logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośne stukanie w pompie C.O. po włączeniu - możliwy problem z zaworem zwrotnym?

lidmar 21 Mar 2008 23:07 30243 16
REKLAMA
  • #1 4938459
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    Po załaczeniu pompy wydobywa sie z niej bardzo głośny dzwiek -takie stukanie. Trudno mi to opisac ale brzmi to jak walenie gumowym młotkiem w rury od C.O. w bardzo krótkich odstępach (kika razy na sek). Pomaga przymkniecie któregoś z zaworów odcinającyc w czasie pracy pompy, wtedy to ustaje i pompa pracuje normalnie aż do wyłaczenia i ponownego załączenia. Wydaje mi sie że to stuka w pompie, ale podejrzewam też że to może być coś nie tak z zaworem zwrotym. Filtr oczywiscie czysty i jak nie stuka to wszystko działa ok . Co może być nie tak ? Pompa się rozwala ? Ma 4 lata.

Poprawiłem tytuł. Regulamin. [DR]
  • REKLAMA
  • #2 4938953
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Gdzie ta pompa pracuje?
    Czy to kocioł węglowy?
  • #3 4938962
    hookmaciej
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    jesli pracuje na co i ma 4 lata to wypadło by ja prio odpowietrzyc z czoła ale pobawic sie zamykac i otwierać moze przestanie tak robic! a instalacja jest ciśnieniowa czy kocioł jest weglowy bo jak weglowka to ma prawo w tak ciezkich warunkach po 4latach wyribic sie jesli to nie jest grundfos albo vilo a najlepiej pompa pod pache i do servisu ja za przeglad zapłaciłem 30zł z wymiana łozyska wiec majatek na moje to nie jest a jak juz bedzie pompa wyjeta to i zwrotny sie sprowdzi,ale to mało praawdopodobne zeby on był przyczyna

Proszę poprawić błędy. Regulamin.
  • #4 4939222
    lidmar
    Specjalista AGD
    pompa pracuje w układzie otwartym co. kocioł miałowy.odpowietrzanie nic nie daje.
  • REKLAMA
  • #5 4939327
    DonRomano
    Poziom 34  
    Na zasilaniu czy na powrocie?
  • #6 4940330
    lidmar
    Specjalista AGD
    na zasilaniu
  • #7 4940354
    DonRomano
    Poziom 34  
    Założę się, że nie raz zagotowałeś wodę w kotle.
    W takim razie pompa oczywiście mogła się uszkodzić, zawór również.
    Wymieniałem już nowe pompy ponieważ urwał się wirnik z powodu zbyt wysokiej temperatury.
  • #8 4940590
    hookmaciej
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    wiadomo juz kilka razy widziałem ze poprostu wirnik pompy stopił sie od temperatury:) i moge sie teraz załozyc pompa LFP leszczynska fabryka pomp:P

Czy tak trudno jest pisać po polsku? Regulamin, następnym razem będzie ostrzeżenie.
  • REKLAMA
  • #9 4942815
    klauso
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Pompa stuka bo ma luzy na łożyskach i nie da się tego naprawić.
    Będzie działąć dopóki luzy się nie powiększą i pompa się wtedy nie "zaklinuje" mimośrodowo co doprowadzi do przegrzania i spalenia.
    Moja rada wymień pompę na nową
  • #10 4946449
    lidmar
    Specjalista AGD
    ale dlaczego pompa po zamknięciu w czasie pracy ktoregokolwiek z zaworów zaczyna normalni i cicho pracować ?
  • #11 4947223
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Ponieważ zaczyna się obracać " w próżni" tzn. nie tłoczy wody, wirnik tylko się kręci nie pokonując żadnego obciążenia - sztuka dla sztuki.
    Pompa do wymiany
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #12 4953781
    lidmar
    Specjalista AGD
    dzis rozebrałem pompę i wydaje sie być ok. tzn kreci sie bez oporów,wirnik cały, właściwie nie wiem co jest nie tak. zaczynam podejrzewać zawór zwrotny ale co w nim mogło by sie popsuć ? jest jedna rzecz niepokojąca w pompie -jak pompa jest wymontowana i przesunie się wirnik (osiowo) w stronę turbiny to wirnik sie blokuje. ale jak pompa jest zamontowana to nie da sie tyle przesunąć wirnika w stronę turbiny (bo sie opiera o obudowę) i wtedy sie nie blokuje czyli jest ok.
  • #13 4961175
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    No i wtedy właśnie może stukać.Nie powinna przesuwać się wzdłuż osi.
  • #14 4961231
    xylof66
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    WItam. Czy i gdzie można naprawić pompę grundfos do kotła gazowego .
    zaczyna głośno pracować oraz wirnik obraca się z oporem.
    Przecież nie może być tylko wymiana na nową.
  • #15 4966945
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Jeżeli Grundfos, to na pewno tutaj :
    Wyślij SMSa o treści SERWIS.kodpocztowy (np.SERWIS.62081) na numer 70550* a natychmiast otrzymasz zwrotną informację o najbliższym punkcie serwisowym Grundfos.

* koszt SMSa 0,61 z VAT
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • REKLAMA
  • #16 5013500
    xylof66
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    DZIĘKI - zadziałało
    Wymieniają takiej pompie wnętrzności i po bulu - za 1/2 ceny nowej pompy. :)
    Paweł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pompa obiegowa C.O. po włączeniu generuje głośne stukanie przypominające uderzenia gumowym młotkiem, które ustaje po przymknięciu zaworu odcinającego podczas pracy pompy. Pompa pracuje w układzie otwartym na zasilaniu kotła miałowego. Odpowietrzanie nie przynosi efektu. Przyczyną hałasu mogą być luzy na łożyskach pompy, które powodują stuknięcia i ryzyko zaklinowania wirnika oraz przegrzania. Wirnik pompy może się również uszkodzić wskutek wysokiej temperatury, co jest częstym problemem w kotłach węglowych. Przesuwalność wirnika osiowo w pompie jest nieprawidłowa i może powodować stukanie. Zawór zwrotny jest mało prawdopodobną przyczyną, ale warto go sprawdzić. Rozebranie pompy wykazało brak oporów i cały wirnik, jednak osiowe przesunięcie wirnika powoduje jego blokadę. Zamknięcie zaworu powoduje, że pompa pracuje "w próżni", bez tłoczenia wody, co eliminuje hałas, ale nie rozwiązuje problemu. Zalecana jest wymiana pompy lub serwis, który może wymienić łożyska i inne elementy wewnętrzne za ułamek ceny nowej pompy. W dyskusji pojawiły się marki Grundfos i Vilo jako przykłady pomp, a także sugestia kontaktu z serwisem Grundfos w przypadku pomp tej marki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA