logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool ADG 130 - zmywarka nie pobiera wody, miga 6 razy, co sprawdzić?

africates 20 Sie 2015 21:29 1974 5
REKLAMA
  • #1 14935946
    africates
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Hej,
    Mam problem ze zmywarka Whirlpool ADG 130. Po ustawieniu programu, wlaczeniu przycisku start i zamknieciu drzwi slychac pompe (to chyba pomba odplywu) i odrazu slychac pojedynczy sygnal. Po 10-20 sekundach jest dlugi sygnal i wszelkie odglosy milkna. Reset miga 6 razy.
    Sprawdzilem:
    - doplyw wody - jest odkrecony i cisnienie jest OK
    - waz doprowadzajacy wode do zmywarki - wydaje sie OK (na wezu jest filtr ktory ma 2 okienka - rozkrecilem go wydaje sie czysty + jest tam magnes, sprezynka i jakas zolty material ktory widac przez te okienka..... wbaczcie ale nie wiem do czego to sluzy)
    - filtr w srodku zmywarki - jest czysty + czujnik rowniez czysty (ale to raczej sie sprawdza jezeli nie dziala odplyw?)
    Nie wiem co moglbym sprawdzic dalej? Moze reset fabryczny? Wie ktos jak to sie robi w tym modelu?
    Problem z dalsza diagnostyka mam taki ze jest to zmywarka do zabudowy i zostala tak zamontowana ze musialbym rozebrac pol mebli kuchennych + blat zeby ja wyciagnac :O
    bede wdzieczny za porady
  • REKLAMA
  • #2 14941790
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Bez wyjęcia z zabudowy nie da się nic zrobić. Na początek czy jest podawane napięcie na zawór wody-to coś na początku węża doprowadzającego wodę do zmywarki - to tak na początek.
  • REKLAMA
  • #3 14943128
    africates
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dziekuje za odpowiedz. W weekend mialem chwile czasu I znalazlem ze zmywarki tej generacji mozna zresetowac do ustawien fabrycznych wciskajac jakiekolwiek przyciski szybko w kombinacji 123123123. Tak tez zrobilem I zostawilem zmywarke na pare godzin. Dalej byl ten sam problem. Wylaczylem ja z pradu na pol godziny pozniej ten sam fabryczny reset I zauwazylem ze pobrala troche wody bo byla mokra w srodku. Ustawilem program ‘garnki’ I wszytsko dzialalo OK…. Przez pol godziny… I znowu ten sam problem co na poczatku.
  • REKLAMA
  • #4 14943178
    magir
    Poziom 29  
    Może ten typ zmywarki ma ustawiony czas w którym ma być pobrana określona ilość wody - jak hydro stat nie stwierdzi że woda jest to wyskakuje błąd.
    Może na płaszczu wodnym jest jakiś zator który powoduje że maszyna nie potrafi nabrać wody w zadanym czasie. Ale to już takie moje gdybanie - bez pooglądania płaszcza wodnego , zaworów i układu hydro statu niewiele da się stwierdzić.
  • REKLAMA
  • #5 16794144
    Bieri13
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Mam podobny problem jak autor tematu.
    Zmywarka uruchamia się lecz nie pobiera wody.
    Zawor wodny jest sprawny (podłączony na krótko działa).
    Na wyjściu sterownika na zawór wody było jakieś dziwne napięcie, ok. 36VAC.
    Wymianie układu ACS1026T do załączenia tego zaworu nie pomogła. Obecnie napiecie na wyjściu jest 0V.
    Załączniki:
    • Whirlpool ADG 130 - zmywarka nie pobiera wody, miga 6 razy, co sprawdzić? 15095536715501268661510.jpg (3.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16796640
    magir
    Poziom 29  
    Proponuję coś takiego - wysterować zawór wody osobno do momentu gdy napełni zmywarkę aż ruszy pompa wody na zraszacze do mycia. Jeżeli nie ruszy no to problem jest w sterowniku. Najlepiej zrobić to widząc płaszcz wodny oraz czujniki poziomu wody. Po linii osadu będzie widać ile powinno być i zmywarka powinna ruszyć.
REKLAMA