logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny dźwięk pompki CO po dopuszczeniu wody do pieca na węgiel

Marcin 367 29 Gru 2023 16:33 1713 13
REKLAMA
  • #1 20881617
    Marcin 367
    Poziom 7  
    Witam
    Po dopuszczeniu wody do pieca do obiegu ( do pieca na węgieł)pompka wydaje przez chwile dziwny dźwięk po jej włączeniu . Wydaje taki dziek i przestaje po chwili . Co ten dźwięk może oznaczać , ? Biedę wdzięczny za poradę, wskazówkę .
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Piec.m4a.zip (972.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20881664
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Przewala powietrze, jak masz na tej pompie, na środku, taką dużą śrubę na PŁASKI śrubokręt to popuść, najpierw jak nie chodzi, a potem włącz i wtedy, powinno posyczeć powietrze, a potem zacząć kapać woda, możesz coś podłożyć bo troche kropel poleci
  • REKLAMA
  • #3 20881665
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Ja bym się osobiście nawet nie odważył napisać taki temat na forum bez podania modelu, fotek, itp.
    Przy pisaniu tematu nie było, napisane (podane do wiadomości piszącego) aby w miarę możliwości napisać, podać takie informacje??
    Bo z tego co widzę, czytam to wszyscy mamy takie same urządzenia.
    A w takim przypadku, po co podawać model, symbol, numer?

Ale jeszcze jedno.
    Autor tematu zaistniał na forum już dawno.
    Ponad trzy lata temu.
    I z tego co wnioskuję, to nic się nie nauczył (mam na myśli, ze temat napisany byle jak)

No, ale jednak spróbuję odpowiedzieć na pytanie autora :D
    Wygląda mi to na zapowietrzoną pompę.
    A te wydawane dźwięki to prawdopodobnie uderzenia łopatek pompki w pęcherzyki powietrza.

I tak jak napisane powyżej
    PchlaW81 napisał:
    taką dużą śrubę na PŁASKI śrubokręt to popuść, najpierw jak nie chodzi, a potem włącz i wtedy, powinno posyczeć powietrze, a potem zacząć kapać woda

No właśnie tak.
    Ale skąd było wiadomo wcześniej co to za model?

A konkretnie chodzi o taką śrubkę widoczną po środku.
    Zbliżenie na pompę cyrkulacyjną do wody pitnej z widocznym modelem i oznaczeniami technicznymi. Pompa obiegowa LFP Leszno z widoczną śrubką.

Marcin 367 napisał:
    klm787 znalazł sie krytyk postów
    Napisałeś swojego posta by mi przygadać , podbudować swoje ego ?

Nie, nie, nie.
    Tak nie jest.
    Bo choć można zrozumieć "nowego" użytkownika (co nie zawsze tak jest, tak bywa, temat trafia do kosza)
    To jednak od użytkownika z takim stażem można czegoś wymagać.
    Tak, czy nie?
  • #4 20881709
    Marcin 367
    Poziom 7  
    Zdjęcie tarczy szlifierskiej z napisem „WITA” i oznaczeniami technicznymi. Zdjęcie rozmazanej pompy lub zaworu z przewodem elektrycznym
    klm787 znalazł sie krytyk postów
    Napisałeś swojego posta by mi przygadać , podbudować swoje ego ?
    Jeśli masz pisać w ten sposób posty krytykując kogoś ze się nic nie nauczył to daruj sobie pisanie takich postów , człowieku
  • REKLAMA
  • #5 20881726
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4654
    Problem nie w pompie, ale w niewłaściwie wykonanej instalacji. Na zdjęciu widać tylko pompkę. Ona jest zainstalowana w poziomie, A jak wyglądają rury, zwłaszcza między kotłem, a pompką ? Gdzie jest odpowietrzenie z kotła?
  • #6 20881739
    Marcin 367
    Poziom 7  
    Fragment instalacji ciepłowniczej z rurami na ścianie piwnicy. Fragment instalacji grzewczej z rurami w pomieszczeniu. Widok starego pieca i instalacji grzewczej z okablowaniem na ścianie. Zbliżenie na piec grzewczy z rurociągiem i drewnianymi kawałkami drewna ułożonymi na stosie.

Dodano po 5 [minuty]:

W tym roku za piecem na dole przy rusztach slysze czasem też takie lekkie pukanie przy temp 45 -55 stopni , pomaga wyłaczenie na chwile pompy i odpowietrzenie grzejników w kuchni i przed pokoju . Po tym jeszcze parę minut chodzi głośno piec potem przez staje .
  • #7 20881921
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    no i co? odpowietrzyles te pompe? a grzejniki jakie masz? aluminiowe?
  • REKLAMA
  • #8 20881961
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Teraz widać, że odpowietrznik jest na rurach pod sufitem, tylko trudno dopatrzyć się, czy jest na głównej rurze od kotła, czy na jakiejś gałązce. Pompa jest na powrocie, więc odgłosy nie powinny być spowodowane powietrzem, chyba, że dopuszczasz wodę przed pompą.
  • #9 20882070
    Marcin 367
    Poziom 7  

Dopuszczam wodę dwoma zaworami. Jeden jest przy samej ścianie i jest on 3 od strony pieca, a pierwszy od pompy. A dopuszczam wodę pierwszym zaworem od pieca.
  • #10 20882082
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Marcin 367 Gdybyśmy te zawory widzieli, to można by je odliczać. Pierwszy, drugi itd A po co ich jest tam tyle?
  • #11 20882086
    Marcin 367
    Poziom 7  
    >>20881921
    Ale pompę można odpowietrzyć na 2 sposoby z tego co pamiętam przez grzejniki i w ten sposób co mi podałeś
    A teraz mi ani pompa ani piec nie hałasuje na szczęście
    Mam aluminiowe grzejnik Aluminiowy grzejnik z zasłoną powyżej, na podłodze leży dywanik.

Dodano po 7 [minuty]:

>>20882082
    Widok na instalację hydrauliczną z drewnem przygotowanym do pieca.
    Pierwszy od lewej dopuszczam wodę
    Drugi zaworu który otwieram na samym początku by dopusci wodę jest na dole przy samej podłodze (motylek i wajcha )
    Nie wiem po co tyle tych zaworów
    Sama instalacje robikna nam jakieś 16 lat temu
  • #12 20882131
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego ten odgłos pomy to prawdopodobnie luzy na pompie spowodowane zużyciem, a jeżeli chodzi o odgłosy w piecu to przewalajace się powietrze to powoduje, bo system odpowietrzenia jest żle zrobiony, do tego zbyt mała różnica w wysokości zamocowania naczynia przelewowego a rurą zasilającą bojler. pozdrawiam.
  • #13 20882152
    Marcin 367
    Poziom 7  
    Jeśli pompa ma luzy to czy ten dzwiek nie powinien być obecny przez cały czas jak pompa jest włączona? Sam dzwiek jest obecny tylko przez chwilę potem normalnie pracyje z tego co zauważyłem i zawsze tylko wtedy .Gdy ja włączam po dopuszczenie wody .
  • #14 20884533
    Marcin 367
    Poziom 7  
    >>20881665
    Może i tak . Ale ja bym uważał jak pisze posty bo je można różnie odebrać.

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

>>20881961
    Co miałeś na myśli pisząc że dopuszczam wodę przed pompa ?

Podsumowanie tematu

✨ Po dopuszczeniu wody do pieca na węgiel, użytkownik zauważył dziwny dźwięk wydawany przez pompkę CO. Uczestnicy dyskusji sugerują, że dźwięk może być spowodowany zapowietrzeniem pompy, co prowadzi do uderzeń łopatek w pęcherzyki powietrza. Rekomendowane jest odpowietrzenie pompy poprzez poluzowanie śruby na pompie oraz odpowietrzenie grzejników. Inne opinie wskazują na możliwe problemy z instalacją, takie jak niewłaściwe umiejscowienie odpowietrzenia lub luzy w pompie. Użytkownik potwierdził, że dźwięk występuje tylko po dopuszczeniu wody, a po chwili pompa pracuje normalnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA