logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silniki elektryczne z funkcją blokady i udźwigiem 3 kg - gdzie kupić?

demoh 03 Cze 2005 21:59 4641 5
REKLAMA
  • #1 1548338
    demoh
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Są jakieś silniki elektryczne które podczas stopa działają jak blokada? tzn żeby np potrafiły utrzymać coś o masie 2-3 KG podczas spoczynku.

Są jakieś silniki wolnoobrotowe o dużej sile do udźwigu 3 KG ?

Znacie może jakieś sklepy z silnikami np coś ala od cdromu od przesuwania lasera?
  • REKLAMA
  • #2 1548513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 1548699
    demoh
    Poziom 19  
    To ja bardziej sprecyzuje do czego :)

Buduje noge robota i potrzebuje tak:

2 silniki do sterowania stopą w 4 kierunkach, najlepiej puścić ścięgnami z obudowy robota, jakiś serwomechanizm by udźwignął takie coś? max udzwig przy tym to 2 KG, 1 silnik na gwincie z karetką do obsługi stawu kolanowego max udźwig 4 KG, 2 silniki do obsługi miednicy, najlepiej na gwincie z karetką umieszczoną na przekładni :)

Najlepiej żeby były jak najmniejsze bo robot ma mieć 1 m wysokości z czego 90% to nogi, rama aluminiowa.
  • REKLAMA
  • #4 1554156
    demoh
    Poziom 19  
    Wiecie może gdzie moge zakupić silniki podobne do tych od cdromu? chodzi mi o moc i tą śróbę która przesuwa karetkę, miał by działać jak siłownik hydrauliczny max udźwig 3KG
  • REKLAMA
  • #5 1565507
    Ganz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    demoh napisał:
    Są jakieś silniki elektryczne które podczas stopa działają jak blokada? tzn żeby np potrafiły utrzymać coś o masie 2-3 KG podczas spoczynku?

Z tego co wiem mogą się nadać do tego silniki krokowe, które mają jakiś moment spoczynkowy kiedy silnik się nie obraca, ale pod warunkiem, że jego uzwojenia są zasilane
  • #6 1581969
    Kazjo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Albo można zastosować silnik indukcyjny i odpowiednie algorytmy sterowania wektorowego (można użyć do tego celu falownika - ma zaimplementowane odpowiednie algorytmy) , wówczas można uzyskać max. moment przy zerowej prędkości.
REKLAMA