logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Melex -tajemnicze połączenie osi wirnika, uszkodzone

dedel1 26 Sie 2015 10:39 2049 4
REKLAMA
  • #1 14948200
    dedel1
    Poziom 2  
    Posiadam "Melex-a", kilka dni temu przestał jeździć. Po naciśnięciu pedału "gazu" słychać było obracający się silnik, ale napęd nie był przenoszony na koła. Po rozkręceniu okazało się, że tuleja przenosząca napęd z wirnika na tylny most obraca się swobodnie na osi wirnika. Po jej oględzinach nie wiem w jaki sposób była ona trwale połączona z wirnikiem; brak jakichkolwiek wypustów, klinów... Może ktoś wie, jakie zastosowano tu rozwiązanie (może klej)?
    W załączeniu zdjęcia Melex -tajemnicze połączenie osi wirnika, uszkodzone Melex -tajemnicze połączenie osi wirnika, uszkodzone Melex -tajemnicze połączenie osi wirnika, uszkodzone
  • REKLAMA
  • #2 14948247
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Wyglada na przegrzaną, może była wciskana na gorąco
  • REKLAMA
  • #3 14948321
    dedel1
    Poziom 2  
    Przegrzanie to chyba efekt ślizgania się po obluzowaniu.
    Wciskanie na gorąco to raczej średnie rozwiązanie do przenoszenia napędu, ale wszystko możliwe.
  • REKLAMA
  • #4 14948660
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Musiałoby się długo obracać w tej tulei przed całkowitym rozpadnięciu, ale jest to możliwe.
    Tak czy inaczej, kleju bym osobiście tu nie dawał, jeśli już, to założyć tuleję na wałek i pospawać od środka
  • #5 14950092
    dedel1
    Poziom 2  
    Rozebrałem drugi silnik, także widać ślady grzania. Wynika z tego, że jednak wkładali na gorąco. Dziś najbardziej przekonuje mnie spawanie od wewnątrz.
    Dzięki za pomoc
REKLAMA