logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM Lenovo x60 - brak bootowania z USB po użyciu WinToFlash

eminem_skce 26 Sie 2015 12:36 1182 11
REKLAMA
  • #1 14948429
    eminem_skce
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam, otóż mam problem z wgraniem jakiegokolwiek systemu do laptopa IBM x60. Po wgraniu instalki systemu przez program WinToFlash i podłączeniu go do netbooka, ustawieniu opcji bootowania z USB nic się nie dzieje, próbowałem wszystkich możliwych opcji i nic... Bardzo bym prosił o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14948436
    ---trafopowielacz---
    Poziom 23  
    Ocena: 177
    Użyj innego programu do tworzenia bootowalnego pendrive'a. Jaki system chcesz zbootować? Polecam program YUMI.
  • REKLAMA
  • #3 14948441
    eminem_skce
    Poziom 12  
    Próbuje Windows XP Profesional, Home itd, Windows 7 i nic. Każde bootowanie kończy się na czarnym tle i mrugającym myślniku.
  • REKLAMA
  • #4 14948451
    ---trafopowielacz---
    Poziom 23  
    Rozumiem, że robisz to tak:
    Podłączasz Pendrive, włączasz netbooka i klilasz ThinkVantage, potem F12 i wybierasz USB? Widzi Ci pendrive?

Dodano:

Z XP jest trochę zachodu. U mnie na X61S tylko jeden program poprawnie przygotował pendrive'a. Nie jestem do końca pewien, ale do XP był to chyba właśnie WinToFlash. A do tworzenia bootowalnych linuksów, Windows 7, 8 czy też 10 używam YUMI albo Ultra ISO i wszystko bootuje.
  • REKLAMA
  • #5 14948473
    eminem_skce
    Poziom 12  
    Robię tak, jak pan kolega opisywał wyżej i nic. Pendriva widzi. Właśnie kombinuję z tym YUMI i jak wrzuciłem XP na pena to przy bootowaniu wyskakuje błąd odczytu danych.
  • #6 14948475
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    ---trafopowielacz--- napisał:
    Użyj innego programu do tworzenia bootowalnego pendrive'a.

Czasem wystarczy zmienić pendrive'a. Starsze PC bywają dość kapryśne w poprawnym ich wykrywaniu.

@eminem_skce co to za pendrive? Jak ustawiasz sposób bootowania w BIOS?
  • #7 14948492
    eminem_skce
    Poziom 12  
    Jest to GOODRAM 8 GB. Posiadam Jeszcze 2GB SanDisk Cruzer i 16GB OCZ Rally 2 . W BIOS ustawiam USB HDD na 1 pozycji
  • #8 14948533
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    A czy obrazy ISO systemów, są w 100% pewne (legalne)?
    Może tutaj także tkwi problem.
  • #9 14948542
    ---trafopowielacz---
    Poziom 23  
    Ile masz dostępnych opcji z dopisiem "USB"? Czasem Jest też USB CD-ROM, USB-ZIP. Spróbuj innych opcji.

Jak sama nazwa mówi tego co ustawiasz USB Hard Disk Drive
    Poszukaj USB FDD (Flash Disk Drive)
  • #10 14948620
    eminem_skce
    Poziom 12  
    Tak, są te opcje, ustawiam i nadal to samo.

Dodano po 57 [minuty]:

Przy instalacji Windows 7 wyskakuje mi w połowie instalacji (Rejestrowaniu składników) : ''Instalator Systemu Windows nie może skonfigurować systemu Windows do działania na zasobach sprzętowych tego komputera''
  • #11 14951473
    ---trafopowielacz---
    Poziom 23  
    To dziwne, ale potwierdzam. Dziś chciałem zbootowac Windows 7 i identyczny błąd. A kiedyś już instalowałem Windows 7 i ten błąd nie miał miejsca. U mnie dane są na partycji logicznej a system instaluje na fizycznej. Jak jest w twoim wypadku?

Instalowałem już linuksy, XP, Windows 7; 8; 8.1. Teraz nawet 10 do testów i obyło się bez błędu, choć podczas konfiguracji zrestartował się i ponowne musiałem wprowadzać dane.

Aktualizacja
    UltraISO poprawnie przygotował pendrive z Windows 7 i tym razem obeszło się bez błędu.
    Spróbuj zrobić pendrive'a tym programem i daj znać.
    Pozdrawiam :)
  • #12 14963384
    eminem_skce
    Poziom 12  
    Użyłem Programu YUMI i poszło wszystko.:) Dziękuję za pomoc.
    IBM Lenovo x60 - brak bootowania z USB po użyciu WinToFlash

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z bootowaniem laptopa IBM x60 po użyciu programu WinToFlash do stworzenia bootowalnego pendrive'a. Pomimo ustawienia opcji bootowania z USB, system nie uruchamia się, a pojawia się czarny ekran z mrugającym myślnikiem. Użytkownik próbował różnych systemów operacyjnych, w tym Windows XP i Windows 7, jednak napotkał błędy podczas instalacji. W odpowiedziach zasugerowano użycie innych programów, takich jak YUMI i UltraISO, oraz sprawdzenie ustawień BIOS. Ostatecznie, po zastosowaniu YUMI, użytkownik zdołał zainstalować system.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA