logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra128wrl -nie dziala sterowanie i sprawdzenie stanu przez SMS

cisowa 28 Lis 2015 20:46 1626 15
REKLAMA
  • #1 15193149
    cisowa
    Poziom 10  
    Witam
    Zainstalowalem I128WRL mam podpiete do niej kilka czujek + kontaktron + klawiatura (system w trakcie instalacji, wiec brak jeszcze syren itp). FW mam najnowszy (1.14). I tak:
    Ogolnie instalacja wyglada na zrobiona poprawnie: Zalaczanie/wylaczanie czuwania dziala z klawiatury.
    Powiadomienia o naruszenia alarmu rowniez. (chodz z pewnym opoznieniem). Poziom sygnału GSM: 25%. Wiem -> nie duzy, ale jak wysylam SMS z komorki do centrali to dostaje potwierdzenie "dostarczono". Problem mam natomiast ze sterowaniem alarmem poprzez SMS.
    Jesli wysle sms o tresc "1111" to dostaje odpowiedz z centrali o tresci: +4850xxx:1111 ale w systemie nic sie nie dzieje. Alarm nie uzbraja sie. Tak samo jesli wysle 0000. Dostaje po chwili SMS'a ale centrala nie reaguje. Jak wysle SMS o sprawdzenie stanu Stref o tresci "TOMEK". To tez dostaje odpowiedz podobna, ale brak dodatkowych informacji o stanie alarmu.
    W sumie piszac wlasnie sprawdzilem, ze jak wysle jakikolwiek tekst, to dostaje odpowiedz zwrotna z ta trescia.
    Prosze o pomoc, bo niestety alarm jest do domku letniskowego, a tam temperatura zewnetrzna = wewnetrznej
    Załączniki:
    • Integra128wrl -nie dziala sterowanie i sprawdzenie stanu przez SMS Sterowanie.png (41.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15193656
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    . Numer centrum sms musi być z +48. Zobacz też jakie komunikaty masz w rejestratorze zdarzeń. Tak na marginesie Satel zrobił sobie strzał w kolano z softem 1.14 bo telefon na tym oprogramowaniu działa beznadziejnie. Polecam wgranie wersji 1.13
  • #3 15193977
    cisowa
    Poziom 10  
    luk9753 napisał:
    . Numer centrum sms musi być z +48. Zobacz też jakie komunikaty masz w rejestratorze zdarzeń. Tak na marginesie Satel zrobił sobie strzał w kolano z softem 1.14 bo telefon na tym oprogramowaniu działa beznadziejnie. Polecam wgranie wersji 1.13

To wtedy nie odpisywałby na smsy. A działa powiadamianie. Z tego co sie zorientowalem, to on mi po prostu forwarduje SMS, ktore dostaje (przez opcje Prz.SMS).

Pytanie, czy moze powinnienem skonfigurowac jakies virtualne wejscia/wyjsca aby to dzialalo? Zalaczam moja konfiguracje (tak jak pisalem, system w rozbudowie)

Na prawde bede wdzieczny za pomoc.
    Załączniki:
    • Integra128wrl -nie dziala sterowanie i sprawdzenie stanu przez SMS WE_WY.png (22.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 15194525
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1274
    Może być tak że system traktuje numer z którego przychodzi sterowanie jako obcy. ( źle wpisany/ nie zaznaczony na liście do sterowania)

luk9753 napisał:
    Zobacz też jakie komunikaty masz w rejestratorze zdarzeń

Dokładnie. Jakoś nie widzę by kolega zastosował się do tej rady.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 15195421
    cisowa
    Poziom 10  
    suworow napisał:
    Może być tak że system traktuje numer z którego przychodzi sterowanie jako obcy. ( źle wpisany/ nie zaznaczony na liście do sterowania)

luk9753 napisał:
    Zobacz też jakie komunikaty masz w rejestratorze zdarzeń

Dokładnie. Jakoś nie widzę by kolega zastosował się do tej rady.
    Pozdrawiam

Jutro wkleje, bo mam na innym komputerze. Dodalem na wszelki wypadek +48. I co sie okazało. To jakas masakra. Kontrolowanie zaczelo działać, ale powiadamianie przestało. Włączyłem podglad zdarzeń i jak dostawał SMS kontrolujace "1111" podejmował akcje i uzbrajał alarm. Dostałem równiez porządne potwierdzenie smsem o zakonczeniu akcji. ale jak wywołałem alarm, to nie przyszło powiadomienie (z tego co pamietam był komunikat "problem z wysłaniem SMS na Telefon 1". Zasieg na pewno był (i to nawet na poziomie 50%).

Ustawiłem równiez sms o tresci "stan" aby dostawac informacje o stanie systemu.
    (w miedzy czasie flash był przepalany na pewno z 2 razy)
    Wysłałem i komunkat "przyszedł nieznany sms sterujacy". Poszedlem wyłączyc zasilanie, odłączyłem aku, wyjałem SIM, i potem spowrotem. No i odziwo przyszedł sms o stanie systemu...

Inny problem: ustawiłem jako text SMS do połączenia GSM do DloadX słowo "dload". I znowu to samo. Jak wysle SMSa to informacja, ze SMS o tresci nieznanej. Tym razem restart zasilania nie zadziałał.

Na dzien dzisiejszy:
    a. Sterowanie działa
    b. Powiadamianie (czasami)
    c. Połączenie z serwerem Dloadx (nie)

Ustawiłem restart GSM co 4h.

Moze faktycznie wersja 1.14 jest jakas bug-gogienna...
  • #6 15198758
    cisowa
    Poziom 10  
    Tak jak obiecalem, dokladam logi. Ciekawe przypadki zaznaczylem na czerwono.
    Jeden ciekawy przypadek:
    14:00 -> powiadomienie poszlo na telefon 1
    14:07 -> juz powiadomienie nie poszlo.
    Nie mowie juz o telefonie "2". Ktory na pewno jest poprawny.
    Dzisiaj co ciekawe (nie zmienialem nic w konfiguracji) dostaje informacje o zaniku zasilania (i to 2 razy). Sprawdzenie stanu zdalnie tez dziala.
    Czy to ze moc sygnału jest czasami "25%" to moze byc w tym problem? Pytanie, czemu nie probowal wyslac "4" razy tak jak to skonfigurowalem.
    Załączniki:
    • Integra128wrl -nie dziala sterowanie i sprawdzenie stanu przez SMS zdarzenia.png (185.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 15199218
    cisowa
    Poziom 10  
    dwa razy napisalem, ze mam wersje 1.14 (pierwszy post, drugie zdanie).
    +48 nie rozwiazal do konca problemu. (centralka zachowuje sie losowo. Raz wysyla, odbiera a w tej samem sekundzie pisze, ze ma problem z wyslaniem). Zobacz co sie stało o 14:00. Wyslal do jednego a do drugiego juz nie dal rady. Czasami jest tak, ze do pierwszego nie da rady wyslac, i nie probuje ponownie (a mam ustawione na ilosc kolejek =4). Tak samo ignorowal mi smsy, ktore przychodzily do tego aby wytrigerowac komunikacje GPRS do komputera z zainstalowanym dloadem (po przepaleniu FW i AC cycle). Po prostu pisal "przyszedl sms o nieznanej tresci".
  • #9 15199238
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Czytałeś zdanie z drugiego postu?:Tak na marginesie Satel zrobił sobie strzał w kolano z softem 1.14 bo telefon na tym oprogramowaniu działa beznadziejnie. Polecam wgranie wersji 1.13.
  • #10 15199477
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1274
    cisowa napisał:
    dwa razy napisalem, ze mam wersje 1.14 (pierwszy post, drugie zdanie)

Przepraszam, przeoczyłem.
    Ale jak widać kolega też nie doczytał :)
    krzysiozak napisał:
    Czytałeś zdanie z drugiego postu?:Tak na marginesie Satel zrobił sobie strzał w kolano z softem 1.14 bo telefon na tym oprogramowaniu działa beznadziejnie. Polecam wgranie wersji 1.13.

Tak czy inaczej testowanie przy słabym zasięgu mija się z celem. Czyli 1.13 a potem jak nie pomoże zmiana operatora/ zmiana lokalizacji centrali( o ile to możliwe)/ antena.
  • #11 15199540
    cisowa
    Poziom 10  
    Alez ja wszystko czytam dokładnie :) i zacząłem juz przygotowywac sie do downgradeu 1.13. A dzisiaj kupilem karte Play :) Niestety działka oddalona jest jakies 30 min....
    Ale z racji profesji wolałbym wiedziec (a tego nie znalazłem na stronie satela bo dokumentacja na stronie dla instalatorow zawiera zmiany jakie nastapiły w dokumentacji a nie w kodzie i w funkcjonalnosci i co najwazniejsze jakie defekty zostały naprawione). Sprobuje wrocic do 1.13 ale jako user fajnie byłoby wiedziec z czego zrezygnowałem wracajac do 1.14.

Krzysiozak, co masz na mysli z kiepska wersja 1.14. Czy to nie tylko ja mam takie bazowe problemy? :)
  • #13 15201120
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Zaczęto wytykać sobie na tym forum: co? kto? z czego? i z jakim zrozumieniem
    przeczytał. Poniżej to nie jest moja myśl tylko cytat. Który zile zrobiłem.
    Cytat:

Krzysiozak, co masz na mysli z kiepska wersja 1.14. Czy to nie tylko ja mam takie bazowe problemy? :)

Cytując poniżej chciałem, zwrócić delikatnie założycielowi tematu: że też nie przeczytał wszystkiego, z uwagą, i choć sam, zwraca uwagę.

luk9753 napisał:

I proszę się nie gniewać i nie obrażać.
  • #14 15202030
    cisowa
    Poziom 10  
    Wydaje Krzysiozak, ze za bardzo eskalujesz problem. Wydaje sie, ze nie ma tutaj wrogiego wytykania, wyzywania. Sugestie zobaczylem, ale chcialem krokami rozwiazac sprawe. I w/g mnie nikt na nikogo sie nie gniewa ;) Ja tam nie czuje sie obrazony. I wszystkim dziekuje za sugestie i pomoc!!!
    :)
  • #15 15202372
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Co tracisz wraz z softem 1.14 nikt nie wie bo Satel nie informuje instalatorów o ,,detalach" zmienianych w oprogramowaniu. Takie błędy wysłania SMS nie zdarzają się tylko Tobie. Średnio montuje jedną WRL-kę na tydzień i we wszystkich przypadkach nawet na zasięgu 75% wychodzą kwiatki w postaci ze centrala wywali błąd przy próbie wysłania na drugi numer. Próby kontaktu z serwisem iuzyskanie informacji ,,why Satel why ?!" powodują utwierdzenie się w tym ze producent ten traktuje swoich żywicieli w postaci instalatorów jak idiotów.
  • #16 15203612
    cisowa
    Poziom 10  
    Dzieki luk9753. W sumie HW jest na gwarancji. Jesli 1.13 nie bedzie działało zgodnie z tym co mowia ze powinno działac, to nie bede miał skrupółow oddac do reklamacji. Za darmo centralki nie dostalem. Niech sie mecza. A negatywne wpisy na forach da im troche do zrozumienia.
    Rafal

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system alarmowy Integra128WRL, który działa poprawnie z klawiaturą i czujkami, ale napotyka problemy z kontrolowaniem alarmu przez SMS. Mimo że otrzymuje potwierdzenia dostarczenia SMS-ów, centrala nie reaguje na komendy sterujące. Użytkownik zauważył, że po dodaniu prefiksu +48 do numeru telefonu, kontrolowanie alarmu zaczęło działać, ale powiadomienia o alarmie przestały przychodzić. Wersja oprogramowania 1.14 wydaje się być problematyczna, a użytkownicy sugerują powrót do wersji 1.13. Problemy z zasięgiem GSM (25-50%) oraz błędy w wysyłaniu SMS-ów są również poruszane. Użytkownik planuje downgrade oprogramowania oraz zmianę operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA