zawsze proponuje znajomym aby realizować powiadomienie głosowe.Nie zawsze można na sms liczyć a powiadomienie głosowe ma zawsze priorytet wyższy w sieci dla tego warto o tym pamiętać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z centralą alarmową Integra 128 WRL, która przestała wysyłać powiadomienia SMS przez operatora Orange, mimo że środki na karcie SIM były dostępne. Po zdalnym połączeniu z systemem stwierdzono błąd wysyłania SMS. Użytkownik próbował różnych konfiguracji numerów centrum SMS oraz testował wysyłanie wiadomości, ale problem nie ustępował. Ostatecznie, po całkowitym wyłączeniu centrali, wyjęciu karty SIM i przetestowaniu jej w telefonie, a następnie ponownym włożeniu do centrali, SMS-y zaczęły być wysyłane poprawnie. Użytkownik zasugerował również, że w przypadku problemów z SMS-ami warto rozważyć powiadomienia głosowe jako alternatywę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA