logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrofonu pojemnościowego do wokalu z USB do 250 zł: NOVOX NC-1 czy BEHRINGER C1U?

spidervx 19 Sie 2015 11:28 2505 4
REKLAMA
  • #1 14931797
    spidervx
    Poziom 8  
    Witam,
    chciałbym zakupić mikrofon pojemnościowy do nagrywania wokalu.
    Budżet ~250 zł [ wiem, że to mało jak na mikrofon do nagrywania śpiewu... chcę spróbować najpierw czy mi się spodoba, jak wszystko będzie wyglądać ].

Znalazłem na internecie różne mikrofony, najbardziej zainteresowały mnie te dwa:
    NOVOX NC-1
    BEHRINGER C1U

Zależy mi na tym, żeby posiadały bezpośredni kabel USB do mojego laptopa.
    Który z tych powyższych byłby najlepszy do nagrywania "śpiewu" ?
    Czy może całkiem inny byście polecili ? :]

Czytałem też, że mikrofon na nagrywania głosu powinien mieć wyjście audio/słuchawkowe... wytłumaczył by ktoś po co ? :/

Proszę o pomoc i wyrozumiałość.

Dodano po 11 [minuty]:

NOVOX NC-1 [ciach]
    BEHRINGER C1U [ciach]
    Moderowany przez adambyw:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14932081
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Oba powyższe mikrofony dla mnie dyskwalifikuje brak wyjścia słuchawkowego, a co za tym idzie możliwości odsłuchu nagrywanego sygnału. Odsłuch mikrofonu USB przez zewnętrzną kartę muzyczną będzie generował opóźnienia co mocno utrudni monitoring.
    Dodatkowo nie wszystkie programy radzą sobie z obsługą dwóch kart dźwiękowych na raz. A tak będzie w przypadku mikrofonu na USB bez wyjścia słuchawkowego.
    Kolejna zaleta to lepsza jakość przetworników w porównaniu do standardowej karty muzycznej.

Zerknij sobie na Superlux E205-U który posiada wyjście słuchawkowe i mieści się w budżecie.
  • REKLAMA
  • #3 14932841
    spidervx
    Poziom 8  
    Superlux E205-U czy ten mikrofon równie dobrze nagra wokal jak BEHRINGER czy NOVOX ? Jeżeli chodzi o jakość ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14933528
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Suprelux produkuje niektóre mikrofony behringerowi cze peavey'owi. Ta sama półka.
    Za 250 szału nie oczekuj, ale do amatorskich nagrań sprawdzi się nieźle.
  • Pomocny post
    #5 14934553
    b00l3r
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    @spidervx

"równie dobrze" :-)

kup coś co będziesz mógł za miesiąc sprzedać - sprawdź co w tych cenach najszybciej schodzi na portalach aukcyjnych.

Tanie mikrofony to same problemy. Podbarwiają, szeleszczą, obudowy rezonują, wyeksponowane , metaliczno siarczyste wysokie częstotliwości.
    Nagrasz - nagrasz ale do mało upakowanych aranżacji tego materiału nie użyjesz.
REKLAMA