logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa próżniowa - głośna praca po zakręceniu zaworu, co robić?

jpserwis 03 Cze 2005 21:51 1590 4
REKLAMA
  • #1 1548312
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Ostanio robiłem klimatyzację i pompa pracowała w pełnym słońcu przez ok 30 min (trochę mała jak na klimę) i po zakręceniu zaworu zamiast przycichnąć zaczeła głośno pracować jakby coś wpadło w łopatki wentylatora, po odkręceniu dźwięk ten sam. Oczywiście problem nie jest z silnikiem. Po krótkiej przerwie na próżni chodzi przez 20sek cicho po czym znowu hałasuje. Olej jest nowy, przez wziernik przezroczysty.
    Teraz pracuje dobrze ale ponieważ jest jeszcze na gwarancji nie wiem czy jej nie oddać. Przyznam, że nie chcę jej oddawać bo mnie będą trzymać ze 2 tygodnie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1548870
    misiekmisiek
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Jak masz jeszcze gwarancję to się nie przejmuj, jeszcze zdążysz. Sprawdż czy gdzieś nie ciągnie lewego powietrz poza zaworem. 30 min to pestka, 30 godzin bez przerwy, to by było gorzej.
    Misiek
  • REKLAMA
  • #3 1548879
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    a jaka to pompa? jaka firma? zreszta co ja sie dziwie ze na gwarancji cos juz zle dziala skoro nowe lodowki tez sie psuja czesciej i szybciej niz stare... ;)
    PS
    U mnie dziala znakomicie czeska pompa z 1991 roku (oczywiscie regularnie wymieniam olej) i niemiecka z 1976 roku (ta troche glosniej pracuje ale wiek mowi sam za siebie) ;)
  • REKLAMA
  • #4 1549230
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Pompa włoska P2D 42l/min, najtańsza z oferty berlinga.
    Powietrze się nie dostaje bo to nie jest dźwięk bulgotania tylko jakby coś wpadło w wentylator.
    Dzięki za rady
  • #5 1549945
    ge1739
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    jak chalasuje to w rodzaju bulgotania to normalny objaw zaciaga wode z ukladu
REKLAMA